willma
|
Škoda, da se Willma nič ne oglasi, da bi še ona povedala, kaj je izvedela na posvetu. Se opravičujem, da se nisem nič oglasila. Vidim, da je glede Ultive že precej napisanega, pa vendar bi še dodala to: moja teta (je anastezistka in zelo dobro pozna analgetike) je bila zraven na posvetu in pravi, da na ta način kot ga izvajajo pri porodu se z Ultivo minimalizira učinek na otroka. Če kdo pozna analgetike so to anastezisti in moji teti zaupam. Seveda pa se stvari ne morejo izključit. Nikoli ni garancije! Tudi pri popolnoma naravnem porodu se stvari lahko zakomplicirajo. Je pa res, da kakeršnem koli "kemični" poseg v času poroda, se v porodnici zruši naraven kemični proces in porod se več ne imenuje naraven porod. Jaz sem prvič takoj dobila 4 tablete v roke, ko sem vprašala za kaj so, je zavila oči in razložila, da za to da se pomirim in nekaj proti bolečini. Ko sem še vseeno vztrajala, da mi pove katera zdravila so, se samo še spomnim, da sem bila šokirana, da so mi dali tako močna pomirjevala in protibolečinska, kot je apaurin in .....ma sem pozabila ostale 3. V glavnem močna zdravila za pomiritev in proti bolečini. Ko sem se ulegla sem dobila še en pikec, za vsak slučaj, proti bolečini. Zavrnila nisem nič, ker sem jim SLEPO zaupala; saj sem pa v porodnišnici, ali ne? In med divjanjem popadkov so mi tudi dali nek pikec(analgetik), tako da .... Ultiva, ja ali ne? Jaz rečem tako, jaz si skrajno želim popolnoma naraven porod, v kolikor sva oba z otrokom vredu in nisva v življnejski nevarnosti. Ne rabijo me pomirjat in ne rabim NIČ proti bolečinam. V kolikor pa bi se odločila za "drogiran" porod bi se JAZ odločila za Ultivo, ker sem jaz tista, ki imam pumpico v roki, jaz sem tista, ki imam kontrolo nad koliko in kaj in ker je hitro razgradljiv analgetik (v nasprotju s tistim, ki sem ga dobila pri prvem porodu, pa je bilo vse OK - apgar 9/10). Epiduralne in spinalne nočem, ker ne maram, da mi kdo "šari" po moji hrbtenici, pa še porod leže in rezanje presredka ti ne pobegne! Pri Ultivi pa se lako giblješ okoli postelje, rodiš leže, sede, čepe, kakor ti paše. Lahko greš tudi na daljši sprehod, s tem da te pač vmes odklopijo in si "prepuščena sama sebi". Svoboda gibanja - to je meni tudi velik plus pri Ultivi. Sicer pa mi je na Ptuju, med ogledom porodnih sob, babica priporočala najboljšo alternativo za lajšanje bolečine. Imenuje se TENS. Ni "kemičen" poseg temveč: TENS - Transkutana Elektro Nevro Stimulacija – je ena izmed najpopularnejših metod, ki se uporabljajo za odpravo in/ali blažitev akutne in kronične bolečine. Aparat TENS oddaja električne impulze različnih oblik in frekvenc. Elektrode se pritrdijo neposredno na boleče mesto ali pa na najbližji živec. Električni tok prekine prenos bolečinskega signala z mesta bolečine v možgane in stimulira izločanje snovi, ki zavirajo bolečino. Pa se še o tem pozanimajte. Kot sem rekla, mi je v Ptuju babica sama predlagala TENS.
|