|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  22 23 [24] 25 26   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
23.5.2014 20:19:22   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

Še vedno se moraš odločit, ker na silo otroka ne krstijo. Danes se o tem odločijo posamezniki, tako da imajo ti v svojih rokah vso moč odločanja o tem, kako polna ali prazna bo cerkev. Kaj bi se zgodilo, če bi se nahali odločati, je vprašanje, ali bi se cerkev sprememenila, ali bi jih poskusila dobiti na silo.

Seveda se odločijo starši, na jih pa vpliva marsikajuser posted image ......vendar zaradi krsta cerkev še ni polna.....zaradi krsta pride le "državna subvencija".......

Danes je papež ljudski človek, ki naj bi na lep način dobil vernike na svojo stran, jutri je lahko drugače.

Seveda, cerkev se obnaša tržno.....drugače pa tem ljudskim papežem jaz ne verjamem.....ker so le marketing.....in običajno niso tako mili kot se predstavljajo.......user posted image

< Sporočilo je popravil liliana -- 23.5.2014 20:23:44 >

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 576
23.5.2014 20:22:25   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

O tem govorim - da verniki imajo moč. In me čudi, da je ne uporabijo, ker vem, da je večina dobrih. In mi ni jasno, kako to, da tega ne čutijo.

Ker nikoli nismo bili aktivno del take institucije, ki bi nas od malega prepričevala v svoj lastni prav in v svojo vsemogočnost, v vsemogočnost duhovnikov to težko razumemo.......

Tako kot ne uporabiš moči, da spremeniš sistem, v katerem živiš in iz države preženeš lopove in kriminalce, npr.

Nekako tako.....zato pa pravim, da je lažje spreminjati tisto, kjer nisi aktivno udeležen oz. kjer nimaš možnosti odločanja...

Neposredna povezava do sporočila: 577
23.5.2014 20:23:53   
Stanislava_

O tem govorim - da verniki imajo moč. In me čudi, da je ne uporabijo, ker vem, da je večina dobrih. In mi ni jasno, kako to, da tega ne čutijo.

Ker nikoli nismo bili aktivno del take institucije, ki bi nas od malega prepričevala v svoj lastni prav in v svojo vsemogočnost, v vsemogočnost duhovnikov to težko razumemo.......

Tako kot ne uporabiš moči, da spremeniš sistem, v katerem živiš in iz države preženeš lopove in kriminalce, npr.

Nekako tako.....zato pa pravim, da je lažje spreminjati tisto, kjer nisi aktivno udeležen oz. kjer nimaš možnosti odločanja...

Teoretično.
Praktično pa ne vedno.

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 578
23.5.2014 20:25:30   
Stanislava_

Danes je papež ljudski človek, ki naj bi na lep način dobil vernike na svojo stran, jutri je lahko drugače.

Seveda, cerkev se obnaša tržno.....drugače pa tem ljudskim papežem jaz ne verjamem.....ker so le marketing.....in običajno niso tako mili kot se predstavljajo.......user posted image

So del igre, kateri se priključiš, ali pa ne.

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 579
23.5.2014 20:27:56   
liliana

Teoretično.
Praktično pa ne vedno.

Saj "lažje" mislim v tem smislu, da se je lažje zgražati nad verniki, ki nič ne naredijo nad zlorabami, kot pa se zgražati nad sabo, ker sam nič ne narediš, da bi se spremenil sistem in bi iz države pregnali lopove......

Neposredna povezava do sporočila: 580
23.5.2014 20:31:27   
Stanislava_

Teoretično.
Praktično pa ne vedno.

Saj "lažje" mislim v tem smislu, da se je lažje zgražati nad verniki, ki nič ne naredijo nad zlorabami, kot pa se zgražati nad sabo, ker sam nič ne narediš, da bi se spremenil sistem in bi iz države pregnali lopove......

Aja, to pa vedno.

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 581
23.5.2014 21:27:17   
ronja
Saj "lažje" mislim v tem smislu, da se je lažje zgražati nad verniki, ki nič ne naredijo nad zlorabami, kot pa se zgražati nad sabo, ker sam nič ne narediš, da bi se spremenil sistem in bi iz države pregnali lopove...

