@lina
|
Frrr, nisem bila še pridna in nimam urejenega albuma, se bom potrudila, obljubim. Gaya, jaz ga oblečem tako, kot je doma + kombinezonček iz podloženega flisa + kapica + dekica po potrebi + leži v zaprti košari na vozičku. Plenička v banjici - kolikor vem, je namenjena tvojemu boljšemu oprijemu in da se ne ustraši vode. ni razloga, da je takoj ne umakneš. Gremo pa vsak dan ven, a ne pretiravamo z dolžino sprehoda. Altati, poglej na prejšnjo stran, sem opisala kako jaz čistim lulček...kaj novega ne vem... je pa res, da se potem kožica pomika samo toliko, da se luknjica malo razširi... je pa menda fajn, da se (saj to ti bo pediatrinja rekla) v vodi, ko ga kopate, kožica trenira in sicer tako da vedno pomikaš le toliko kot gre in sčasoma bo šla tudi čez glavico... Amazona, glede dojenja jaz ne gledam toliko na uro, po potrebi. Ampak se mi zdi, da nek ritem spanja (in s tem tudi dojenja) si pa mali le ustvarja. Več dni zaporedoma npr. se dojiva ob 4.30 zjutraj, pa potem med 7-8 uro, potem, če zaspi, spi do 10,11h, včasih zaspi šele ob 9h in spi npr. do 12h, pa spet dojenje, potem več ali manj takoj zaspi tam nekje okoli 13h (takrat greva največkrat na sprehod), pa spi do 14.30, 15. ali 15.30 odvisno. Potem popoldne spet kot ga piči, večinoma zaspi nazaj okoli 17h pa do 19h ali 19.30, sledi kopanje, dojenje, potem zaspi okoli 20.30 ali 21h in spi ponavadi do 23h ali 23.30. Spet dojenje, previjanje po potrebi in spanje. Edino kar ga včasih zmoti je to, da ob 23h ne bi takoj zaspal in zna trajati tudi do 00.30 - ta del je najbolj mučen za naju z očijem. Potem pa spanje do 4.30 ko se znova krog obrne. So dnevi tudi izjeme - se je že zgodilo dojenje tudi ob 3h, pa popoldne skoraj nič spanja razen malo dremanja... Kar se ritma tiče, si ga otrok sedaj sam ustvarja, kaj veliko ne moreš pomagati kot da se prilagodiš. No, pomaga menda npr. to, da naj ti čez dan spi v dnevnem prostoru, po možnosti v drugi posteljici oz. "spalni podlagi" kot ponoči, čez dan ko spi, naj bo okrog nje normalen šunder (ropot), tv, radio normalne glasnosti (mi imamo npr. skoz zraven našega ta večjega, ki se igra, pogovarja, ropota z igračami...), tako majhnih to ne moti... Ponoči ko se zbuja vse opravi v tišini,če se da zelo malo prižigajte luči ponoči... In s tem ustvarjaš otroku razlikovanje med dnevom in nočjo... Šele starejšemu dojenčku (cca 6 mes) privzgajaš ritem s tem, da ustvarjaš večerni obred (kopanje, dojenje, pravljica, pesmica, lupčka za lahko noč ipd.) Kako zaspimo - ob dojenju, podiranju kupčka, v naročju, mu pa zelo paše tudi sledeče: uležem se na kavč z rahlo pokrčenimi nogami (res rahlo, da ni prevelik naklon) in počiva na mojih stegnih, glavico ima pri kolenih, pokrijem ga z dekico da ne opleta preveč z rokami, ker ga to plaši, dudiko v usta, ponavadi mu dam prst, da me prime, če je potrebno z nogami malo zaniham (ne preveč, da se ne navadi preveč na zibanje) in zaspi... Včasih, samo včasih nam uspe, da bo zaspal tudi sam v ležalniku, če je res že na pol v outu. Takrat mu prislonim pleničko zraven lička (ne na usta!), da ima občutek zavetja, varnosti, dudiko in zaspi... Pikabu, Arabela, Beki, jaz bi prosim geslo! Zanima me še nekaj: a bo katera nabavljala v Avstriji te kapljice - tiste, ki ste bolj blizu meje? Meni je to malo daleč, če pa bi bila katera tako zlata, da jih nabavi še za nas, pa mi jih pošlje... plačam poštnino in kapljice seveda... Lepo se imejte! Danes se pa sonček skriva Zdaj pa grem še malo skuhat za danes! Čau! Tasha, hvala za geslo, res ste luštni. Pa sobico imate tako cortkano!
|