2ursae
|
Tery, pri nas nismo šli točno po Pantleyevi metodi, ampak sva upoštevala navedbe v članku "Spalne navade dojenčka in malčka" v reviji Novorojenček (če nimaš in te zanima, ti lahko poskeniram in pošljem po mailu), ki se tudi naslanja na to metodo. Bistvo je, da ima otrok ritual pred spanjem in pa da zaspi v posteljici. Tako kot odrasli, se tudi doječek med spanjem zbuja in takrat se v svojem polsnu ne sme zbuditi v drugačnem okolju, od tistega, v katerem je zaspal (npr. na zizi, v naročju, ...). Če vidi, da je drugje, kot se spomni, se ustraši, zbudi in zajoče. Midva sva tamalega skopala, podojila in dala v posteljico. Začel je jokati in sva ga tako pustila maksimalno 3 minute (lahko bi tudi več, sam nisva zdržala) in če ni nehal je eden od naju šel k njegovi posteljici. Pomembno tukaj je, da ga nisva dvigovala, ampak sva ga pobožala, prijela za rokico, pač karkoli je pomagalo, da se je pomiril, potem pa stala ob posteljici in mu pripovedovala od tega kaj dogaja, kaj sva počela, ko ga še ni bilo pa do Gospodarja prstanov . In tako, dokler ni zaspal, če je bilo treba, tudi po eno uro. Imela sva kar srečo, da se ga je hitro prijelo. Po mojem je zato uspelo v dveh dneh, ker je bil mali star cca. dva tedna in mu je bilo lažje privzgojiti nek nov režim, kot pa zdaj tebi, ko je že skoraj tri mesece navajen drugače. Pa po mojem tudi malo sreče. To je bil le prvi korak, pri uspavanju se strogo drživa še dveh elementov, brez katerih bi cel sistem najbrž propadel, in sicer: * Po kopanju oziroma negi se pride dojit k meni v spalnico, v kateri so pogasnjene vse luči. Medla svetlobba prihaja le skozi priprta vrata sosednje kopalnice, kjer je celo noč prižgana luč. Svetlobe je ravno toliko, da vidim malega vzeti iz posteljice in podojiti. Luči ne prižigam za noben dnar. * Vedno pride v toplo posteljico. Preden ga podojim, dam v njegovo posteljico grelno blazino, ki jo odstranim, tik preden ga dam nazaj. Tko da pride od tople mamice v toplo posteljico . Preden sva kupila grelno blazinco, sva ta sistem preizkusila kar s plastenko vroče vode, ki tudi dobro ogreje. Pa da ne bom zvenela preveč pametno, moram priznati, da me ima mali pa čez dan total pod kontrolo. Zaspi sam v mojem naročju in potem tam tudi ostane. Bohnedaj, da bi ga dala v ležalniček. Pa saj po pravici povedano, mi je čisto luštno, ko ga imam v naročju, sama pa berem knjigo. Se lepo spočijem, sicer bi zihr stalno pucala, mali pa tudi čuti mojo bližino. Kar se pa tiče nočnega dojenja na tri ure, pa poglej na http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=678331. Imajo nekaj idej, sam men se zdi mal drastično, da mu ne bi dala za jest, ampak ga pomirila z dudo. Tako naj bi se navadil, da ponoči ne dobi hrane. Poglej pa se odloči. Smeja, sicer nisem nič brala na temo cepljenje da/ne, ampak moj bo zihr cepljen. Ne vem sicer, kakšni so argumenti proti cepljenju, sam na prvi pogled se mi zdi to precej tvegano in neodgovorno. Če bi mi potem otrok zbolel za kakšno od teh bolezni, si ne bi nikoli odpustila. Mislim, da zakon že ve, kaj predpisuje in da to ni niti ne sme biti osebna odločitev, zlasti če živimo v času, ko so te bolezni nevarne. Konec koncev tudi cepivo ni zastonj in sem zihr, da če bi se dalo na tem prišparati v našem zdravstvu, bi obvezo cepljena ukinili. Sploh pa, a se lahko izrečeš proti ceplenju? nočko, Urša & Anže