Lili, keč je v tem, da se mi lopovščina ne zdi niti približno tak kriminal kot pedofilija in skrivanje le-te. To mi ni enako. Oboje je narobe, vendar zelo različno fejst narobe... kar se tiče skorumpiranih politikov - voliš tiste, ki misliš, da bojo naredili kaj dobrega, se buniš, kadar delajo bedarije in podpiraš akcije, za katere misliš, da so dobre. Kaj dosti več nimam pojma, kaj bi lahko naredila. Ustanovila stranko? Saj nimam pojma, delala bi verjetno še večjo štalo, pa čisto nehote, ker pač ne bi računala na to,d a bojo ljudje vse izigrali... Tudi ni čisto isto, ker kot državljan nimaš čisto enakih možnosti: v cerkev lahko nehaš zahajati, če se ti zdi, da župnik ne dela dobro, v državi živiš in razen da se izseliš, nimaš enakih vzvodov, veliko težje "kar greš".

Primer župnije, kjer sem prej živela: imela je baje zelo fajn in strpnega župnika, ki sicer ni bil najbolj srečen, da starši odkrito priznavajo, da ne grejo nikoli k maši in ne bojo nikoli šli, zato tudi otroka niso vozili, vendar ni nikoli pogojeval verouka z mašo - ker si tam pač tega ni mogel privoščit, ker so bili na verouku 3je učenci in ni mogel izgubit nobenega od njih, zato pač ni dajal pogojev. Ne pravim, da je to prav in čisto razumem župnike, ki mislijo, da je treba otroke vzgajat v krščanstvu, če jih pač misliš in da sem spadajo tudi maše. Vendar hočem rečt, da se je cerkev tam prilagodila, ker je vedela, da bo sicer ostala še brez tistih nekaj otrok. In enako bi se dalo tudi s tem, predvidevam... Če bi verniki, kamor bi bil premeščen obsojeni pedofil, nehali obiskovati mašo, bi verjetno morali gospodje nekaj naumit... Če tam ne bi nihče peljal otroka k verouku ali krstu, bi se zganili.

Z veseljem bi izvedela, kakšne vzvode vse lahko uporabimo državljani pri izkoreninjanju korupcije. Protesti, lili, praviš, da niso ok. Torej kaj je boljši predlog?

