draja
|
Pocka mi sicer še ne kuhamo juhic imam pa tukaj par receptov za juhice, ki mi jih je enkrat Tinaaja poslala: RECEPTI ZA ČISTO PRVE OBROKE PO 6- MESECU JUHE Juha je lahko samostojna jed ali pa jo uporabljamo za zalivanje drugih jedi. Meso damo vedno kuhat v mrzlo vodo. Juha mora biti bistra, maščobo ki se nabere na vrhu odstranite. Na tržišču je ogromno že pripravljenih jušnih koncentratov, toda le teh se moramo pri pripravi hrane za dojenčke in alergične otroke izogibati. To pa zato, ker vsebujejo pretirano količino soli in lahko vsebujejo snovi, ki sicer niso navedene na embalaži, ker so jih uporabljali v procesu proizvodnje (npr. pšenično moko). Ko pripravljate jušni koncentrat, ga skuhajte večjo količino in ga zamrznite za kasnejšo uporabo. Domač jušni koncentrat imamo lahko zamrznjen največ tri mesece. PIŠČANČJA JUHA - po 8. mesecu 1 cel piščanec, 6 šalotk ali 1 velika čebula, 2 korenčka, 2 stebli zelene, 1 porov beljak, polovica majhne kolerabice, 1 lovorov list, šopek jušnih začimb: žafranika, drobnjak, por, sol, zdrobljen list zelene, peteršilj, 1 strok česna Piščanca razkosajte, dajte v velik lonec in dodajte vodo do 1cm pod robom. Začinite ko zavre. Olupite in nasekljajte zelenjavo in stresite v lonec, ko zavre. Kuhajte v napol pokriti posodi 2 uri. Juha naj zmerno vre. Med kuhanjem s površine posnamete maščobo. Juho precedite in ohladite. Ko je ohlajena, odstranite strjeno maščobo. Juho takoj uporabite ali pa ohlajeno nalijte v jogurtove lončke ali lončke od otroške hrane in zamrznite. Lahko jo nalijete tudi v vrečke za ledene kocke in zamrznete. Koščke mehke zelenjave lahko porabite za kašico, vendar takšna, dolgo kuhana zelenjava nima kakšne velike prehrambene vrednosti. Piščančje meso, zelenjavo in juho lahko zmeljete v kašo za obrok ali za zamrznit v manjših posodicah. Kuhanega piščanca lahko uporabite tudi za piščančjo solato. ZELENJAVNA JUHA - po 6. mesecu 1 velika čebula, 2 korenčka, 1 por, 3 stebla zelene, 1 manjša kolerabica, 1 šopek jušnih začimb Narezano zelenjavo dajte v lonec in dodajte začimbe. Prilijte vodo in pustite vreti v napol pokriti posodi vsaj pol ure. Juho precedite in pustite, da se ohladi. Juho takoj uporabite ali zamrznite v manjših lončkih (lahko od jogurtov ali skute). Lahko jo nalijete tudi v vrečke za ledene kocke in zamrznete. Koščke mehke zelenjave lahko porabite za kašico. Piščančjo in zelenjavno juho lahko uporabljamo kot jušno osnovo (fond), ki ga lahko pripravimo na zalogo. KORENČKOVA JUHA Z RIŽEM 2 velika korenčka, 1 srednje velika čebula, pol skodelice riža, pol litra čiste piščančje ali zelenjavne jušne osnove, malce peteršilja, sončnično olje Drobno narezano čebulo pražimo na olju, da porumeni. Dodamo narezan korenček in dušimo 5 minut. Dodamo riž in zalijemo z juho. Pokrijemo in kuhamo do mehkega. Kuhano pretlačimo in potresemo z drobno narezanim peteršiljem. ZELENJAVNA JUHA 1 l čiste piščančje juhe, 10 dag cvetače z listi vred, pest graha, manjša kolerabica, manjša čebula, 1 gomolja zelene, 2 korenčka, žlica riževe moke, žlica olivnega olja, 1 žlica domače paradižnikove mezge, sol, poper, peteršilj, bazilika Oprano in narezano zelenjavo skuhamo v čisti juhi. Na olju svetlo prepražimo moko, zalijemo z malo hladne vode in vlijemo v juho in vse skupaj skuhamo do mehkega. Dobro pretlačimo ali zmiksamo in na koncu postrežemo potreseno z drobno nasekljanim peteršiljem. Nasvet: V zelenjavno juho lahko preden jo postrežete, po želji dodate 1/2 žličke suhega kvasa. Juha bo tako obogatena z vitaminom B in tudi okusnejša. JUHA IZ PROSENE KAŠE 1 l vode ali čiste piščančje juhe, 2 žlici koruzne moke, 4 žlice riževega mleka, pol skodelice prosene kaše, peteršilj, drobnjak, lovor Proseno kašo namočimo in skuhamo do mehkega. V vodo ali juho damo lovor in zavremo. Medtem naredimo prežganje iz moke in dodamo juhi. Ves čas mešamo. Dodamo kuhano proseno kašo in riževo mleko in še malce pokuhamo. Potresemo s peteršiljem in drobnjakom.
|