Dolina
|
Čer, Ugi, mi imamo podoben kuhalnik, tudi samo za eno posodo. Ni so ravno primerni za otroško družbo. Bomo mogli za drugo leto nabavit kaj bolj varnega - če bomo šli kampirat. Ah, na slikce boste pa še kar čakale Jaz itak ne znam albumov delat, pa kot običajno je pol filma neposlikanega in moj hoče poslikat do konca, to lahko še mal traja. Ko jih bomo imeli na CDju, se javim za pomoč pri spravljanju v album. Kje vse smo bili? Uf, čez toliko držav ne vem, če se bom še kdaj peljala: prvo noč smo spali v kampu tik za češko mejo. Zoja je bila presenetljivo pridna teh 6 ur vožnje , uživala je, ko smo postavljali šotor, zaspala je mal težje, ker smo bili blizu kioskov s hrano in seveda muziko. Drug dan smo šli mal po Brnu, pol pa smo se skoraj cel dan vozili, da smo prišli nekje do sredine Poljske, spali pa v motelu ob cesti - na Poljskem je kar slabo kar se panja tiče, sploh ni toliko možnosti za spanje, vsaj ob poti ne. V nedeljo smo potem uživali v AWgustovu - to je pa na S Poljske, zelo lepo, polno jezerc, smo se šli z ladjico peljat, men je bilo sicer zoprno, ker smo spet sedeli, pa mal mi je blo slabo. Potem smo tri dni preživeli v Vilnusu (gl. mesto Litve), pri prijateljih. Sledila je Estonija (Latvijo smo samo prevozili, ker sva jo midva že videla), kamp v narodnem parku za 3 eure na noč na osebo. Čudovito. Talin ima lepo mestno jedro - staro, je tudi na Unescovem seznamu. Na mojo začudenje sem dobila odličen kapučin in to v kitajski restavraciji (kasneje smo ugotovili, kam smo se pravzaprav usedli). Hrana in pijača sta v glavnem mestu občutno dražja kot kjer koli drugje po Estoniji. Potem smo šli pa s trajekotm na Finsko, v Helsinkih smo spali v čudovitem kampu, vse čisto, s kuhinjami z mikrovalovnimi pečicami, žarom.... Travca urejena, ljudje prijazni. Za tri noči smo plačali 55 eurov. Helsinki so lepi, imajo fajn tržnico, bila je sezona jagod (en liter 3-4 eure), nič ni pod 3 eure, korenje je bilo 5 eurov, da dol padeš. Jagode smo si privoščili, smo že vsi pogrešali sadje. Sicer pa ljudje prijazni, bolj zaprti, 3/4 jih je močno predebelih. Mene so spominjali na Američane. Imajo ogromno fast foodov, vsaka solata ima dresing iz majoneze in limone ali česna in neke sladke začimbe. Fuj. En dan sva si provoščila večero zunaj, jedla odlično hrano, njihove specialitete (lososovo juhico, losa s pire krompirejm in brusnicami, pa še neko njihovo meso je jedel , se ne spomnim, nek biftek, skratka to je bilo dobro, pa tud drago 89 eurov sva plačala - za enkrat v življenju ne bo sile ). aja, Alti smo imeli sabo, vsi so delali korge okrog nas, sploh tisti, ki so imeli psa (zdej ne vem, a sp bili to sprehajalci psov ali pa imajo vsi Finci, ki imajo psa, obvezno dva ), Azijci pa so nas slikali kot nori oz. so slikali Alti. Svašta. Pa tud, ko sva bila na tej večerji, je bilo polno Azijcev in so vse poslilkali, pribor, hrano, pijačo.... Ni da ni, men bi blo nerodno to v gostilni počet. Na Finskem smo bili mislim da dober teden, šli smo ob obali, nekatera mesta so kot iz pravljice, očarljiva z lesenimi hiškami, ogromno cvetja in malimi trgovincami. Spali vedno v kampu v šotoru 8oni imajo v kampih še take "male hiške=cabin", ki pa sobile vedno zasedene tako, da sva dvakrat v dežju postavljala šotor. No ja, ni bilo take panike, kot sem mislila. Ko smo šli na Švedsko, meje spolh ni (če bi to vedela, ne bi delal vseh teh testov za Alti, ker nas nihče tud povohal ni, stran smo vrgli teh 200 eurov ). Ta dan je bil najbolj naporen, ker smo bili v zaostanku s časom, in je predlagla nočno vožnjo. Ker pa se je mal zakalkuliral, smo prespali v avtu na enkem parkirišču, kjer je bilo še ogromno bivalnikov - avto domov (tega imajo polno tako Finci kot Švedi in če spijo po takih parkiriščih prišparajo). men je v mirujočem avtu hudo težko spat. če se vozimo še nekak gre, ker me uspava vožnja Mene je vse bolelo, mojo mami tud. Robert je spal zunaj na travi, Zoja se je imela najbolj fino, ker je majhna in je lepo pasala na pol mojega in šoferjev stol. No in potem smo prispeli v Stockholm - preden tu kaj najdeš, mine pol dneva . Pa delavnik je za vse enak (trgovine, banke, pošte, lekarne...) od 10 - 18! smo se razvadli pri nas. po šesti uri so odprti samo še nekateri lokali ali fast foodi, da bi kupil kaj kruhali lahko kar pozabiš. No, bencinske pumpe so še odprte. Nekatere so prav dobor založene, samo najt jih moraš. Kar se tiče cest, je Finska bolj prijazan, ima več počivališč, opremljenih z igrali prosim , wc je čist, še doma ni tako čisto . Švedi imajo na severu na vsakih 100 km samo na eni strani počivališče, če si na nasprotni strani tja ne smeš zavit. Okrog Stockholma pa je mal več počivališč. No, v tem kampu se je naše potovanje nesrečno končalo. Tako da Švedske praktično nismo videli. Nazaj smo šli pa s trajetom do Nemčije in potem enkrat prespali v Nemčiji in drug dan bili zvečer doma. Rit me še danes boli. Skratka dolga pot, vredna ogleda, pokrajina na finskem in Švedskem je čudovita, men so všeč njihove lesene hiške. Drugič grem z avto domom. Upam, da se je kateri dalo to brat. Skaana, držim pesti za pregled. Srčno upam, da se je stanje umirilo. Le počivaj, če se da, pa tud če ti ne uspe glih spat. Jaz tud ne morem po dnevi spat - razen zdej, ko sem noseča, bi spala 24 ur. Zdej pa je končno konec mojega romana. Lepe sanje, nočko
|