simonka
|
Halo babike. Da se na hitro javim in obljubim, da zvečer napiđem kaj več. Par receptkov - kopiranih od drugih prdih montik: BUČNI POLPETI ˝ kg naribanih buč 20 dag ovsenih kosmičev 1 jajce 1-2 čebuli peterđilj, sol, poper Buče olupiđ in naribađ, posoliđ in pustiđ stati, da spustijo vodo, nato jih oţameđ. Čebulo popraţiđ, da porumeni. Dodađ jo k bučam, nato đe kosmiče in jajca. Vse skupaj zmeđađ, dodađ začimbe. Pomembno je, da masa nekaj časa stoji, kakđno uro, lahko tudi čez noč, da se kosmiči napojijo. Segrejeđ teflonsko ponev in s pomočjo ţlice oblikujeđ polpete. Ti so lahko večji, manjđi, debelejđi, tanjđi. Pečeni so dokaj hitro, sicer odvisno od debeline. Lepo se spečejo tudi na peki papirju v pečici. Dobri so topli ali hladni. (prirejeno po Backu s Prehrane) 1 zavitek polnozrnatega vlečenega testa (500 g, Hokus Pokus) cca 10 jabolk 1-2 limoni 5 ţličk fruktoze veliko cimeta V zavitku je 5 pravokotnih listov testa. List testa poloţiđ na mokro servieto (lahko tudi kar na pult), premaţeđ ali dobro pođkropiđ z vodo. Potreseđ z 1/5 naribanih jabolk, malo naribane limonine lupinice, ţličko fruktoze, pokapljađ z limoninim sokom in obilno potreseđ s cimetom. Zavijeđ, dađ v pekač. Ponoviđ za vsak list posebej. Jaz sem zvijala po krajđi stranici testa in zlagala po daljđi stranici velikega nizkega pekača, ki je priloţen pečici. Če ostaneđ zares na Montiju, potem lahko samo đe malo pođkropiđ z vodo. (Jaz sem kljub vsemu premazala z malo stopljenega masla in dobro ţlico lahke kisle smetane. Tudi pekač sem s čopičem malo namazala, kdo bo pa drgnil ali v nedogled namakal pekač!). Pečeđ pribliţno 3/4 ure v ogreti pečici na 180°C. Kar se mene tiče, je super dobro. Nič dodatno sladko, limone in cimeta mora biti veliko. Da je testo polnozrnato, se sploh ne čuti. Edino vse skupaj zgleda bolj rjavo. Nađim doma sem tako mimogrede samo vzdihnila: "Ah, malo dalj sem pustila v pečici, pa je verjetno dobilo več barve." Mulc me je na koncu razočarano vprađal, da kje je pa kaj rdečega. Osupnila sem, potem pa se spomnila – seveda, večkrat sem v zavitke dodajala viđnje. Tudi tukaj bi lahko na vsak list potresla nekaj zamrznjenih viđenj, saj jih imam skoraj vedno doma. Dodajo prijetno kiselkast okus. In đe nekaj. Doslej sem zavitek vedno delala iz doma narejenega testa, vlekla čez celo mizo, brisala moko, pomivala po tleh, skratka zavitek je bil vedno projekt. Tole s pripravljenimi listi je en-dva-tri, nič poprađeno z moko, đe servieta spodaj zares ne potrebujeđ, ker lahko zvijađ kar z roko. Đe največ dela je z lupljenjem jabolk, hihi. Izkuđnje in namigi: - Originalni recept ima 2 jajca, namesto 5 dag kosmičev pa 1 pest pđeničnega zdroba. Zaradi zdroba so menda bolj rahli. Za boljđo vezavo se lahko doda nekaj moke, bele ali koruzne. Zgornji recept je minimaliziran, da se zniţa GI indeks (Montignac), okus je ne glede na to enako super. - Pride okoli 10 srednje velikih polpetov oz. en pladenj v pečici. - Del kosmičev lahko