LeyaPrive
|
Da se še jaz malo javim, mi je uspelo priti do računalnika po 3 tednih. 22.Avgusta se je naši "novi" družini pridružil 52 cm velik in 3840 g težak fant :) Že v petek zjutraj sem imela en čuden občutek v trebuhu in sem mojega prosila, naj šprica službo. Odpeljal me je na kontrolni CTG. Jaz sem bila skoraj prepričana, da so že popadki, vendar so me gladko poslali domov. Sem bila že en teden čez rok in sem bila v vsakem primeru naročena na sprejem v porodnišnico v ponedeljek. Ker očitno še nisem rojevala, sem se odločila, da greva še v bližnji salon pogeledati za nova okna. Potem pa še v Merkur po nov žar, ker smo imeli planiran piknik. Sem vmes postala že malo živčna, ker mi tisto zvijanje ni bilo čisto nič več všeč in sem bila vsa nesrečna, ker sem bila brez ure in nisem mogla vedeti, kakšen je razmik. Doma sem končno prišla do ure, vzela svinčnik in papir ter pisala, na koliko časa se pojavljajo. Ker je bil razmak enakomeren (cca 6-10 min) so to očitno le bili popadki, samo ne dovolj na gosto, da bi šla v P. Vmes sem skočila še pod tuš, počakala, da so spekli in pojedli na pikniku in se le šla pokazat v porodnišnico. In so me kar obdržali :D Uradno trajanje poroda - dobrih 10 ur :( Od tega je bilo 9 ur popadkov. Do epiduralne žal nisem prišla, ker je anasteziologinja ni mogla pravilno vstaviti. Sem pa dobila ultivo, ki me je blazno uspavala in sem bila taka, kot bi spila 2 buteljki vina:( No ja, vsaj spomin na bolečine je pobrisala. Drugače bi bil naš fant edinec. No, vsaj brez šivov sem jih odnesla. Poleg ulitve pa še gratis predrtje mehurja in umetne popadke, ker so bili moji popadki prekratki. Tudi umetni niso bili nič daljši, zato so na koncu morali kar pošteno pritisniti na trebuh, da je mali prišel ven. V vsakem primeru samo pohvale za ekipo tisto noč v Kranjski porodnišnici. Očitno so se tisti teden vse spravile roditi, ker sem dobila predzadnjo posteljo v porodnišnici. Žal pa nama hranjenje nama ni takoj steklo in me je ena sestra čistzo zafrustrirala, ker je imel 200g manj po 2 dneh. Pa čeprav naj bi bilo normalno, da po porodu izgubijo težo in niti še ni pravega mleka prve dni ampak samo nekaj mililitrov t.i. colostruma. Tako, da sem mu morala tisti dan dodajati še umetno mleko. Naslednji dan pa ni hoetl več sesati, ker je po flaši bolj enostavno piti. Super :( No, je bila pa vsaj druga sestra na delovnem mestu, ki mi je otroka zvagala pred hranjenjem in še med in po hranjenju in lepo povedala, da pravzaprav dobi več kot dovolj hrane. En kup komedij prve dni, ko bi lahko vse skupaj fino zafrknila, sedaj pa dobiva +33g/dan na teži. Prve dni je imel tudi malo zlatenice in mi je ves čas spal. Tako, da je bilo hranjenje na 3 ure skoraj nemogoče, ker sem ga po pol ure zbujala, jedel je po eno uro ali več... No po eno uro je tudi sedaj. Mi pa pridno spi. Spat gre ob 8m9h zvečer in spi do ene 2 ali 4 ponoči in potem ob 7,8h zjutraj naprej. En dan mi je spal celo 7 ur v kosu in sem jaz nasldnji dan pokala od energije. Glede vitamina D - meni so svetovali, da dam obvezno zjutraj7dopoldbne, da ga odšravfa do večera. Ampak nimamo nobenih problemov, ga nič ne zvija zaradi teh naših kapljic. Tudi, ko bomo uvajale gosto hrano, je treba eksperimentirati dopoldne, da zabava mine do večera. Glede pikic,izpuščajev - naš je bil nekaj flekast po celem telesu. zato me je patronažna opozorila, da gre verejtno za alergijo (mehčalec, prašek, hrana). Tisti mozoljčki, ki nastanejo zaradi čiščenja in hormonov smeji biti le po glavi. Če je po telesu pa gre verejtno za alergijo. Fleki so pri nas izginili po kopanju, tako, da se potem nisem več s tem obremenjevala. Kilogrami pa so se odločili, da bodo kar pri nama ostali :( Pridelala sem slabih 20 plusa preden sem šla v porodnišnico. Ven pa sem šla samo 5kg lažja. Je pa res, da sem bila v P nenormalno žejna in lačna. Ene 3kg so šle dol v teh 3 tednih, sedaj pa vse skupaj stoji, čeprav pazim kaj jem in nič ne gickam vmes, kot sem to počela prej. Za telovadbo pa se mi zdi še malo prezgodaj, čeprav sem že vsa zategnjena. @strukla Mi imamo podobne drame včasih pri hranjenju. Je celo večnost, ga nahranim in previjem in on bi šel še 1x ali 2x jest. Sva to počela tudi po 4,5 ur skupaj. Trenutno prakticiram, da ga nagranim (ene 20 min na vsaki strani, ne predolgo) in potem dobro pospravim zrak ven - podremo kupčke in ga potem počasi umirim tako, da ga zavijem v toplo teko in ga malo zibam ter dam spat, če seveda ni buden kot zajec. Če se doji predolgo, potem mi čisto preveč zraka poje in poteg ga seveda zvija in napenja. zZato sem čas hranjenja omejila in pomaga. @sladkorčica - če se polno doji, dodatna tekočina ni potrebna. Zato imamo 2 vrsti mleka - najprej t.i. sprednje, ki je zelo vodeno in je pravzaprav tekočina (za žejo) in t.i.zadnje mleko, ki je hrana - je bolj gosto in ima več hranil, maščob... Zato je pomembno, da se dojka popolnoma sprazni in ne sesa samo malo po levi, malo po desni in tako spije samo prvo, ne pa tudi zadnje mleko. @Špelička - kaj pa če bi probala nastavke za bradavice? Jaz jih uporabljam zaradi ploskih bradavic in me prav nič ne boli. Na začetku sva midva sprobavala brez, pa me je tako bolelo, da sem se v roko vmes grizla:(
|