liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko Vsekakor smo vsi po malem odgovorni za nastalo situacijo in nosimo delček odgovornosti, nikakor pa ne pristajam na kolektivno krivdo. Vedno je bil del ljudi, ki znajo ravnati zdravorazumsko in vedno je bil del ljudi, ki so ovce. In pridemo do zakona povprečja: pol kriv, pol nedolžen Saj ne govorim o kolektivni krivdi.....in prevzem odgovornosti ni enako prevzemu krivde.......nihče ne krivi direktno tebe, da je čez Slovenijo šlo 200.000 migrantov........če si sposoben prevzeti odgovornost za svoja dejanja ne pomeni, da prevzemaš vso krivdo oz. breme sveta na svoja pleča....... Logično je, da vsako živo bitje stremi k čim večjemu ugodju. To je v naši naravi. Je pa vsekakor res, da imamo tudi svobodno voljo in razum. Kakorkoli spet to vse skupaj skombiniramo, lahko rečemo, da smo v povprečju kar ok user posted image Potem pa pridemo do točke odgovornosti. Nekako velja nek temeljni etični zakon, da je vedno bolj odgovoren tisti, ki ima večjo moč (odrasel : otrok, zdrav : invalid, bogat : reven, šef : delavec ...). Skratka, viške ko si na neki lestvici, večjo odgovornost naj bi imel. Tako naj bi nekako veljalo v obče etičnih odnosih. In če bi presojali stvari samo s tega vidika, je jasno, da nosijo za nastalo situacijo večjo odgovornost vodilni (v kateremkoli smislu vodilni) in po tem redu so tudi bolj krivi. Svobodna volja in razum......predvsem razum je tisti, ki nas loči od živali in tudi otroka......sigurno nosi večjo odgovornost vodilni.....samo vodilni v banki in zavarovalnici ne more v celoti odogovarjati zato, ker imaš ti 3 kredite in 5 zavarovanj in tvoja plača komaj zadostuje za njihovo poplačilo.......del odgovornosti nosiš tudi sam, ker je tudi tebe narava obdarila z razumom, ki ni na ravni 5 letnega otroka, za katerega je še vedno odgovoren starš ali učitelj v šoli.......odrasel človek tudi sam odgovarja za svoja dejanja...... Če hipotetično vzamemo vso zadevo, bi komot rekli, da smo ljudje (raja) kot nekakšni otroci, voditelji pa so naši starši. Kdo je po tvojem kriv, če je otrok razvajen in hoče vsak dan liziko? Otrok ali starš (ki mu je dosedaj vsak dan kupil oz. omogočil, da pride do lizike)? Mislim, da bi v tem primeru (razvajenih otrok) vsi rekli, da je kriv starš, saj je on razvadil otroka, mu ni postavljal mej, vedno ugodil njegovim zahtevam, željam, potrebam. Ne vem no, jaz sebe ne enačim z nekajletnim otrokom......imam razum, imam svobodno voljo in sem se sposobna sama odločiti, če je dobro, da jem vsak dan tortico in če se odločim, da jo jem, sem sposobna sama sprejeti nase prekletstvo (oz. odgovornost) nekaj viška kil.....in ne krivim kavarne, da je ona kriva, da sem se zredila, ker imajo v hladilniku tako lepo estetsko spakirane tortice, da ne morem mimo njih, da ne bi ene vzela....... Pa pojdimo dalje: kdo je po tvojem kriv za holokavst? Je to Hitler ali so kar vsi Nemci? Kajti dobro vemo, da je določen odstotek Hitlerja podpiral, določen odstotek pa pač ne. Kdo je torej najbolj kriv in odgovoren - nemško ljudstvo ali Hitler (oz. politika tistega časa)? Splet okoliščin.......svetovna kriza, Hitler, ki je Nemčijo potegnil iz brezna krize in si našel tretjega sovražnika, žide in komuniste, ki jih pa itak nihče na svetu ni maral, zato je vedel, da vsaj v začetku ne bo velikega odpora do njegovih dejanj, uporabil pa je vsa tista sredstva, ki so že bila v svetu na razpolago, le da jih je direktno udejanjil (sovraštvo, koncentracijska taborišča, plin, orožje).......in brez sovraštva do židov in komunistov se Nemčija v tistem času ne bi potegnila iz krize in ne bi bila to, kar je danes, ker Hitler je predstavljal bariero v Evropi pred vse večjim šijrenjem komunizma.......upam, da razumeš primerjavo, glede na to, da ti govoriš o kolektivni in direktni krivdi za vse enako, jaz pa ne govorim o kolektivni direktni krivdi......sigurno pa del odgovornosti nosi tudi nemško ljudstvo, ki se je delalo slepe (češ, židje so šli malo k svojim na dopust)......ne vem no, verjetno so tisti v Sloveniji, ki so namesto k partizanom šli pomagat okupatorju