ljubljana
|
vaney rada bi ti dala nekaj nasvetov, ki jih ne vzemi za slabo. Če so ti všeč jih sprejmi in upoštevaj, če pa ne, jih lahko mirne volje preskočiš in ignoriraš. Upam, da spodnje pisanje ne bo mejilo na pridiganje, napisala sem ti le tisto za kar trdno verjamem, da je prav, predvsem zame. Ti in tvoja družina boste pa seveda prilagodili stvari po svoje in si uredili tako da bo prav za vas. Vse spodaj napisano ni napisano kot očitek ampak le kot dobronamereni nasveti. Zbujanje ponoči: Tudi pri nas se zbuja na 2,5-3 ure in je to več kot 3x na noč. Lepo napreduje z težo in redno tudi bruha, pa ne samo po mojem mleku ampak tudi po adaptiranem. Verjetno se adaptiranega mleka naje preveč in ga potem izbruha. So me že v porodnišnici normalno, da nekaj adaptiranega mleka izbruha. Pri nas se umetnega mleka vedno preveč naje. Zato mu dam dodatka le toliko da ublažim najhujšo lakoto(30 - 40ml). Duda ali palec:Moja sestra je sesala palec do 5 leta in je imera obupne proiblene z ugrizom in izgovarjanjrem nekaterih glasov. Še sedaj ima težave s črko s polek tega je pa 3 leta morala nositi aparat (tisti prikovani na zobe) zaradi težav s čeljustjo. Vprašaj katerega koli zobozdravnika in ti bo portdil, da je duda boljša kot palec, poleg tega mu dudo lahko odvzameš, ko je čas za to palca mu pa ne moreš. Izsiljevanje z jokom: Nisem še slišala da bi otrok do 6 meseca z jokom izsiljeval. V vsakem primeru izraža svoje fizične potrebe in ne vsiljuje svoje volje. Približno tako kot da bi te nekdo, ko bi jamrala da moraš na WC, ali pa da si žejna rekel da izsiljuješ in bi zahteval, da počakaš še pol ure. Dokazano je namreč, da so kasneje otroci, katerih se starši v najzdodnejšem obdobju ne odzivajo na njihove potrebe (potreba po bližini, lakota, razdraženost), bolj jokavi in večkrat jokajo brezveze. Menim, da bosta imela za strogost še dovolj časa. Otrok te je namreč 9 mesecev 24 ur na dan, vsako minuto čutil. Obdajala si ga s svojim telesom, čutil je tvoj utrip srca, se grel s tvojo toploto, vedno si ga brezhibno nahranila, nikoli ni imel krčev, vedno je bil s teboj, bila si super mama. Sedaj pa lahko le z jokom pove, da si te želi in da bi rad, da mu je tako lepo, kot mu je bilo v času ko je bil s tabo nerazdružljivo povezan. Crkljajta se veliko, crkljajta se čim več in predvsem zaupaj vase in v to, da z nežnostjo otroka ne razvajaš ampak da mu daješ občutek varnosti, sprejetosti in ljubljenosti, ki bodo zanj tudi osnovna čutenja do zunanjega sveta. Tako namreč kakor se boš ti vedla do njega, tak bo njegov odnos do sveta. Če ga boš ti ljubila, se bo čutil ljubljeno in sprejeto ter bo dojemal da ima tudi ostali svet do njega tak odnos. Čutil se bo sprejeto.
|