sezam
|
Še moji komentarji KAJ KUPITI? zloženec sterilni 5x5cm, 1 x 50 kosov 70% alkohol aspirator za nos (lahko kupiš kasneje po potrebi - mi ga nismo nikoli rabili)- no jaz ga rabim že praktično od dne ko smo prišli iz porodnišnice, malo pa pomaga, čeprav brez paličk in vate ne gre avtosedež blazinice za dojenje (2 škatli- raje več, če ne želite takoj 1 teden pošiljati v trgovino( mleko na začetku kar teče ven-no vsaj pri meni je ali pralne - jaz nisem bila zadovoljnja z njimi, ker se ne pritrdijo in potem kar lezejo po svoje) body “Clar” (Baby Center; 2 kom št. 56, 2 kom št. 62, kasneje večji) -moj nasvet je, da si zapomnite koliko je vaš otrok velik tam nekje 32 teden- moja je imela 1600g( za orientacijo) in je še pri 2 mesecih nosila št. 56 ( torej boste kupile več kot samo 2 majički št. 56 oz 62)- pa še zmeraj ima otrok oblečena 2 rokava in pajaca čez!! - sigurno več, ker včasih porabiš lahko tudi dva naenkrat oz. na dan - pri previjanju ti ga polula ali plenička popusti ali se pobruhca bombažna majčka 4x (2x2 različne velikosti) - enako bombažna spodnja kapica 4x (2x2 različne velikosti) bombažne spodnje žabice 4x (2x2 različne velikosti)- bombažnih jaz nisem rabila( razen če imate pajace brez stopal)- ker je premrzlo, če jih pa pod pajaca oblečem, je pa prevroče za notri, za zunaj pa še vedno premalo in sem raje kupila žabice ( v DMu ali H&M..) - enako mnenje bombažne povijalne pleničke 6x bombažne povijalne pleničke MALE 3x -NE bombažne tetra krpice 6x -10X čaj proti trebušnim krčem za novorojenčke (lekarna) (lahko kupiš kasneje po potrebi - naša je sicer imela krče, a ga ni hotela pit in smo ji raje dajali kapljice, ki pa tudi niso kaj dosti pomagale) čaj za dojenje 3x- to je odvisno koliko ga boš pač pila (uporabljala sem čaj v filtru od Nesetleja ali navadni Bebi čaj) dekica (lahko tudi več, saj jo rabiš za v avto, za v voziček,... in da ti jo ni treba skoz prenašati sem in tja) fiziološka raztopina - za noska si kupite v Mullerju od NIVEA Baby ( Nasen frei), v lekarni pa eno fiziološko razt. za nosek( da imate flaško, ki jo potem nafilate s temi iz Mullerja- je ceneje!!) za popek uporabljate isto!! grelnik za stekleničke -NE (praktično le v primeru, če ne dojiš - kupiš kasneje)- mleko si črpam- grela v grelniku 1 mesec- dela prepočasi, zdaj stekleničko pogrejem v vodi na štedilniku - prvič ga nisem imela in ga tudi nisem pogrešala komplet (majica, hlače, kapica) kombinezon / bundica kopalna brisača 2x + rokavica za umivanje + goba koš za plenice (plastičen s pokrovom) -NE - jaz tak koš ( imajo jih v Baby centru) uporabljam za umazane cunjice od krema za bradavice -LANOLIN_MULTIMAM - ni nujno, da jo sploh potrebuješ krema za obraz - NE (mi je nismo uporabljali, le poleti baby kremo za sončenje)- super je krema od Aventa Magic cream, ali pa od Nivee za veter in mraz ali od Bubchna za veter in mraz krema za ritko / hladilno mazilo / praška pasta mehka krtačka za lase - Ni nujno (mi je nismo skoraj nič uporabjali)- mehka krtača je za vsak dan- masiraš lasišče, glavniček uporabljaš, ko ima temenca( rekla patronažna sestra) - za temence obstaja poseben glavnik mehka glasbena igrača mokri robčki sensitive -NE (le kasneje za na pot) nedrček za dojenje 2x (raje 4x) negovalna kopel za umivanje- na začetku le navadno otroško milo ( brez vseh dodatkov, ker je lahko na kaj alergičen) nepremočljica podloga za posteljo - ni nujno (mi je nismo nikoli uporabili) oz. ko otroka odvajaš plenic newborn plenice odeja olje proti strijam- če jih imaš( pa ponavadi ne deluje- škoda denarja) - mazati se je smiselno pred nastankom in še takrat ni nujno da pomaga olje ali mleko za telo- za otroka mandeljevo olje, v porodnišnici uporabljajo(lj) od Bubchen (Calendula Pflege Ol) otroška kad / čebriček otroški dnevnik papirnate brisače- raje od Tosame krpice za 1x uporabo - te se res OK, se pa v Dm in Mullerju dobijo ene krpice za umivanje za enkratno uporabo, jih bom sedaj sprobala posodica za vodo (za na previjalno mizo) posteljnina -2X postelja previjalna miza previjalna podloga prilagojeno mleko (Novalac, Milupa, Aptamil- kupujte v Mullerju če lahko, je boljše kvalitete) - lahko kupiš kasneje, če ne moreš dojiti priročnik za nego otroka - meni so bili dovolj zapiski iz materinske šole in rr prsna črpalka -NE-v sili se kasneje lahko kupi rokavičke 2x-4X seznam, koga obvestiti o rojstvu slinčki (plastični na spodnji strani) - so res boljši, sicer jih skoz menjaš in še je moker (če