Jada82
|
IZVIRNO SPOROČILO: dskubin teta Smuki - člestitke! IZVIRNO SPOROČILO: Tinca Malinca IZVIRNO SPOROČILO: dskubin IZVIRNO SPOROČILO: tasa3 mi smo bli na mini pocitnicah na bledu smo spali v hotelu Savica, super je blo pa pretekla sem okoli jezera - 5800 m, jupii slabih 40 minut, ni hitr, ampak bolš kot nic sem pa opazla, da ste večinoma štajerke in ljubljančanke, nič primork lep preostanek nedelje vam zelim! jaz se lahko kvalificiram samo v grupo Primork :D za počitnice in predvsem za tek, to sploh ni počasi! govor - ja, večina začne z nekim am am ma ma, ampak to ni mama, to so samo zlogi, ki tko padejo skup. Ma se ne spomnim več, kdaj res zavestno reče mama in tudi misli mama. K tudi ko je otroku hudo dela mm mmm ammmm, pa se nam zdi mama, ja, mamice se rade šopirimo in razkazujemo svoje perje Drugače našadva sta bila oba zelo zelo hitra za govorit, začela krepko pred 1 letom z nekaj besedami, pr letu in pol sta se že pogovarjala v kratkih stavkih z vsemi in zelo čisto in ju je lahko vsak razumel (ne samo domači). Tastarejši se mi je pr pediatrinji pri 18ih mescih kar sam vse zmenu, smo se zmeri nasmejali njegovim domislicam. Tko da pričakujemo še 1 žlobudro kar kmalu, btw tavečja se tud zdej ne ustavita in si včasih prav želim, da bi znala bit malce tiho Uau! Ta dva sta bila pa orto hitra. Poznam par 19-mesečnikov, ki še niso sposobni tvoriti pravih stavkov. Verjetno je to samo posledica aktivnega ukvarjanja z otročkom ... Torej, BRAVO, dskubin Ja, čisto res sta bila hitra, so se še pri P vedno čudili, da kolk govorita. Uf, tle bi bla pa jaz kot puran, če bi blo samo zaradi ukvarjanja z njimi. Ampak bolj mislim, da je nekako gensko pogojeno, jaz sem bila tudi zelo zelo hitra. Ker če je imel kdo od otrok v naši hiši res ogromno ukvarjanja, je bila to moja 1. nečakinja. Vsi smo leteli samo okoli nje, jaz sem bila absolventka in smo resi imeli čas samo zanjo. Pa je spregovorila zelo pozno, se mi zdi, da je mama rekla šele pri 17ih mesechih , je bil ati prej , je pa res, da je takoj začela govorit zelo razločno in po moje kar v enem mesecu že kratke stavke. Je pa res, kot pravi Lara, eni otroci pa sploh ne pokažejo interesa za govorit, ker itak vse dobijo tudi če sam s prstom pomigajo Tolk, kot je bil naš prvi sine hiter za govort, tolk je bil počasen za oblačit se. Pri 3 letih ni pokazal še nikakršnega interesa. Mu ni rablo . Pri P me je vprašala, če zna sam majčko oblečt, pa sem rekla, da ne vem. Pa je rekla, ja kako ne veste Sem rekla, da se pač še nikoli ni želel samo oblečt. in sva lepo prišla domov in sem ga vprašala: Draž, a znaš ti majčko oblečt? In jo lepo prime in se obleče, brez nobenga problema No, od tega dneva, se gospodič oblači sam Je pa še nekaj res, da se mi z otroci pogovarjamo vedno v "odraslem jeziku". Sej včasih se pačim in spakujem, da se pol tamali smeji, samo ko se pogovarjamo, govorimo vedno lepo in ne npr. bomo pupali, papcali, lika lika (za velika npr.), glej kuzi kuzi ali glej, mjau mjau - pa slišim res veliko staršev v Sloveniji tko govorit. Kako oz. od koga naj se pol otrok nauči lepo govorit? Otok začne tako, kot sliši nas in če vsakič, ko vidimo kužka rečemo glej ou ou, otrok tega ne more povezati z besedo kuža ali pes. Jaz rečem npr. glej, kuža je, kuža dela ou ou. In tudi ko so začeli otroci govorit, jih nikoli nismo oponašal,čeprav jih seveda razumeši. Tudi naša dva sta npr. imela kako besedo, ki sta si jo priredila, al ker je bila pretežka za izgovorit ali kaj podobnega. Smo vedno rekli ja, res je ...... (pravilna izgovarjava - zdej tu ne mislim zborne Slovenščine, ampak narečje ). Še en lep primer, kako se otrok uči tudi skozi starševo poimenovanje stvari, pa nima nič pri tem njegova inteligenca ampak izključno opazovanje sveta okoli sebe in pogovarjanje: se ne spomnim čisto točno, ampak mislim, da je imel sin okrog 2,5 let, ko smo bili v razvojni in je gledal slikice, one pri Denverjevih testih, ko pride silhueta konja, ptice, človeka, psa,.. Ga je vprašala kdo hodi - je rekel stlic (stric), kdo laja (kuža), kdo leti. Pa je bil tiho. Pa ga vpraša še 1x, pa reče ja ne vem. In potem tišina. In se mali spomni: galeb. Pa ko je pri preiskavi vida pokazala skodelico, je rekel da je to "šalica za kafe". Je P mislila, da jo bo snelo s stola, se je tolk nasmejala. Pa ko ga je vpašala, kaj naredi, če je mrzlo, je reku, "mamica me namaže s kremico", ker je mraz povezal z našo burjo in vedno, ko je pihalo sem mu obrazek namazala z zaščitno kremico. Ja, take nam delajo,... Sicer pa vsak po svoje., sej prej al slej pa vsi zažnejo mlet, pol si bomo pa želeli tišino Evo, že slišim tavečjega, se je glihkar zbudil in na ves glas prepeva Zdravljico (tadruga2 pa spita ). Je pršu en dan iz vrtca, vzel bel list papirja, in z rdečo barvo narisal čez celo velik križ in naznanil Svetu: "glejte, angleška zastava". Sem takoj tekla na računalnik in naročila našo zastavo, zdej pa jo imamo razobešeno v dnevni, pa drugo jutro sem ju takoj himno naučila Dskubin, par prav fajnih nasvetov si tukaj napisala .... se bomo probali kaj držat. Mater, kar prevečkrat mi že zdaj uide, da po otročje govorim ... pa sem že sama razmišljala, ja kako bo pa potem otrok lahko normalno poimenoval stvari, če jih bom jaz trapasto Smo pa tud, ane?!
< Sporočilo je popravil Jada82 -- 21.6.2010 17:55:01 >
|