ronja
|
vrtnica, tudi ko jemlješ tablete ali sirup, ga spij s kozarcem pomarančnega soka, da se bo železo lažje vskralo (vit. C pomaga, kot je napisala khurde) in v tistem obroku ne jej nič mlečnega, ne mleka, ne jogurtov, nič takega, ker vežejo železo, da ga ne moreš uporabit! Veliko boljše in lažje se vsrkava železo živalskega izvora kot rastlinskega, zato mamo taki "napol" vegiji, kot sem jaz, ki jem meso recimo 1x na 14 dni (zdaj se trudim več zaradi male mesa kuhat, pa še zaradi ), potem probleme, čeprav pojem ogromno priporočene rastlinske hrane. Ampak nekateri pač slabše vsrkavamo in smo skoz slabokrvni, če ne jemo mesa... Bom pogledala to knjigo, čeprav sem si o tem že precej izdelala mnenje: jokat dojenčka ne bom pustila pa pika! Me sploh ni ganilo nobeno nasprotno mnenje, mama ima ta instinkt, ki ti točno pove, da to ni dobro in navadno je kar prav, če poslušamo instinkte! Dojenček joka, če je nekaj narobe, ne pa kar tako! In je pač treba ugotovit, kaj to je. Kasneje res začnejo izsiljevat, ampak tisto je čiiiiisto drugačen jok, točno veš, da to ni to in tisto mirno ignoriram, ker vem, da se je zjokala samo zato, ker sem ji recimo nekaj vzela ali nečesa nisem pustila in to je prav da se navadi, da pač ne more bit vedno po njeno (poleg tega so nekatere stvari nevarne). Glede dojenja je tako, da je dobro vedet, da ne steče kar samo od sebe brez problemov. Steče že, vendar pa se mora mamica malo potrudit zato. Meni bi najbolj pomagalo to, da bi mi nekdo prej povedal, da novorojenčki še ne znajo sesat in jim je treba joško za moje pojme kar grobo potisnit globoko v grlo, da se zadeva lepo začne. Ker oni se najprej ne znajo pristavit (no, maš nekatere genije, večina pa ne zna) in samo migajo z glavico, bi radi, p ane znajo... Pa zanimivo je to, da lahko iz prsi preveč teče in zato otroček ne more tako hitro požirat in takrat odriva prsi stran. Jaz sem že mislila, da imam mogoče premalo mleka, pa mi je babica povedala, da je to zato, ker ga imam tako veliko (je probala stisnit in je tako špricnilo ven, da ji je bilo takoj jasno). Tak da si je treba včasih malo ven spraznit, da lahko otrok lepo zagrabi. Samo ne preveč prej črpat, ker potem pa vedno več nastaja in ej vedno večji problem. Ko je otrok večji, itak ni več teh problemov. Moj tast se je usajal, kaj malo tako pogosto dojim, pa tašča se je "čudila" na vse pretege, vsakič "A spet????" (je mela mala pač bolj mali želodček na začetku, pa veliko je porabila, ker je bila skoz budna in se je ful pogosto dojila), pa sem si mislila: ti mi boš govoru, ko nisi še nikoli dojil, tvoja žena je pa oba otroka skup manj časa kot jaz takrat Ronjo (ona je dojila enega 1 mesec, drugega pa 1,5 meseca, ker je pri obeh dobila mastitis - ki nastane, če mama premalo doji...) Tak da - ne se sekirat za mnenja drugih, ker praviloma nimajo pojma! Tudi je tast križem gledal (tašča tudi, ker je hotela ona jo met, seveda, samo ni upala nič rečt ), ker je nekaj časa mala zaspala samo na meni, pa nikakor drugače. če jo mislim tudi pri 12 letih tako uspavat . Mislim, stara je bila pa slaba 2 meseca!!! Pač nismo več zvečer hodili k njim. Mislim, pač hočejo bit