talika81
|
dobro jutro vsem, ki ste že pridne. aurora, hvala ti za tole informacijo, podkrepljeno s slikico. včeraj sem v ONI našla dva zelo dobra recepta za rižoto. zato sem mislila, da bi bilo vredu, če jih podelim tudi z vami. Za vse tiste, ki nimate možnosti vpogleda v Ono. RIŽOTA Z RDEČO PAPRIKO Potrebujemo: 4 manjše rdeče paprike, olivno olje, malo čebulo, česen, 50 dag paradižnikovih pelatov, lovorjev list, 1,2 l zelenjavne osnove, 45 dag riža, svežo baziliko, sol, poper, sir zbrinec. Priprava: Na olivnem olju na hitro popražimo drobno sesekljano čebulo in česen (čeprav jaz dam ponavadi česen bolj proti koncu). Dodamo na večje kocke narezano rdečo papriko, malo prepražimo in dodamo še na koščke narezane paradižnikove pelate ter lovorjev list. Primešamo riž in zalijemo z malo zelenjavne osnove. Med kuhanjem večkrat premešamo in dolivamo zelenjavno osnovo. Na koncu solimo in popramo po okusu ter primešamo še drobno narezano svežo baziliko. Serviramo in po vrhu po želji naribamo na tanke lističe svež zbrinc, slovenski parmezan. RIŽOTA S POROM IN ŠAMPINJONI Potrebujemo: 20 dad svežih šampinjnov, 20 dag pora, olivno olje, česen, manjšo čebulo, 7 dag masla, 35 dag riža, 1,2 l zelenjavne osnove, limono, 5 dag parmezana, drobnjak, peteršilj, sol in poper. Priprava: Šampinjone operemo in narežemo na četrtine. Por po dolgem prerežemo in operemo ter narežemo na manjše kose. V ponvi segrejemo olje in na hitro prepražimo šampinjone in por. Začinimo s soljo in poprom ter drobno sesekljanim česnom. Odstavimo. V drugi kozici na malo masla prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo riž, prepražimo in zalijemo z malo jušne osnove. Nenehno postopoma prilivamo jušno osnovo in mešamo. Proti koncu kuhanjaprimešamo še šampinjone s porom. Dodamo malo narezanega drobnjaka, sesekljanega peteršilja, drobno naribano limonino lupino, limonin sok, preostalo maslo in nariban parmezan. Solimo in popramo še po okusu. Rižota mora biti kremasta. Serviramo na vroč krožnik in potresemo s parmezanom ter okrasimo s peteršiljem. Upam da nisem bila preveč dolga . Če pa želele imeti tudi recept za OPEČENE JURČKE V SOLATI, pa povejte. bom napisala tudi tega. Aja, še moj jedilnik za danes: voda z limono Z: PZ kruh z marmelado b.s. M: solatka (paradižnik, paprika, kumare, bučke, grah, mogoče malo mozzarele) in puranja prsa M: sadje K: segedin golaž (brez mesa in krompirja) V: verjetno trdo kuhano jajce, sir in kisle kumarice. LP in lep dan, čeprav bo bolj deževen.
|