tinaaja
|
Dobro jutro dekleta Vreme je stabilno - se vedno dezuje hehehe Glede folne kisline pa sem skopirala clanek z Mojega trenerja: Posledice pomanjkanja folne kisline v času nosečnosti Že v tretjem tednu nosečnosti se pri zarodku začneta razvijati glava in hrbtenica, med 24. in 27. dnem nosečnosti se zapira hrbtenični kanal. Z raziskavami je ugotovljeno, da dodajanje folne kisline v času nosečnosti zmanjša tveganje za nepravilen razvoj in motnje v zapiranju hrbteničnega kanala pri plodu. Napake v razvoju hrbtenjače nastanejo zgodaj v nosečnosti, zato se ženskam v rodni dobi priporoča, da jemljejo folno kislino že v času pred zanositvijo in do konca tretjega meseca nosečnosti. Če v tem obdobju razvoja zarodka primanjkuje folne kisline, se lahko zgodi, da se hrbtenični kanal ne zapre in tako nastanejo okvare v predelu hrbtenice ali glave. Veliko spontanih splavov sprožijo ravno prirojene okvare na zarodku. Katera hrana nam pri tem lahko pomaga? V hrani je folna kislina v obliki folatov, ki zelo slabo prehajajo iz črevesja v kri, poleg tega pa so tudi zelo občutljivi za svetlobo in toploto, med pripravo hrane se jih veliko uniči in izgubi. Folno kislino najdemo v hrani rastlinskega izvora. Glavni viri so zelenolistna zelenjava, sadje, žita in stročnice. Veliko tega vitamina vsebuje špinača, brokoli, pomarančni sok, fižol, soja. V hrani živalskega izvora pa je je največ v jajcih, jetrcih, mleko in ribe pa s tem vitaminom niso bogati. V trgovinah že najdemo kar nekaj proizvodov, ki so obogateni z vitamini, med njimi je tudi folna kislina: navadno so to kosmiči, sadni sokovi in tudi mleko. Omenjena hrana ne predstavlja stranskih učinkov med nosečnostjo. Kdaj se priporoča dodatek folne kisline in kakšen je način uporabe? Ves čas nosečnosti ženska potrebuje 400 mikrogramov folne kisline dnevno. Nosečnice s hrano pogosto ne dobijo dovolj folne kisline, zaradi slabega prehoda iz črevesja v kri. Jemanje priporočenega odmerka folne kisline v obdobju do tretjega meseca nosečnosti preprečuje nastanek nepravilnosti, ki smo jih že omenili. Kaj pa po tretjem mesecu nosečnosti? Od tretjega meseca nosečnosti in do konca nosečnosti pa je jemanje folne kisline tudi smiselno zaradi vpliva na tvorbo rdečih in belih krvnih celic. Če pa se odločite za dojenje, je tudi v času dojenja potreba po folni kislini večja - 280 mikrogramov. Otrok jo dobi iz materinega mleka, kamor folna kislina prehaja in je pomembna za normalno delovanje prebavil, živčnega sistema, za prenos kisika po organizmu, ker vpliva na tvorbo rdečih krvnih celic in tudi za obrambni sistem organizma. _______________________________________ Meni je danes ze od zjutri slabo, tko zahrbtno na izi. Moj se mi je tok smejal, ko sem spila mal donata in men tok slabo rata, da nisem vedla, kaj naj. Sedim za mizo in naenkrat odsibam na wc. No nisem bruhala, samo kupcek sem mogla podret Moski, nimajo pojma, kwa nam dogaja danes me caka nabava hrane.. joj, spisek imam tak, da bom spet celo bogastvo pustila v trgovini. v hladilniku pa imam alkoholne pijace, mal mleka, olive, suhe paradiznike v olivcu pa marmelado. Ja, mislim, da je to to. se dobro, da imam prepecence in sadje danes mami kuha pravo nedeljsko kosilo, juhca, pire, meso iz juhe, kumaricna omaka - njama Kaj imate pa ve kaj v planu?
|