Blacky30
|
Dan! Saraya, greš na Ptuj na posvet za ultivo? Evo, ti tukaj nalepim moje poročilo o posvetu na Ptuju, ki sem ga včeraj napisala na julijkah: Torej, danes sva bila na posvetu za ultivo v porodnišnici Ptuj. Povedali so naslednje: Ultiva je najmočnejši analgetik na svetu, ki se uporablja v medicini že 30 let, v porodništvu pa 10 let. Tak da ni tak nov, kot eni govorijo, le v SLO se šele uveljavlja. Ko ženska začuti začetek popadka, mora pritisniti na črpalko in v žilo se ji vnese doza, ki je določena vnaprej in se ne more predozirat. V roku 2,5 - 3 minut se v telesu doza razpolovi, v roku 8-10 minut se razgradi. Edini stranski učinki pri mamici so rahel glavobol, vrtoglavica, slabost, kot pri vsakem analgetiku. V njihovi P so imeli kvečjemu kakšno vrtoglavico, ki pa ni bila tako huda, da bi morala ultivo ustaviti. Ne obstajajo alergije na to zdravilo, tak da jo lahko dobi vsaka, medtem ko pri EA so kontraindikcije (ne vem, če sem prav napisala). Ultiva prehaja na posteljico in na otročka, vendar se pri njem razgradi še enkrat hitreje kot pri mamici, ker imajo otroci povečan metabolizem. Prav tako EA prehaja na otročka in ga uspava, tako da se zaradi tega porod ustavi, pride do zastoja poroda in temu sledi vakuum ali CR, ali pa mamica enostavno ne zmore pritiskat, ker se EA ne razgradi iz njenega telesa tako hitro in še vedno ne čuti spodnjega dela. Pri ultivi pa se porod skrajša (dokazano!), mamica je veliko bolj sproščena, ne čuti takih bolečin, zato porod veliko hitreje napreduje. Ko se okrona glavica, 10-15 minut pred iztisom, ultivo ustavijo (enako kot EA) in mamica porodi otroka brez protibolečinske terapije. Otroci, rojeni z ultivo, imajo lepe apgar ocene, nikoli pod 9, razen, če je vzrok za to ovita popkovina okoli vratu itd., ultiva vsekakor ni vzrok. Ena od razlik med EA in ultivo je ta, da EA odvzame 100% bolečino, ker ohromi cel spodnji del, medtem, ko ultiva lajša bolečino za 60%. Torej mamica še vedno čuti popadke, lahko sodeluje, ve, kaj se dogaja, kdaj je čas za pritiskat in kljub temu ne trpi neznosne bolečine. Poleg tega mamica ni čisto nič zadrogirana, ker je ultiva dodana v majhni količini. Ultivo lahko dobi, ko je porodnica odprta za 4 cm pa vse tja do 8 cm jo še dajejo, potem je prepozno. Enako kot pri EA morajo biti popadki dovolj močni in redni. Dosegljiva je 24 ur/dan. Ko pridejo, najprej preverijo pritisk mamice, kri, srčni utrip in sprobajo zadevo, kakšen bolečinski prag ima. To traja nekje 30 minut, potem mamica dalje dela sama, s tem da je anestezist prisoten ves čas poroda, vendar ne sedi v sobi zraven, da se lahko mamica in očka popolnoma posvetita rojstvu svojega otroka. Ponavadi so zunaj v predsobi in te imajo nonstop pod kontrolo. Trenutno imajo na Ptuju 3 črpalke za ultivo, tak da ni bojazni, da bi jih zmanjkalo. Z ultivo lahko stojiš poleg postelje, klečiš, sediš na žogi. Le sprehajat se ne moreš okoli, takrat te odklopijo, pa potem vklopijo spet nazaj. V kolikor naredijo epiziotomijo in je potrebno šivat, sicer ginekolog da lokalno injekcijo, vendar anestezist ostane in hkrati doda še ultivo, ki zelo pomaga, saj tiste, ki smo že rodile, vemo, da lokalna ravno ne zaleže kaj dosti. No, jaz vem, ker so me šivali 45 minut. Skratka, nobenih posledic pri otroku, nobenih posledic pri mamici. Je rekla, da če so nekatere tako proti ultivi, potem ne bi smele niti dovoliti navadne protibolečinske injekcije, ki jo dobi vsaka v zadnjico (razen, če izrecno zavrneš - jaz niti vedela nisem, kaj dela, pa mi jo je že stisnila), ker je ta doza veliko bolj močna od ultive, veliko bolj predozirana, povzroča omotičnost, slabost, poleg tega prehaja na otročka in se v njem in mamici zadrži 24 ur. Toliko o tem, ko so eni ful proti ultivi, za to kao "navadno injekcijo" pa se niti noben ne zavzame, kaj nam dajo in kako vpliva na otroka. Tako, to je moje poročilo. Jaz sem bila zelo zadovoljna s predavanji. Če sem kaj pozabila, bo me Nasara88 dopolnila, ker sva bili skupaj. Jaz pa moram prespat na zadevi, čeprav moram reči, da sem že skoraj odločena.
|