pametni, nimaš kaj. Ampak to je moj otrok in na njem ne bojo delali poizkuso, so meli svoje, da so lahko po svoje delali! Jaz pa sem se za svoje mnenje odločila na podlagi čisto tehtnih argumentov in močne intuicije in si res ne bom pustila tega omajat na podlagi enega "baba rekla, baba kazala..." Onadva sta tudi nekaj časa skoz probavala vse, kar je bilo všeč načaku in ju nisva mogla prepričat, da je Ronja pač drugačna, da se drugače igra in so ji všeč druge stvari. No, čez čas je to lahko sama dovolj nazorno pokazala in zdaj se igrata z njo po njeno, z njim pa po njegovo. Lubijev brat se pa še zdaj ni tega navadil in hoče pokazat, kako on obvlada, pa mu pač skoz joka, čim se je dotakne. Se bo že naučil , zdaj se bo skoraj moral, ker ni nujno, da bo njegovemu 2. sinu pasalo isto kot 1.... Ampak prej hočejo bit pa "pametni", kako oni vse znajo, vejo, kaj dojenčkom paše (čeprav praviloma nimajo pojma, vsaj za Ronjo niso imeli)... Pač niso vsi enaki! MOgoče Lejli ne bo pasalo metanje v zrak in žgečkanje, mogoče se ne bo hotla toliko crkljat, mogoče bo sovražila sling in oboževala stajico in bo rajši sestavljala kocke. Pa se bova z njo igrala po njeno! Jaz zelo cenim individualnost, ker se mi zdi to smisel tega, da imaš več otrok - če bi hotela same enake, potem najboljše, da imam samo enega... najmanj problemov boste imele z ljudmi, ki še nimajo otrok, pa jih nekoč nameravajo imeti! Ti bojo vse vprašali, ali lahko to, ali ji je to všeč, kako naj jo primem... Vse! Ker si bojo želeli, da bi se otrok mel lepo, vedeli pa bojo, da sami še ne znajo. In vsaj Ronja se pri takih počuti res super, od ostalih pa prej zbeži. In se bojo hoteli na vašem otročku malo naučit oz. potrenirat! Taki so res super! Skratka, pod tele se podpišem: "V glavnem, njen point je, da je treba poslušati lastno srce pri vzgoji in dojenju lastnega otroka in ne drugih (več ali manj) dobronamernih mnenj." sončni žarek, tvoj hemoglobin je še čisto v redu, jej rdeče meso, da bo ostal tako! NI problem v zelenjavi in sadju, ker železa je 15x več v mesu, v rdečem pa sploh, pa še lažje se vsrkava iz njega! ulla in sončni žarek, a vajini tamali kaj komplicirata, ko gresta lubija v službo? Ronja se vedno zjoka - razen če je takrat na joški (kar zdaj prakticirava, itak se zjutraj hoče dojit, pa narediva tako, da je to ravno takrat). No, danes je šel že zelo zgodaj, ker je šel na teren, tak da je še spala, ampak normalno pa gre vedno za njim, ga prime za hlačnico in joka - ker ve, da bo šel... ulla, Ronja se pa zbuja ob 4h cca. In takrat potem mora nekdo spat zraven nje. Zdaj navadno spita v dnevni na tatamiju, da bi se mala počasi navadila, da ne bo mogla bit vsako noč pri nama v postelji, ker ne bo prostora za vse 4 oz. se noben ne bo naspal... Kako boste pa vi to uredili - ali imate večjo posteljo (najina je 110 cm široka)? napiše ati svojo in mami svojo zgodbico kako sta se spoznala, petra, a ne bi morala bit to samo ena zgodba, če je oči pravi, hehe Sicer sem jaz dobila eno luštno knjigico za vpisovat razne zadeve in je zelo praktična - smo jo odnesli k zobozdravnici, da je videla, kako so zobki izraščali . PS: kaj je to qulandija?
|