Mesečna romanca Federico Garcia Lorca Alojz Gradnik Zeleno, ki te hočem zeleno. Zeleni veter. Zelene veje. Ladja na morju in konj na planini. S senco ob pasu ona sanja na balkonu, polti zelene, las zelenih, z očmi od hladnega srebra. Zeleno, ki te hočem zeleno. Pod ciganskim mesecem stvari jo motrijo in ona jih ne more motriti. Zeleno, ki te hočem zeleno. Velike ledene zvezde prihajajo s senčnato ribo, ki odpre cesto zori. Smokva tare veter z luskinami svojih vej, in gora, mačka tatica, ježi svoje sršljive aloe. Ali kdo bo prišel?In od kod? Ona sedi na balkonu, polti zelene, las zelenih, sanjajoč o morju gorjupem. "Boter, rad bi menjal svojega konja za vašo hišo, svoje sedlo za vaše zrcalo, svoj nož za vašo odejo. Boter, krvav prihajam od luk mesta Cabra." " Ko bi jaz mogel, fantič, bi sklenil to pogodbo. Ali jaz nisem več jaz in moja hiša ni več moja hiša." "Boter, hočem umreti dostojanstveno v svoji postelji. Od jekla, če je mogoče, s holandskimi ponjavami. Ne vidiš moje rane od prsi do vratu?" "Tristo rjavih rož je na tvoji beli srajci. Tvoja kri curlja in diši okoli tvojega pasu. Ali jaz nisem več jaz in moja hiša ni več moja hiša." "pustite me vsaj, da se vzpnem do visokih balkonov: Pustite me, da se vzpnem!Pustite me do zelenih balkonov. Ograja meseca, odkoder odmeva voda." Že se vzpenjata dva botra do visokih balkonov. Puščajaoč za seboj sled krvi. Puščajoč za seboj sled solza. Trepetali so na strehah lampijončki iz kositra. Tisoč kristalnih tamburinov je rezalo rano jutro. zeleno, ki te hočem zeleno, zeleni veter, zelene veje. Oba botra sta se vzpela. Široki veter je puščal v ustih čuden okus žolča, mete in bažiljke. Boter!Kje, povej mi, kje je tvoja grenka mladenka? Kolikokrat te je pričakovala! Kolikokrat te bo pričakovala svežega lica, črnolasa, na tem zelenem balkonu! Na obrazu kapnice se je gugala ciganka. Polti zelene, las zelenih, z očmi od hladnega srebra. Ledena skril meseca drži jo iznad vode. Noč je postala prijazna kakor majhen trg. Orožniki pijani so udarjali po vratih. Zeleno, ki te hočem zeleno. zeleni veter, zelene veje. Ladja na morju in konj na planini.