flay
|
IZVIRNO SPOROČILO: Janja506 POzdravljene, mene pa zanima, če je katera na tekočem, kdaj in katere dokumente vse morem predložit na CSD za uveljavljanje porodniškega dopusta in nato še tega starševskega. Ter kako je sedaj s tem, mama uveljavlja vseh 11 mesecev porodniškega ali vmes tudi kaj oče? Saj vem, da na netu vse piše, ampak če ve katera stvari iz prve roke se priporočam za infote! HVALA!!! Hej,hej! Spomnim se iz 1.nosečnosti, da nič ni potrebno prej urejat dokler ti ginekologinja ne da papirjev. Mislim, da prib. okoli 30 tedna dobiš "karton" s katerim greš na CSD in izpolniš še vse ostale priloge, ki zahtevajo. 1. Glede porodniške oz izplačila je tako, da se deli na dva dela: Eno je porodniška, ki nastopi 28 dni pred dopolnjenim pdp in traja vse skupaj tri mesece. 2.del je nega in varstvo otroka, ki je naslednjih 9 mesecev. Torej greš mesec dni pred 1.roj.dnevom otroka v službo (seveda če ne koristiš še dopusta). Ati ima pa okoli 15 dni (nisem čist 100%), ki jih mora izkoristiti ob začetku rojstva. Lahko vzame pa tudi tvoj del za nego otroka, če se ti odločiš odit prej v službo. Vendar so spet določeni pogoji... 2. Pol je paket ob rojstvu, ki ti pripada. Odločiš se med izplačilom denarja ali si sestaviš paket stvari v dovoljenem znesku. 3. Ob rojstvu pa vložiš za otroške doklade in prijaviš ga za zavarovanje pri sebi v službi ali pa pri očetu. To je tako na hitro, koliko se spomnim... Predlagam, da se mogoče naprej dogovorite za ime, priimek (če niste poročene), uredite pred porodom očetovstvo (ker je lažje), ter prebivališče (če imate stalni in začasni naslov itd.) Jaz sem imela nujni CR in je vse papirje mož dobil v roke. Seveda čist zmeden...Dobro, da sva imela ime izbrano, čeprav sem jaz govorila do konca, da bova dorekla ko ga bova zagledala. Sam jaz sem prihajala k sebi celo noč, da sem lahko začela sploh razmišljat po narkozi . Jaz sem vredu. Berem vas kar sproti, vendar mi čas tako beži, da vam ne utegnem pogosto pisati. Moj tako brca, da me že po noči zbuja . Saj je prijetno, sam spim pa tudi rada. Tako se že kar konkretno počutim kot tud po velikosti trebuščka. Morfologijo imam ta četrtek in sem v 21 tednu. lp
|