ronja
|
kakšni so pariški cmoki? meni se tudi nekaj knedla danes... hehe, tudi to ni nobena umetnost : PARIŠKI CMOKI V 1 litru osoljenega mleka skuhaš pol kile pšeničnega zdroba (po potrebi dodaš še mleko), ko se zgosti, daš v drugo posodo in v vroče vmešaš 100 g masla, narezanega na koščke (da se hitreje stopi - najlažje je, če ga kar v tej posodi natehtaš). Zdaj imaš čas, da narežeš na koščke par kosov starega ali čisto suhega kruha in sesekljaš zajeten šopek petršilja. Zdaj, ko masa ni več čisto vroča, je pa še topla, vmešaš not še 4 jajca, tisti na kocke narezan kruh in sesekljan petršilj. Fino premešaš, da se razporedi, po želji še bolj začiniš (jaz nisem, ne jemo preveč slano, poper je pa prepovedan s strani naše starejše;) in z mokrimi rokami oblikuješ cmoke. Jaz sem jih soparila v bambusovem soparilniku, na splošno se splača vse cmoke soparit, ker se tako nikoli ne razkuhajo, počakajo, če ostalo še ni, so lepo čvrsti in niso sluzasti. Lahko pa narediš en velik cmok, pa ga zaviješ v krpo in skuhaš. Tole so zelo velike količine, mi smo jih imeli za 2x, pa ne pojemo malo. ronja, dej ko ti napišeš kaj jest napiši kr direkt recept zreven, ker tle nas je cel kup firbcov, ki... ja no, hočmo tvoje recepte... Hehe, hvala . No, evo, te ubogam: včeraj so bili za večerjo tile cmoki in sem zraven naredila eno impro-omakico iz korenja in ohrovta (oboje prepražiš na prej prepraženi čebuli, zaliješ z malo vode, podušiš in zaliješ s smetano - moja je bila posneta iz domačega mleka - sem pač porabila vse, kar je bilo za porabit ). Danes bo pa zraven vok omakica iz stročjega fižola, rumenega in oranžnega korenja, malo romanesca, stebla blitve (liste smo že pojedli,se je zadnjič lubi spravil stebla dat posebej ), koromača, še malo ohrovta,... in mogoče je še kaj, kar je za porabit. Popražiš najprej česen in čebulo, če boš to dala, potem vso zelenjavo (začneš z najtršo - kdo bi si mislil , končaš z listnato), potem pa zaliješ z omako, ki jo vmes namešaš iz: sojine omake, juhe (lahko iz kocke), medu (otroci imajo radi, če je malo sladkasto), riževega kisa in začimb po želji (na sladko varianto paše 5 spice - mešanica 5ih začimb), na koncu pa malo zgostiš z žličko škoroba zmešanega v malo hladne vode. Čisto preden postrežeš, dodaš še malo sezamovega olja za okus in da se omaka lepo sveti in je ravno tako apetitlih kot v kaki fensi šmensi kitajski restavraciji, pa vsaj nam boljše:).
|