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 582
23.5.2014 21:48:49   
patrino
Podpis pod Lili in Stanči, pa čeprav na videz vlečeta vsaka na svoj konec- bi jaz rekla, da imata skozi moje oči obe prav.
Tebi pa Ronja- verjamem, da se strinjaš s Kalbovo opazko- ni dvoma. In da ne boš rekla spet, da ne žališ osebno.
Drugače pa prosim preberi že enkrat tudi druge in ne pisari ves čas kar eno, kar sem ti že desetkrat razložila.
Zato, da šola kot institucija reagira drugače kot cerkev nisi ti kriva. Niso krivi v prvi vrsti starši in otroci. Kriva je v startu že njena ureditev in funkcija. Zato se ne moreš kititi s tujim perjem, če šola kot institucija reagira bolje v večini časa ( ne vedno in zato sem že povedala, da sem osebno tudi že morala krepko po mizi udariti). Ne pisari kaj bi v primeru , da ne bi bilo tako naredili ostali. Povej kaj bi storila ti. Kaj si do sedaj že storila v podobnih institucijah ( vrtec, zdravstvo, sodstvo, javna uprava)če so se ti dogajale krivice. Ne govori, da še nisi imela problemov z zdravniki , v vrtcu, s centrom za socialo itd. Ker če je to- potem živiš v sanjski deželi in ne pri nas. Pravzaprav sem se spomnila, da si enkrat govorila, da te jezi, da se v vašem vrtcu izvaja toliko plačljivih dejavnosti, ki jih vi niste sposobni plačevati in se ti zdi , da tega ne bi smelo biti. To je čisto banalen primer, hkrati pa po svoje kaže na nefunkcionalnost ene institucije. Zanima me, če si se zaradi tega šla kaj zbuniti in če ne , kako lahko kot starš prenašaš to krivico, ki se dogaja pri vas v vrtcu in vašim otrokom. Mogoče ne boš videla povezave s temo, vendar je velika. Vrtec je institucija zase, cerkev zase. S tem, da je v vrtcu lažje kaj doseči, ker smo starši plačniki, ker imamo več pravic zaradi tega, ker bi v primeru, da se upremo, vrtec morali zapreti. Cerkev je institucija, ki se ne ozira tako zelo na vernike, ker finančno ni tako odvisna od vsakega vernika. Znotraj te institucije je še veliko varoval in pomagal, ki pomagajo otežiti reševanje raznih problemov. Pa vseeno mirne duše lahko rečem, da verniki v večini ne sedimo križem rok. Ne govorim o starih mamkah, govorim o mojih sovrstnikih in ostalih osveščenih vernikih, ki niso slepo zazrti le v križ.In takih ni malo. Kar precej jih je. Le rezultati vseh trenj in odporov so manj vidni. Vse poteka počasneje, predvsem zaradi vzrokov, za katere niso krivi verniki sami, temveč tisto kar sem že parkrat napisala. Zagotovo, pa je eden od vzrokov tudi podoben odnos do vernikov kot ga imaš ti- v vseh temah o veri si zafrkljiva , si nespoštljiva do vernikov, njihovih običajev in hkrati z očitanjem nabita v komentarjih v smislu ...kar me pošteno povedano preseneča,glede na to, da rada poudarjaš in daješ vtis strpnosti do drugače mislečih. Teme podobne tej, te razkrijejo vedno v ne preveč laskavi luči. Žal.
In namesto, da bi vse to operila in hkrati pomagala nam fanatičnim slepim vernikom- v višje cerkvene institucije, kdaj kot laik ateist napisala kakšno pritožbo na pristojne organe, da strogo obsojaš pedofilijo itd v cerkvi ( kje piše, da lahko sam sistem cerkve kot institucije pomagamo spremeniti le mi verniki- saj pedofilski duhovniki tudi ne zlorabljajo vedno le vernih otrok in kot tak velik problem ni to le problem vernikov, temveč celotne družbe), javno zbobnala skupaj kaj enakomislečih- elegantno le stresaš ogorčenje na forumu in nabijaš krivdo nam, ki pač sedimo v cerkvi.
Vsak mora začeti pri sebi. Vsak mora pri sebi priznati in odkrito spoznati, kaj vse je že storil, da bi določeno situacijo vsaj za drobtino izboljšal. Se to ti kdaj odkrito vprašaš? Verjame, da je najlažje obsojati in iskati krivce drugje. Še lažje se je delati nevednega, če ti nekdo pove, osvetli situacijo še iz drugega konca. In če ne veš kaj bi konec koncev napisal- lahko zaključiš debato s tem, da je sogovornik pač fanatik.
Itak je pa brez veze.

felico ne estas mezurita en oro...

Neposredna povezava do sporočila: 583
23.5.2014 21:55:34   
Stanislava_

Saj "lažje" mislim v tem smislu, da se je lažje zgražati nad verniki, ki nič ne naredijo nad zlorabami, kot pa se zgražati nad sabo, ker sam nič ne narediš, da bi se spremenil sistem in bi iz države pregnali lopove...

Lili, keč je v tem, da se mi lopovščina ne zdi niti približno tak kriminal kot pedofilija in skrivanje le-te.

Če ni tak, kak konkretno pa potem je?

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 584
23.5.2014 21:57:48   
patrino

Lili, keč je v tem, da se mi lopovščina ne zdi niti približno tak kriminal kot pedofilija in skrivanje le-te. To mi ni enako. Oboje je narobe, vendar zelo različno fejst narobe... kar se tiče skorumpiranih politikov - voliš tiste, ki misliš, da bojo naredili kaj dobrega, se buniš, kadar delajo bedarije in podpiraš akcije, za katere misliš, da so dobre. Kaj dosti več nimam pojma, kaj bi lahko naredila. Ustanovila stranko? Saj nimam pojma, delala bi verjetno še večjo štalo, pa čisto nehote, ker pač ne bi računala na to,d a bojo ljudje vse izigrali... Tudi ni čisto isto, ker kot državljan nimaš čisto enakih možnosti: v cerkev lahko nehaš zahajati, če se ti zdi, da župnik ne dela dobro, v državi živiš in razen da se izseliš, nimaš enakih vzvodov, veliko težje "kar greš".

