NM
|
Ojla! sem samo preletela in vidla temo za domače frutke. Jaz sem jih delala iz domačih breskev in korenčka. Sicer veliko vlagamo, tu sem pa res dala samo pikico trsnega neraf. sladkorja in še ne vem, kako se bo obneslo. Sem jih pa dala v hladilnik. Tole, če katero zanima: Domača bio marmelada in sadna kašica za dojenčke Četrtek, 01 Julij 2010 05:18 | Prispeval Marja Božič | [/link] [link=http://www.naravnapot.si/component/mailto/?tmpl=component&link=aHR0cDovL3d3dy5uYXJhdm5hcG90LnNpL2Jsb2cvMS12LW1hcmppbmkta3VoaW5qaS8zOC1kb21hYS1iaW8tbWFybWVsYWRh] Poleti in jeseni nam narava nudi veliko sadja, več kot ga lahko sproti pojemo. Shranimo ga lahko kot neprecenljivo domačo specialiteto. Tukaj so osnovna, enostavna navodila, kako marmelado ali sadno kašico naredimo sami, po svojem okusu, brez belega sladkorja in konzervansov. Recept poklanjam z željo, da bi dobila domača (zelo malo sladka marmelada, v kateri je delež sadja skoraj 100%) mesto, ki ji gre. Zakaj se marmelada "drži": Osnova sodobne priprave marmelade ali drugega sadnega shranka z malo ali celo nič sladkorja je pasterizacija. To pomeni, da mora biti sadna kaša v dobro zaprtem kozarčku vsaj 20 minut na temperaturi, višji od 70 st.Celzija. Ko še nismo imeli dobrih kozarčkov s pokrovčki, smo jo morali kuhati dolgo in dodati veliko sladkorja, da se ni pokvarila. Žal še mnogi mislijo, da marmelado konzervira le sladkor in to, da je dovolj gosta. To je veljalo v času, ko smo kozarce zapisali s celofanom. Tega že dolgo več ne počnemo, saj imamo danes dobre pokrovčke, ki onemogočajo vstop klic, ki bi povzročile kvarjenje. Osnovni postopek priprave: Sadje očistimo, po potrebi malo narežemo (najbolje s keramičnim nožem) in skuhamo. Če želimo, dodamo na kilogram sadja 2 do 7 dag trsnega ekološkega nerafiniranega sladkorja. Lahko dodamo tudi kaj za okus, k hruškam na primer ingver, k jabolkom cimet, k jagodam (ali drugemu sadju cvetne lističe neškropljenih dišečih vrtnic itd. Sladkamo lahko tudi s sladkim sadjem, bodisi suhim (na primer z rozinami) ali s svežim. Mehkejšemu sadju, na primer grozdju in breskvam ali ribezu.. pri nas dodamo jabolka ali hruške. S tem sadno kašo osladimo in zgostimo. Naenkrat kuhamo manjše količine sadja (do 3 kg). Čim bolj sveže in zrelo je sadje in čim manjše količine kuhamo naenkrat, tem bolj okusen je naš izdelek. Kuhamo lahko v tudi v pečici, kar je zelo enostavno. Sadje damo v globlji pekač, tega pa za uro ali dve v precej ogreto pečico. Vmes malo pomešamo. Mešanja je neprimerno manj kot če bi kuhali na štedilniku. Prijemanja na dno pa praktično ni. Vročo (vrelo) sadno kašo, kuhano do želene gostote, nadevamo v čiste kozarčke in jih takoj zapremo s pokrovčkom. Pri nas kozarčke nato zložimo na leseno desko in pokrijemo z odejo. Tako zagotovimo, da je sadna kaša dovolj dolgo na temperaturi, da klice (ki bi povzročale kvarjenje) ne morejo več delovati. Takšno marmelado (ali drug sadni shranek, na primer sadno kašico za dojenčke, ki je od marmelade pač nekoliko bolj redka) je treba porabiti v par dneh potem, ko jo odpremo. (Hranimo v hladilniku.) Zato uporabljamo čim manjše kozarčke (okoli 1 dl; odvisno od velikosti družine). Kozarčke in pokrovčke nabavimo v trgovinah za čebelarje. Namig: Zelo malo dela je z borovnicami. Tudi odpadkov praktično ni. Zato marmelada kljub nekoliko višji ceni tega plemenitega gozdnega sadeža ni previsoka. Okus pa je božanski. Seveda je dobro, da sta v naši shrambi tudi klasična marelična in slivova marmelada. Potrebujemo torej le sveže, po možnosti ekološko pridelano sadje, kozarčke z dobrimi pokrovčki in malo dobre volje. (Kuhanje marmelade in drugih sadnih shrankov je zelo natančno opisano v knjigi Božanske sladice.) Jaz uživam, ko delam te reči. Lp iz Nadiže in popoldne letimo preko Krasa jutri pa na Štajersko.
< Sporočilo je popravil NM -- 12.8.2010 12:26:38 >
_____________________________
Sončni žarek je pravo ime za katerega koli otroka. Naš žarek je Nika.
|