Soncnica
|
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80 aja, še okol cepljenja sem hotla komentirat...k je soncnica rekla da bi mogl met več staršev možnost dobrega informiranja in preverjanja...jst se s tem ne strinjam, kar se tega tiče je bolj da ne vejo in so ovce, že tako si nekaj zmišljuje folk in se milo rečeno preserava...pol bi blo še sam več tega...ker dejstvo je - precepljene more bit 95% populacije, da je bolezen zatrta, noben si ne želi spet epidemij teh bolezni, pa itak sploh ne vemo kako je, ko so otroci množično umirali za raznimi boleznimi, pa smo brihtni zdej ( podobno je z rahitisom in D vitaminom). pa k to niso nedolžne bolezni, mumps pušča neplodnost pri fantkih, rdečke puščajo grozljive posledice na plodu, če jih fašeš med nosečnosti, o paralizi menda ni treba zgubljat besed itd...je pa seveda riziko in hudiče je če padeš v uno statistiko, v une procente...samo pri rizičnih so itak previdni, kot je že sončnica povedala, se pa seveda lohk zgodi da otrok ne spada med rizične, pa ima hudo reakcijo, tu pa žal nimaš kaj...ipak so v cepivu povzročitelji...ampak rizikov je v življenju ogromno, če češ sam to študirat kaj vse slabega se lohk zgodi, pol je boljš da nimaš otrok...in najbolj glub argument, ki govori proti cepljenju, je pa ta, da teh bolezni itak ni več in je tko brezveze cepit ja halo....to sam kaže na to, da folk pojma nima in se dejansko preserava, ker zdej je pač očitno tak trend, da si bolj pameten od dohterjev in da oni itak pojma nimajo. je pa to seveda sam moje mnenje poudarjam, da nau kake zamere Ula seveda ni nobene zamere, vsak ima pravico do svojega mnenja. Valjda gre za nevarne bolezni, precepljenost je pomembna, ampak pri nobeni stvari pa ni dobr bit ovca; še posebej, ko gre za tvoje otroke. Jaz pediatrom vedno težim naj si vzamejo čas in mi razložijo kaj lahko pričakujemo. Temu se reče the right to informed consent (pravica, da privoliš v nek zdravstven poseg potem, ko si o njem infiormiran). To pravico imaš ti, tvoji otroci in vsi ostali in je pametno, da jo izkoristiš. Tukaj smo po mojem pravniki malo na boljšem, ker smo v zvezi s tem "zateženi". Če potem vseeno padeš v neugodno statistiko, si lahko vsaj rečeš, da si naredila vse, da do tega ne bi prišlo. To je podobno kot pri D3 , ko si razložila kakšne posledice ima lahko nejemanje D3, smo mi takoj začeli s kapljicami. Prej mi je pa ful ljudi reklo, ah dej, te D3 so brez veze, samo krče povzročajo in nič drugega. Evo priznam nisem se zadost pozanimala, takrat sem bla res ovca.. , ampak zdaj vsak dan pridno jemljemo te kapljice. Jaz nisem proti cepljenju. in tudi mislim, da ne bi blo prav, da bi se vsak starš posebej lahko odločal ali bo dal otroka cepit ali ne. Mislim pa, da bi starši morali imeti pravico, da se odločijo za cepljenje pod nadzorom. Z določitvijo imunskega statusa bi lahko že vnaprej izločili tiste, ki jim cepljenje povzroči posledice (pa teh je manj kot 5%). Če bi jaz zagotovo vedela, da mi po cepljenju ne bomo imeli posledic, dam otroke prec cepit. Se strinjam s tabo, da imajo mumps, ošpice, polio, rdečke in HIb lahko hude posledice, ki jih cepljenje lahko prepreči. Ampak kot sem že rekla, previdnost ni odveč, sploh ko gre za naše otroke. lp
|