alch. -> RE: Julijke 2016 (20.12.2015 18:13:24)
|
Joj dekleta, nisem si mogla kaj, da nebi za mnenje povprašala še našo lansko predavateljico. Ni ginekologinja, je pa diplomirana babica z dodanim magisterijem iz nevem česa :D u glavnem, njen odgovor bom delila z vami: "Pozdravljena! Hvala za zanimivo vprašanje. Nosečnica je zdrava oseba ''v drugem stanju'', kot pravijo Hrvati. Lahko se obnaša povsem normalno (kot v nenosečem stanju) ali pa žal mora nekatere stvari opustiti, če je nosečnost tvegana. To dejansko pomeni, da nobena nosečnica ni enaka drugi in nobena nosečnost ni enaka prejšnji. Glede odločitve za savno pa takole: maternica je eden od najbolj prekrvljenih organov v telesu ženske. V savni se telo tudi globinsko pregreva in tako vpliva na prekrvavitev vseh notranjih organov. To je v določenih segmentih koristno (predvsem, če gre za krajši čas savnanja), žal pa je lahko tudi povod in vzrok krvavitev (v kombinaciji s povišanim krvnim tlakom). Torej je povsem osebna odločitev nosečnice ali bo šla v savno ali ne, ni pa tako zelo tvegano, kot to navajajo v najrazličnejših člankih po internetu. Ravna se naj po občutku in ne pretirava v nobeni zadevi. Dokler se nosečnica počuti dobro, naj počne kar ji paše. Glede masaž pa takole: vsako ugodje koristi, torej, če je masaža nežna in povzroča ugodje, je prava. Takšna masaža ne bo škodovala nosečnosti. Izogibati se je treba močnim pritiskom na trebuh, udarcem ipd." No h krati pa sem se še obrnila na našega predavatelja za ginekologijo, upokojenega ginekologa, ki je prvi v Sloveniji z naravnim porodom na svet spravil trojčke / dvojčke (sem že pozabila kako točno je bilo) :) Njegov odgovor pa je sledeč: "Spoštovana, savno bi odsvetoval v daljšem časovnem obdobju, ker nosečnica težje uravnava krvni tlak in ima že tako večkrat omotice ali se celo onesvesti. Sam hodim v savne in večkrat vidim, da tudi nenoseči ženski (in moškemu) večkrat postane slabo. Kolapsi kot posledica padca krvnega tlaka gotovo niso v korist otroku. Seveda pa kakšna minuta, dve ali tri v savni nikakor nebi škodovala nosečnici niti plodu, če je primerna hidracija (več kot dva litra vode dnevno). Glede kopanja v bazenih nimam prepovedi, odsvetujem pa zelo vročo vodo (nad 36°C), saj se v vroči vodi lahko razvijejo bakterije in povzročijo vnetje nožnice. Ne vidim razloga, zakaj bi bile nežne masaže (tudi trebuha) prepovedane. Grobe masaže tako hrbta kot trebuha in s tem tudi maternice pa bi odsvetoval. Lep pozdrav!" No to vsekakor ne pomeni, da bom reskirala svoje zdravje in zdravje moje male pikice, samo iz firbca me je zanimalo mnenje, katerega sem sedaj delila še z vami. :) Ayla.F si mogoče v trgovini zasledila tudi kakšen udoben model belih hlač? Bom potrebovala še za prakso, pa ne vem kje naj iščem..
|
|
|
|