Primer župnije, kjer sem prej živela: imela je baje zelo fajn in strpnega župnika, ki sicer ni bil najbolj srečen, da starši odkrito priznavajo, da ne grejo nikoli k maši in ne bojo nikoli šli, zato tudi otroka niso vozili, vendar ni nikoli pogojeval verouka z mašo - ker si tam pač tega ni mogel privoščit, ker so bili na verouku 3je učenci in ni mogel izgubit nobenega od njih, zato pač ni dajal pogojev. Ne pravim, da je to prav in čisto razumem župnike, ki mislijo, da je treba otroke vzgajat v krščanstvu, če jih pač misliš in da sem spadajo tudi maše. Vendar hočem rečt, da se je cerkev tam prilagodila, ker je vedela, da bo sicer ostala še brez tistih nekaj otrok. In enako bi se dalo tudi s tem, predvidevam... Če bi verniki, kamor bi bil premeščen obsojeni pedofil, nehali obiskovati mašo, bi verjetno morali gospodje nekaj naumit... Če tam ne bi nihče peljal otroka k verouku ali krstu, bi se zganili.

Z veseljem bi izvedela, kakšne vzvode vse lahko uporabimo državljani pri izkoreninjanju korupcije. Protesti, lili, praviš, da niso ok. Torej kaj je boljši predlog?

Vidi se, da pišeš spet na pamet, ker ne hodiš v cerkev. Predvidevaš. Vendar žal napačno. Po Sloveniji je zaradi takih zadevščin zaprtih ogromno manjši in večjih far. Cerkveni dostojanstveniki se zaradi tega ne sekirajo. Vidi se, da ne poznaš situacije. Včasih je imela že vsaka malo večja vas svojega župnika. Sedaj eden župnik pokriva po 6, 7 cerkva in krajev, Ne tako poredko. In to zato, ker je vedno manj župnikov, po drugi strani pa tudi vernikov. Vendar to za samo cerkev kot institucijo ni ne vem kakšen problem. Po svoje jim je še fino, ker enega farja plačajo, da odrajda 10 nedeljskih maš, namesto da bi plačali 3. Cerkev kot institucija ne bo propadla, če se bodo verniki zbunili in topotali v cerkvah pred oltarji. Zagotovo se s tem opozarja , da se tudi raja ne strinja z vsem. Vendar dokler se ne bo sama zakonska ureditev in še kaj spremenila v cerkvi kot instituciji, je to le vihar v kozarcu.
Kako pa lahko en bogi vernik spleza na vrh in zgoraj potrese tako zelo, da se bodo stresli cerkveni temelji pa žal osebno ne vem. Mogoče pa ti veš?

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 585
23.5.2014 22:04:30   
patrino

Teoretično.
Praktično pa ne vedno.

Podpis. To je tisto-brez dolgovezenja.

< Sporočilo je popravil patrino -- 23.5.2014 22:05:46 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 586
23.5.2014 22:08:00   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Tudi sama si rekla, da je šola zelo drugačna institucija kot cerkev. Vendar ni takšna zaradi preprostih ljudi, temveč je taka zaradi svoje funkcije. In iz osebnih izkušenj lahko povem, da je v šoli zadeve veliko lažje reševati kot v cerkvi. Tega se zavedamo v večini tisti, ki smo primorani kdaj reševati neprijetne zadeve na obeh koncih. .

Rija , kako ti razumeš.
Jaz, da je patrino na obeh koncih - učiteljica in starš šoloobveznega otroka , vernica in kritik Rkc ....
Patrino, pridi povedat kaj si mislila user posted image , da ne bomo naklofale 20 strani o tem  " šta je mislio pisac , da kaže "

V mislih sem imela reševanje problemov v vlogi starša na obeh koncih. In hkrati v vlogi odraslega človeka, ki se mu določene nepravilnosti zdijo nedopustne.

