Vijoličarka
|
Ja, ograja je psihološki efekt in zdaj lahko samo upamo (verni tudi molijo) še na domino efekt. Sama mislim, da je prav, da je naša vlada skušala sodelovati, izčrpati vse mogoče poti znotraj EU, preden se zateče k takemu skrajnemu sredstvu. Imeti ograjo namreč lahko pomeni tudi imeti bojišče. In če imaš bojišče, potem je vse, kar so obmejni kraji skusili do zdaj, čisti raj. Naši so poskusili vse, da se 'bojišče' prestavi nižje dol na jug. Mogoče sebično, ampak vsak pač brani sebe. In če ne bomo dobili bojišča (kar upam, da ga ne bomo), državljanom to ne bo nikoli jasno. Mi, kot poslednja vrata v obljubljeno deželo, postavljamo ograjo proti državam, ki so doslej delovale v smislu: idi dalje, nisi moj problem. Slovenija je bila v bistvu prva, ki je na tej poti skušala delovati po nekih pravilih, sploh kar se spoštovanja meje tiče. Lahko bi spodbudila tudi ostale države, domino efekt, ampak ne. Zdaj je na državah tipa 'idi dalje, nisi moj problem', da se končno spopadejo s tem problemom. Možno je marsikaj, tudi to, da bodo Hrvatje pomagali rezati našo ograjo, ker svoje meje imajo veliko več, kot mi naše in vprašanje, kaj lahko storjo. Sploh pa, pred Madžarsko je bila še Makedonija, ki je na začetku ostro nastopila in tudi takrat je bil čas, da bi EU aparat pomagal. Pa ni. Zdaj so države južno od nas resignirane, veliko njih z lastnimi težkimi problemi in zdaj bodo ostali še s to maso, ki pritiska in ne bo imela kam iti. Tako da, naši so res storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi se problemi začeli reševati že v Turčiji, Grčiji. Postavljanje ograje je pravzaprav poraz. Dogaja se točno to, kar smo se bali. Nemčija ima 'tampon cono' v Avstriji, Madžarski, Sloveniji. Avstrija ima 'tampon cono' v Sloveniji, Madžarski. Bolgari imajo, kot pravi Lili, 'berlinski zid' na meji, Madžari slovijo kot naciji, torej Slovenci delujemo dosti primerno, da navalijo čez nas.