ronja
|
Ronja kako narediš rotije? Ker indijci testo tako spretno razvlečejo, da je res čisto tenko. A narediš testo koz za štrudelj? Kako si jih pa pekla? Ja, jaz ga tudi zelo na tanko razvaljam - samo kar z valjarjem, navadno se mi ne da vlečt, čeprav tudi to gre, probala, ni tak bavbav. V bistvu je moka polnozrnata in se malo drugače obnaša. Pa za štrudelj raztegneš en ogromen kos testa, tu pa za vsak roti posebej, pa še potem jih mažeš in prepogibaš. No, evo cel postopek: indijski rotiji Vzameš polnozrnato moko (slabe pol kile - 450g - za nas 4), jo malo soliš (žlička soli), lahko dodaš še pecilni prašek, ni pa nujen - to je ameriška verzija (s karibov), dodaš cca 300 ml vode (rajši mlačne ali malo tople, ne čisto hladne, bo gluten hitreje začel delovat), pregneteš v voljno mehko testo in pustiš kake 20 min. počivat. Če se ti mudi, pač delaš dalje, boš pač malo bolj gnetla . Razdeliš to na 8 delov (3x na polovico) in vsakega oblikuješ v kroglico, ki jih vestno pokrivaš s krpo ali loncem, da se ne bojo izsušile. Tu naj bi jih spet pustil počivat, ma meni se ne da toliko čakat, delam koj dalje. Vmes si stališ cca 100-150 g masla in pripraviš en čopič za mazanje (najboljši je silikonski, ker ga lahko flikneš v pomivalca;). Kroglico razvaljaš v krog, s premerom cca 20 cm - oz. po želji - pač na tanko zvaljaš v krog in ga premažeš z maslom po zgornji strani. potem ga prepogneš in spet premažeš zgornjo polovico kroga in spet prepogneš - zdaj imaš tak trikotnik z eno okroglo stranico - četrtino kroga, skratka. Pustiš jo pri miru, lepo pokriješ, da se ne izsuši in to ponoviš z vsemi ostalimi kroglicami: valjaš, mažeš, prepogneš, mažeš, prepogneš, daš na stran pod krpo. Paziš, da veš, kateri so bili taprvi narejeni (to je važno zato, ker če takoj zvaljaš ta trikotnik, bo maslo špricalo ven - če ga pa nekaj časa pustiš, se bo maslo toliko strdilo, da ne bo šlo ven, se bo pa lepo razmazalo - podobno kot pri listnatem testu, skratka). Zdaj,ko imaš vse trikotničke zložene, si lahko počasi segreješ ponev (fajn je če je težka - najbolj se obnesejo litoželezne ali pa teflonske). Medtem, ko se ti ponev segreva, ti previdno razvaljaš prvi gotovi trikotniček, ki se je vmes fajn usedel v večji ala krog oz. tak napol trikotnik - pač valjaš, da je tanko, pa da je kolikortoliko simpatične oblike. POtem ga namažeš po eni strani, daš s to stranjo v ponev, namažeš z maslom še po drugi strani in pečeš 1 minuto na prvi strani, 2 minuti na drugi in potem spet obrneš in pečeš še 1 minuto na prvi strani. Pečenega daš v krpo, da se ne shladi, vsakega naslednjega pa kar direkt na prejšnjega- se ne bojo sprijeli. Potem to ponavljaš z vsemi rotiji. Postrežeš vroče s kakim čatnijem ali relišem, so pa tudi ok sami ali pa z marmelado, kislo smetano,... je malo zamudno, ampak je tudi zabavno.
|