zmeljeđ. - Masa je toliko mokra, da ne gre z rokami delati polpetov. Kar z ţlico jih dajem v ponev ali na pekač, pok, en kupček, potem pa z ţlico potlačim, da nastane polpet. - Če jih delađ malo več, peka v ponvi traja in traja. Moti me tudi, da se kođčki vseeno ţgejo v ponvi, sama ponev se pregreva, razmiđljam, kako se pregreva tisto malo olja. S te strani jih je bolje na hitro zapeči na več olja. Če jih pečeđ v ponvi čisto brez olja, se precej posuđijo in dalj časa traja. - Za peko v pečici z ţlico oblikujem polpete na peki papir na pladenj, dam v (ventilatorsko) pečico ponavadi poleg đe česa, krasno se spečejo v pribliţno ˝ ure na 180°C, vsi hkrati in nič ni treba obračati. Prvič so se mi sicer čisto izsuđili, verjetno sem jih predolgo pekla. - Lahko dodađ malo naribanega sira, sploh če izpustiđ jajce. - Če jih kasneje pogrejeđ v pečici, na vrh dađ ţličko paradiţnikove omake in malo sira, ostanejo bolj sočni. - Če delam iz sveţih buč, jih pečene tudi zamrznem. Zloţim na pladenj, potem preloţim v vrečko. - Poleti viđek buč naribam, oţamem, po ˝ kg razdelim po vrečkah, nato v zamrzovalnik. Je ravno za eno peko. 1 zavitek polnozrnatega vlečenega testa (500 g, Hokus Pokus) cca 10 jabolk 1-2 limoni 5 ţličk fruktoze veliko cimeta V zavitku je 5 pravokotnih listov testa. List testa poloţiđ na mokro servieto (lahko tudi kar na pult), premaţeđ ali dobro pođkropiđ z vodo. Potreseđ z 1/5 naribanih jabolk, malo naribane limonine lupinice, ţličko fruktoze, pokapljađ z limoninim sokom in obilno potreseđ s cimetom. Zavijeđ, dađ v pekač. Ponoviđ za vsak list posebej. Jaz sem zvijala po krajđi stranici testa in zlagala po daljđi stranici velikega nizkega pekača, ki je priloţen pečici. Če ostaneđ zares na Montiju, potem lahko samo đe malo pođkropiđ z vodo. (Jaz sem kljub vsemu premazala z malo stopljenega masla in dobro ţlico lahke kisle smetane. Tudi pekač sem s čopičem malo namazala, kdo bo pa drgnil ali v nedogled namakal pekač!). Pečeđ pribliţno 3/4 ure v ogreti pečici na 180°C. Kar se mene tiče, je super dobro. Nič dodatno sladko, limone in cimeta mora biti veliko. Da je testo polnozrnato, se sploh ne čuti. Edino vse skupaj zgleda bolj rjavo. Nađim doma sem tako mimogrede samo vzdihnila: "Ah, malo dalj sem pustila v pečici, pa je verjetno dobilo več barve." Mulc me je na koncu razočarano vprađal, da kje je pa kaj rdečega. Osupnila sem, potem pa se spomnila – seveda, večkrat sem v zavitke dodajala viđnje. Tudi tukaj bi lahko na vsak list potresla nekaj zamrznjenih viđenj, saj jih imam skoraj vedno doma. Dodajo prijetno kiselkast okus. In đe nekaj. Doslej sem zavitek vedno delala iz doma narejenega testa, vlekla čez celo mizo, brisala moko, pomivala po tleh, skratka zavitek je bil vedno projekt. Tole s pripravljenimi listi je en-dva-tri, nič poprađeno z moko, đe servieta spodaj zares ne potrebujeđ, ker lahko zvijađ kar z roko. Đe največ dela je z lupljenjem jabolk, hihi.
_____________________________
Naša sončka: Timon in Jaka
|