Ribica **
|
Najbolje, da kar takoj oprem računalnik in kaj napišem, če ne spet ne bo nič. Jaz uspem na laptopu uredit le najnujnejše, če se gospodična takrat zamoti s TV-jem ali knjigicami oz. uradujem zvečer, ko spi, ampak ne uspem priti še do sem. Sem hotela včeraj napisat, pa se mi potem ni več dalo, je bila že prepozna ura. Najprej – pikica, tista ženska, ki ti je rekal, da je N debela, je zmešana. Po merah je zelo tam tam kot sta Pia in Erin (dobro, razlike je 200-400 g), tako da je zagotovo povsem normalen dojenček. Meni gredo na živce komentarji vsakega tretjega mimoidočega: »O, vaša pa rada jé,« ker ima pač polna lička, pri dr. pa nasprotno poslušam ves čas, da je presuha. Pri 9m je celo rekla da je za en kg podhranjena po njenih tabelicah, jaz tega nisem slišala, mož je pa še danes čisto zgrožen. Drugo – kar se dojenja tiče je seveda še koristno. Meni je pri 9m rekla, da mora dnevno popiti 0,5 litra mleka – zdaj ali z dojenjem ali pa AM je moja izbira. Seveda zagotovo popije 0,5 l pri meni dnevno, ker se doji 2-3 x čez dan in 2-3 krat v času spanja, torej še vedno prideva na 4-5 podojev dnevno in zagotovo se pri vsakem podoju podoji najmanj en deci. Črpam pa ne več, pumpo sem pospravila, ampak kadar umika glavo, ko je kaj zanimivega, mi vse teče mimo in ji zaliva vrat. Torej mleka je še dovolj. Poleg tega sem ravno zadnjič nekje brala, da je dojenje po enem letu koristno za mamo – zmanjšanje tveganja za raka, zmanjšanje tveganja za oesteoporozo. Otrok se z dojenjem lažje umiri in še vedno je pristen stik z mamo. Točno, na med.over.netu sem brala, kako odvaditi nočnega dojenja pred službo, pa je svetovalka za dojenje zelo lepo napisala prednosti in »slabosti«. Tako da mene nihče ne prepriča, da je to zdaj še samo crkljanje, ker ni. Ravno danes je bila krasno prespana noč – zaspala je 21:30, malo pred polnočjo sem jo v spanju podojila, ker sem imela polno mleka in me je tiščalo, potem je pa spala do 6:30, se konkretno podojila in je nato spala še dve uri, do 8:30. Če ne bi bilo več hranljivo, bi bila v vsem tem času že močno lačna. Tako da zdaj ponoči spet prespi 5-6 ur v kosu, kar je super. Danes je očka z njo vstal in sta me pustila spat do 9:30. Ne vem, kdaj sem nazadnje tako dolgo spala. Mi je pa končno začela jest malo več večerje, včeraj je brez težav zmazala 120 ml mleka + riževe kosmiče in enih 20 ml breskovega soka zraven, sem ji prvič tako zmešala, ker ga je bilo treba popit. Zdaj ji zadnje par dni dam kak sok po žlički oz. iz kozarčka (iz flaške striktno samo vodo), da se navadi in da ji lahko podtaknem pesin sok. Mi je pa fascinantno, kako spet vsak po svoje – prijateljici je pediatrinja pri pol leta rekla, da ji lahko da tudi kravje mleko, samo da je polnomastno, za večerjo, ker da so to tako majhne količine. Pa da itak v vrtcu dobijo pri 11m kravje mleko, moja pediatrinja pa pravi, da KM striktno po enem letu. Potem se pa pejt. Sicer razmišljam, da bi ji zdaj pred vrtcem počasi dala svinjino in KM (ko bo nekje 11,5 m), ker itak to vse jedo v vrtcu, pa če je karkoli, da doma vidim. Koščke pa je, ta male makarončke je sama, sadje, če je pretrdo, pa ga še ne more zgrizt. Zdaj ima spodnji enki in zgornji dvojki že čisto zunaj, je kot vampirček, zgornji enki sta pa prebili dlesen v tem tednu. Tako da jabolka ji nikakor še ne dam za grizt, že s tršo nektarino ji ne gre. Sem ji pa dala prvič kivi ta teden, ga je lepo jedla, ji je bil všeč. Mene je pa kar stresalo zraven, ker me tako skomina. Pa še banano, bljak. Super za izlete na Gorenjsko, mi gremo tudiiiii jutri! Sem rekla, da zdaj pa dost, da gremo in konec. Ampak menda ni več take gužve, v Ljubljani je že spet ogromno prometa in nikjer za parkirat okrog blokov, tako da so ljudje nazaj z dopustov. Tudi naš ta večji se je vrnil po celem poletju, tako da se mora malo tudi z malo ukvarjat, da jaz skuham, obesim, kaj pospravim. Občasno je od hudiča in zanalašč dela prepovedane stvari, tako da pomojem 200000 x na dan rečem ne, ne smeš, fuj, nevarno, pojdi stran in podobno in jo fizično premikam, samo kaj, ko je en, dva, tri nazaj. Ja, srečanje vsekakor ne bi bilo mirno. Včeraj sem jo dala v mestu na eni ploščadi ven iz vozička, to je tako šibala, da sem jo komaj lovila. Neverjetna je. Zdaj trip trap »sprehaja« po kuhinji, ne rabimo nobenih poganjalčkov in podobnega. :) Ob opori naredi do tri korake, se pa drži še z eno roko česarkoli. Strašno rada gleda skozi okno, stoji na naslonjalu kavča in tolče po oknu. Letala in helikopterji so itak zakon, pa ptički, mucki in psi. To pa kar vriska, ko jih srečamo. Igrače so bolj kot ne nezanimive, všeč ji je dojenček in knjige, ostalo pa samo mimogrede. Nastja, kako nosečnost, ti je kaj manj slabo? Kdaj imaš nuhalno? Pupa, super, da gre tudi G. šele z oktobrom v vrtec. Začneta istočasno? Jo boš ti uvajala? Sicer pa ja, smo že v nizkem štartu ob koncu porodniške, meni se čez 20 dni izteče. Dansas, kdaj greš v službo? Tebi se je verjetno porodniška že končala, a ne, oz. se ti bo v naslednjem tednu? Kdaj gre S v vrtec? Ah, naš september bo pester, vsak teden imam že neke stvari na koledarju. Včeraj sem jo končno k pedontologu naročila, imava čez dva tedna. To še grem jaz z njo, potem bo pa oči hodil, mene je preveč groza zobodzravnika in ne želim tega strahu nanjo prenest. Čeprav je menda nekaj tudi gensko, revica.
|