|
RE: Ali mislite, da bi prejemniki DSP morali... 16.8.2014 13:14:14
|
|
|
|
petea
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka IZVIRNO SPOROČILO: nejcko Ja, res je fajn, da so ljudje pripravljeni delati za minimum ... ampak delati za minimum, torej preživetje, pomeni vračati se nazaj, v čas pred 1. svet. vojno, v čas fevdalizma. Tukaj pa se nekje zgubi bistvo tako kapitalizma kot socializma. V kakšnem času torej živimo? ja, tudi meni je padlo to na pamet, ko je petea omenjala delo za topel obrok pri turističnih kmetih; samorastniki in Meta k je h kmetu hodila delat zato, da ni stradala. vidim, da tehnološki napredek raste, mi pa spet razmišljamo o delu za topel obrok. no sej, še malo pa se nam Bangladeš ne bo zdel tako zelo drugačen.. Morda se res bere kot Bangladeš ali zgodbe iz 100 let nazaj. A očitno so to zgodbe sedanjosti. Včasih poslušam po radiu projekt Botrstvo, ko ljudje razlagajo, da nimajo doma nič hrane, da jim grozi deložacija itd. Torej obstajajo ljudje, ki dandanes živijo v naši okolici precej slabše, kot si nekateri od nas želimo predstavljati. Ne razumem, zakaj bi naj bilo to, da če nekdo takšnemu človeku ponudi vsaj topel obrok, tako nesprejemljivo. In ker, kot je že Frodo razlagala, se človek veliko bolje počuti, če lahko vsaj nekako prispeva nazaj, za to pomoč oddela. Kot sem pa že napisala, lahko včasih obema stranema že precej pomaga pomoč pri zelo enostavnih opravilih. Samo nekdo mora narediti prvi korak. Ne vidim razloga, da bi moral delo ponujati samo tisti, ti rabi delavca. Včasih se zavzetost človeka, da si dejansko želi pomagati, vidi ravno po tem, da se 'ponudi tržišču' in ko se pojavi potreba po njem, ga bodo tisti, ki ga rabijo, poiskali. IZVIRNO SPOROČILO: mateyka zanimivo.. petea, a davke za to enourno delo ali en dan pa ne plačaš potem? a jih moraš prijavit za uni 2 uri ali je to vse na črno? marsikaj se dela na črno, sivo in podobne nianse - tu ima liliana popolnoma prav, ko piše, da včasih praktično vsi 'grešimo', napako pa vidimo samo pri drugih sploh v naši državi, ki je zame birokratski fenomen - na področjih, kjer bi morale biti enostavne in fleksibilne, imamo postopke zakomplicirane, da še pogosto uradniki sami ne vedo, kako in kaj, tako da če bi človek čisto vedno želel delati vse po reglcih, bi prej obupal upam, da se bo kmalu le omogočilo t.i. malo delo ali kakšne podobne oblike, ki bodo omogočale legalno delo tudi v takšnih primerih, ko seveda znajo biti v 'sivi coni' izpostavila sem pač konkreten primer, ki se je tikal gospe na turistični kmetiji, na kateri je sicer doma veliko ljudi, a bi še vseeno lahko kdo kdaj kaj pomagal - pač se mi je vtisnil najin pogovor v spomin, sem se že velikokrat ob raznih priložnostih spomnila nanj meni se zdi popolnoma sprejemljivo, da obstaja veliko oblik neformalnih pomoči, tako sosedskih, prijateljskih, sorodstvenih, pa tudi že tudi bolj organiziranih (npr. banka dela), brez katerih bi mnogim pogosto bilo zelo težko ali nemogoče shajati morda država na prvi pogled nima nič od tega, v resnici pa veliko
|
|
|