se veliko slini ali poliva) spalna vreča - večja za kasneje Spitaderm – za dezinfekcijo rok - ni nujno - mi nismo imeli - dovolj je če si roke umivaš z vodo in milom, ne živi v sterilnem okolju - moje mnenje je enako oz. mi je enkrat v lekarni rekla, da ne "zavijati v vatko", saj je to še slabše sproščujoča glasba, raje kakšne otroške pesmice, da jim jih boste pele steklenička 125 ml + manjši cucelj pri flaškah pozorno berite za koliko mesecev in za kaj so cuclji ( Aventove imajo cuclje po mesecih 0+, 1+, 3+, Nukove imajo cuclje od 0-6mesecev, ampak pazite kaj piše na flaški ali je za čaj, mleko ali gosto hrano) steklenička 250 ml + večji cucelj - za kasneje - kupiš kasneje ali če si mleko črpaš- prav pride večja flaška sterilizator ? -NE, lahko samo sterilizacijska tekočina - če polno dojiš, ne rabiš nič od tega , mleko si črpam, pije po flaški in nimam sterilizatorja, flaške prekuhaš ( jst sm jih ene 5x- ni dobro preveč, ker se mora navaditi na vse- nasvet pediatra) ščetka za čiščenje stekleničk - če polno dojiš, tega vsaj na začetku ne rabiš škarjice / ščipalec za nohte štorklja / kengurujček termometer za telesno temperaturo termovka za stekleničko -NE, če ne dojiš- JA- pa še kakšna termo flaša za prekuhano vodo- za na pot tetra pleničke 30x tolažilna duda 2x ( kupite vsaj 2 različni- ne marajo vsi Aventovih ali vsi Nukovih oz. imajo še iz kavčuka in silikona- otroci so izbirčni tople nogavičke ali copatke 2x - ne kupujte malih bombažnih za zimo!!! vata cik cak - otroška, ki se lepo trga in se ne mucka vatirane palčke -DEBELE vodni termometer voziček vrtiljak za nad posteljico - ni nujno (mi smo raje obešali gor različne igračke) vrečke za umazane plenice (Merkator, 100(?) na roli) - to tudi mi uporabljamo namesto palčka zavijalčka - jaz sem šla kupit palčka zavijalčka pri 6 M, ker ko je začela jesti še kaj drugega so kakci ful smrdeli, le ta pa zadrži smrad vzmetnica SEZNAM STVARI ZA V PORODNIŠNICO zobna ščetka in krema vazelin za ustnice krema za telo (ni nujno- jaz je nisem uporabljala) krema za obraz vložki (Always, Cathrine- NE- so pregrobi, Vir 80, raje vir extra) zloženci - za kaj že - vse za imajo v porodnišnici šampon - 3 dni že zdržiš z umazano glavo ( jst nisem imela časa da bi si jo sušila- vsaj jst sem se nahitro stuširala in že poslušala če se joka) - se strinjam gel za tuširanje deodorant Bepanthen mazilo + Bepanthen Plus( samo kremo za bradavice- to pa nujno , kakršnokoli) LANOLIN-MULTIMAM obroč za plavanje (da sediš na njem zaradi šivov) Bivacyn sprej- tudi nisem rabila Slivov sok od hipa - če boš imela slučajno probleme s prebavo ROKAVIČKE ZA OTROKA in DUDO ( za vsak slučaj) če imate vdrte prsne bradavice vzemite s sabo še nastavke za dojenje - sicer ponavadi to ugotoviš šele kasneje, ko je čas za dojenje sušilec za lase- natikači (taki za na plažo, za v kopalnico) - ni nujno, greš noter pač bos, copate pa pustiš pred vrati blazinice za dojenje in nedrček za dojenje (vsaj 2) škarjice in pilica za nohte - narediš že doma, če si notri več kot 3 dni ti pa že mož prinese denar (za avtomat) - kave ti res ne dajo, vsega drugega je pa dovolj nogavice halja - ni nujno - dobiš v porodnišnici - bog ne daj, rabiš potem celo potovalko s sabo, ki pa je nimaš kam dati svoje spodnje hlačke (2-3) - jaz sem potrebovala le ene za domov, drugače raje uporabljala tiste iz porodnišnice spalna srajca- dobiš v porodnišnici oblačila za domov - naj ti jih mož prinese ko greš domov ( pa pripravi mu preden greš v porodnišnico!!!!) (mrežaste) spodnje hlačke za enkratno uporabo (kupiš v lekarni Sanolabor ali Tosami) - mi smo jih dobili v porodnišnici (LJ) piškoti, če slučajno ostaneš brez večerje sadje- po porodu raje ne- gre v mleko in zvija (edino kakšna banana lahko - pa še to ne pretiravat, ker sta lahko potem oba zaprta) voda v plastenki poročni list potrjena zdravstvena kartica napotnica ginekologinje materinska knjižica blokec + pisalo (za vsa vprašanja, ki jih na viziti zagotovo pozabiš) mobitel + polnilec fotoaparat OPREMA, KI JO POTREBUJE NOVOROJENČEK ZA ODHOD IZ PORODNIŠNICE newborn plenice 1 povijalna plenica 4 tetra plenice ( pravijo v MŠ) 1 žabice ali pajac z naramnicami 1 tetra/mako majčka ali 2 majčki brez bodya 1 clar body 1 kapica, pozimi 1 bombažna in 1 topla (flis ali volna) razen če bo 20 stopinj zunaj 1 nogavičke ( tople za pozimi) 1 (volnena) odejica 1 rokavičke 1 topel kombinezon/pajacek avtosedež - lupinica Če se pa še kaj spomnim, pa dopolnim.