tudi sami odgovorni za svoja dejanja......ali je kriv zgolj komunizem in Tito, da so se pridružili Nemcem, ker niso želeli biti partizani........? Predstavljaj si eno umsko zaostalo osebo (ala Nel, če si gledala film). Ta ženska/dekle pride v situacijo, ko moški od nje zahtevajo, da pokaže joške. In jih pokaže. Celo smeji se zraven, všeč ji je, ker jo fantje "občudujejo". In pride do najhujšega. Kdo je kriv, po tvojem? To dekle, ki je v kazanju jošk pravzaprav uživalo, ali fantje, ki so izrabili dekletovo naivnost, njeno željo po biti sprejeta, občudovana? Primer ni krut.....primer je po domače povedano neumen......jaz ne izhajam iz tega, da smo ljudje neumni in da ljudje nismo sposobni samostojnega odločanja........jaz imam večino odraslih ljudi za opravilno sposobne in kot take tudi sposobne samostojnega odločanja......zato odraslega, po možnosti fakultetno izobraženega človeka, ne enačim z nekajletnim otrokom ali umsko prizadeto osebo, ki ni opravilno sposobna in ni sposobna samostojnega odločanja...... In v tem primeru, ki si ga dala mnalo višje, je šlo za bolane ljudi, ki so se norčevali iz človeške hibe.......iz ženske z razumom nekajletnega otroka, ker je bila pač umsko prizadeta.......vendar tisti, ki je vzel kredit v šficarskih frankih nikakor ni Nel, ker ni bil umsko prizadet..... Zdaj vidim, zakaj prihaja do kratkega stika med tabo in mano.......zate je celotno ljudstvo raja, ovce, ki rabijo trdo roko, da se jih "vzgaja"......jaz pa rajo pojmujem kot ljudi, ki so se sposobni sami odločiti, ker so že kot odrasili izoblikovane osebe...... Še in še bi lahko navajala primerov, ki bi dokazali, da je zbujanje neke kolektivne krivde pri ljudeh napačen pogled. Isto se zdaj dogaja pri migrantih, ko nam skušajo nabiti slabo vest. Zakaj že user posted image Ker se vozim z avtom? Ker kuham na plin? Še enkrat....razumevanje trenutnih dogodkov ni nabijanje slabe vesti.....in če jih skušaš razumeti ti sprejemanje odgovornosti tudi ne predstavlja bremena krivde.......vožnja z avtom, ne pomeni le udobja, pomeni tudi onesnaževanje okolja, uporabo nafte, ki je v Sloveniji pač ni, avto je potrebno pripeljati od nekod, ker jih v Sloveniji pač ne delamo........in če si to sposoben sprejeti je vse ok.......kuhanje in gretje na plin tudi ni samoumevno.......ker ta plin mora v Slovenijo nekako priti......in verjetno težko pride v Slovenijo nekje iz Rusije ali Bližnjega vzhoda preko 2 malih malih firm z 10 zaposlenimi....... Ja, priznam, fajn se mi je peljati z avtom in kuhanje na plin je mnogo boljše od kuhanja na kurišču v kotlu. A zaradi tega nobenemu ne bi bilo treba trpeti., če mene vprašaš. Trpijo pa mnogi zaradi tega. Zanimivo, a ne? Verjamem.......vendar svet ni pravljičen in mavričen....... Komu je torej v interesu, da ljudje trpijo? Kdo ima od tega največjo korist? Ne nabijaj mi s tem, da imamo korist vsi. Ker ljudje bomo bencin plačali točno toliko, kot bodo odločujoči postavili ceno. Če je cena ugodna, se bomo vozili več, če bo manj ugodna, se bomo vozili manj. V času par-nepar v rajnki Jugi nihče od navadnih ljudi ni šel nobenega v arabski svet ubit zaradi tega, ker se ni mogel vsak dan vziti z avtom. Torej, če je cena ugodna, se bomo pozimi greli bolj, če je neugdna, se bomo pa greli manj.......? Malo spremljaj cene nafte, kurilnega olja in zemljskega plina v zadnjih treh letih......boš opazila opazno razliko.....lahko vprašaš soseda, ki zbira podatke, koliko je plačal za olje ali plin pred tremi ali štririmi leti in koliko lani in letos....... Od časa rajnke Juge se je pa način našega življenja bistveno spremenil.....v rajnki Jugi se ti je bilo udobno voziti z busom, danes si to udobje zamenjala za avto....... So pa šli tja zaradi tega ubijat elitaši. Ja, Ti boš verjetno rekla, da v našem imenu, za naše ugodje ... A bejž no user posted image Tudi v imenu našega ugodja......moraš vedeti, da elitaši od revne raje nimajo kaj dosti.......ker elitaši vseeno rabijo sorazmerno dobro stoječo rajo, ki si lahko kaj privošči in ne zgolj životari...... Je Putin tudi elitaš.....? Ker je vpleten v marsikatero ubijanje......?
|