|
RE: Ribnica,Kočevje in okolica 1.4.2009 7:55:45
|
|
|
|
Anonimen
|
Dobro jutro No če bi bil pogled skozi okno lepši bi bilo boljše. Jaz sem pa že zlikala gorooo cunj, zdej sem se pa mogla tle pripopat preden grem v našo kavarno Kosilo ni blo nič posebega . Če se spravim (če me je volja ) rada naredim kaj malo drugačnega. Čemaž sem pa res komaj čakala in včeraj je bil pravi dan, da ga uporabim. Jaz imam rada svežega, ker kuhan meni preveč spremeni okus, poleg vsega mi česen ne dene dobro v želodcu, zato ga lahko zaužijem v majhnih količinah. Drugače pa če ga kaetra potrebuje ga je okrog nas ogromno. Eno rastišče je takoj pod našo hišo. dulči evo par nasvetov kaj s čemažem: PESTO Naredim pesto iz njega. Opran in suh (suh od vode, ne posušen) čemaž zmeljem, dodam sol, baziliko, narezene pinjole in malo mletih orehov. Vso to maso zmešam z kar veliko domačega olivnega olja, dam v kozarce in jih shranjujem na hladnem v kleti. In to zdrži do naslednje sezone. S sezamom še nisem poskusila pa je baje tudi dobro. Za dodatke omakam ali juham pa ga sesekljam in zalijem z olivnim oljem. Shranim v kozarčke in na hladno v klet. ČEMAŽEVA JUHA potrebujemo: 4 žlice narezanih listov čemaža, 1 mesnat paradižnik, 10 dag gob, 1 žlico margarine, 1/4 litra instant juhe, 1 žlico peteršilja, nariban sir. Paradižnik za hip potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in drobno narežemo. Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Na segreti margarini dušimo narezane liste čemaža, narezan paradižnik in gobe. Zatem zalijemo z juho in pustimo, da počasi vre približno 10 minut. Čemaževi juhi dodamo peteršilj, bel kruh in nariban sir. ČEMAŽEVA OMAKA Na maslu prepraži nekaj pesti seseklajnega čemaža, zalij z jušno osnovo ali z vodo v katero daj eno jušno kocko. Dodaj dve veliki žlici kisle smetane , kanček sladke smetane, sol in poper. Pusti malo vreti, odstavi in postreži. PROTI TREBUŠNIM TEŽAVAM Camez proti trebusnim tezavam: v manjso steklenicko si nalijem domace zganje,dodam narezan camez.Vse to postavim na okensko polico in pustim dva tedna stati.Veckrat premesam.Potem shranim na temno in "varno" -mesto. Uživa se ga po kapljicah, lahko se tudi namažeš po trebuhu. Je pa kar zoprn okus, pa tudi diši ne lepo, samo če pomaga, zakaj pa ne. Mi je lansko leto padla steklenica iz okna (veter)in je balkon "smrdel" po česnu en mesec Poleg vsega tega ga jaz svežega nasekljam in potresem po regratovi solati, dodam prepraženemu krompirju, prepražim na maslu in polijem po slanem krompirju... Sej se niti ne spomnim več, sproti improviziram. Nasy ni panike, poleti se lahko komot dobimo pri meni. Če si zaželite pizze dela moj brat najboljšooo pizzo daleč naokoli, tako da če boste za, si bo sigurno vzel en dan in nas razvajal, brat s pizzami, jaz pa s sladkarijami . Ampak tole prav resno mislim Kosilo pa dobite kako leto kasneje pikica kakšne lepe slikice Še hiško prosim klepetka BRAVO za Lano še tu Boš hitro prišla na št.36, ko jo boš lovila Kilogrami jah, jaz se prav nič ne ubadam z njimi , čeprav bi mogla dol spravit vsaj 5 kg. Se tolažim, da bo šlo samo dol, ko bo poletje. Ja pa moj možek me tud nič ne preganja, pol pa mislim ,d asem idealna Nasy za Mašo , da bo vse ok pri alergologu. Pa fajn bi se blo dobit na kakšni kavici. Pridi v torek v Golla. Kaj pa na izlet se boš prijavila? IZLET??? Jaz sem za drug teden, ko bo mogoče res lepše vreme. Bi mi pa zelo pasalo v torek, ker v ponedeljek mam ene obveznosti, ostale dneve pa delam (skoz celo veliko noč, še na ponedeljek ) Menčy ja uboga , pozdravi se Seny kako si pa ti danes? Pa prid kej v našo kavarno, obratuje celo dopoldne. Evo naša "kavarna" že laufa, zato grem štuk nižje.
< Sporočilo je popravil nogica -- 1.4.2009 7:58:46 >
|
|
|