Ribica **
|
Ekola, sveže novice iz šole za starše: - prvorodke gredo v P, ko so popadki redni na 5 minut in dovolj močni oz. trajajo najmanj eno uro na 5 min, drugo- in večrodke pa ko so na 7-10 minut - lažni popadki so krajši, trajajo 15-20 sekund, pravi popadki tudi pol minute in več - ko se začnejo popadki, ne pozabi pit, da nisi dehidriran tam, jej lahko prebavljivo hrano, najdi način, da se zamotiš - lahko gledaš TV, se sprehajaš, greš pod tuš ipd. - znaki bližajočega poroda so lahko nenaden val energije, kaj vse je še treba pospravit doma, slabost, prebavne motnje, krči in bolečine v križu, otrdevanje trebuha (po teh znakih bi jaz že ene dva tedna lahko bila "tik pred porodom") - če plodovnica odteče nenadoma in v veliki količini (menda slišiš pok in si moker najmanj do kolen), potem se čim manj premikaš in kličeš rešilca; če plodovnica odteka postopoma, te lahko pripelje partner, ampak moraš bit v ležečem položaju in se čim manj premikat, zato da popkovina ne zdrsne v porodni kanal in otroček potem z glavo lahko pritiska nanjo, ko se spušča, kar pa omeji dovod kisika Sicer sva šla pa danes peš do P in me je tja en, nazaj pa dva lažna popadka stiskala, sem opustila idejo, da bom šla peš do tja, ko bo akcija. Sicer so pa v LJ P naklonjeni različnim položajem, če pač ni situacija s kompletno odtečeno plodovnico naenkrat ali kaka medenična vstava (potem samo ležiš) in dokler je z otrokom in mamo vse ok. Kar se porodnega načrta tiče, so rekli, da te babica povpraša o željah in da ne rabiš imet pisno (glasba, prerez popkovine, otrok na trebuh, lajšanje bolečin ipd.). Tako da zdaj me je spet lepo groza poroda. Pa niti ne vem točno zakaj, ampak ni mi bilo prijetno tam. Jutri sledi nadaljevalno predavanje, v sredo je pa še ekstra o EA in ultivi. Pia, meni trebuh otrdeva občasno, pač rata čisto trd in včasih boli, sicer pa se še ful premika. So danes spet rekli, da je to, da se otrok umiri pred porodom mit, ampak da to pomeni samo, da ima manj prostora, da se mora pa še vedno gibat in da je treba bit pozoren na gibe. Sicer pa tudi meni valovi trebuh, pa rit ven tlači, pa noge ven tlači, včasih zgleda kot da imam vesoljca v trebuhu. Je pa tale babca danes me potolažila, ko sem jo spraševala, kdaj se ugotavlja, če so medenične kosti dovolj široke oz. slučajno preozke za vaginalen porod, da narava načeloma poskrbi, da otroci niso preveliki za zmožnosti mamic. Ko sem ji namreč povedala ocenjeno težo prejšnjega tedna, je razumela, zakaj me skrbi, pa je rekla, da se verjetno tamala ne bo zredila na kake 3,5 kg do konca. Je pa res, da je moj primer smotan, ker imam G v leonišču in imam že celo poletje drugega, pa potem vsak UZ nekdo drug dela, Pušenjak je bil edino pri BHR in potem na morfologiji, potem pa spet dve različni zdravnici za kontrolo rasti.
|