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 587
23.5.2014 22:12:06   
Stanislava_

Vidi se, da pišeš spet na pamet, ker ne hodiš v cerkev. Predvidevaš. Vendar žal napačno. Po Sloveniji je zaradi takih zadevščin zaprtih ogromno manjši in večjih far.

Zakaj so pa cerkve v mestih po Sloveniji zaprte? Recimo v nedeljo popoldne, greš na izlet, bi pogledal še lokalno cerkev, pa je zaklenjena? Včasih sem šla večkrat v cerkev, jo pogledat, malo posedet, prižhat kakšno svečo, danes jih pa veliko zaprtih? Ne vem, je to kaj novega, ali je zgolj naključje?

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 588
23.5.2014 22:15:44   
Frodo Bisagin

Sebe in verne ljudi, ki jih poznam okrog mene niti pod razno ne morem označiti za pritlehne in upognjene pasivne ovce. Zakaj pa je v cerkvi tako težko urejati zadeve, sem pa že tudi povedala. In da je v drugih institucijah to lažje, niti pod razno ni kriva Ronja in druga uboga raja, temveč zato ker ima dotična institucija drugačno funkcijo in ureditev.

Ves patrino, oznacila ti ali ne - dejanja so zelo zgovorna. Cerkev vas drzi za "jajca" in vi ste tiho kot riti, pa povrhu se redno naprej godite, da vas stiskajo za "jajca". Za metaforiko se delno opravicujem.

In verniki- pravi verniki, ne verujemo v instistucijo samo, ne verujemo v škofe in vso ostalo duhovniško srenjo. Verujemo v Boga. Vsi farji z veliki in malimi začetnicami le prenašajo to vero in med verniki ne predstavljajo neko božanstvo.

Potem bi jih lahko nehali castiti kot vsemogocne s svojim strahom in sklonjeno glavo....

Mimogrede- osebno poznam kar nekaj " bivših" islamskih vernikov in gorečnežev, ki so prestopili v našo vero in zagotovo jih je še dovolj. Tako, da tako analiziranje je bv.

Jap in vsi zivijo v Afriki, a RKC je kar tko za foro malo ukinila limb.... razlago oz. analizo je podala cerkev sama. Pobrskaj malo.

In v strahu predpometanjem se zgodi, da celo starsi stopijo na stran dobrega zupnika, ker je takega tezko dobiti, pa ok, no malo poslata tu pa tam kako dete ampak to je majhna cena za njegovo dobroto in stik z verniki.
Tole je grdo žaljivo in posplošeno napisano in zato kot tako nevredno komentarja.

Ti si napisala, da se verniki bojijo kazni. Glede na dejstvo, da se je navedeno dejansko zgodilo, povvej.., kje se verniki prenehate bati...

Pošteno bom povedala, da imam tega vrtenja v krogu zadosti. Mislim, da sem svoje že zdavnaj povedala. Po vseh sto in enih razlagah je stvar še vedno na isti točki. Žalostno.

Na isti tocki zgolj zato, ker ti nikakor noces dojeti, da je odgovornost za dejanja cerkve tudi na vernikih, ki jo podpirajo in se s tem posredno strinjajo z njenimi dejanji. Kako torej niste "pasivne ovce", kje se prazaprav kaze aktivnost vernikov pri resevanju tezav in problemov kot je na pr. pedofilija.

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 589
23.5.2014 22:16:53   
RIJA*

Tudi sama si rekla, da je šola zelo drugačna institucija kot cerkev. Vendar ni takšna zaradi preprostih ljudi, temveč je taka zaradi svoje funkcije. In iz osebnih izkušenj lahko povem, da je v šoli zadeve veliko lažje reševati kot v cerkvi. Tega se zavedamo v večini tisti, ki smo primorani kdaj reševati neprijetne zadeve na obeh koncih. .

Rija , kako ti razumeš.
Jaz, da je patrino na obeh koncih - učiteljica in starš šoloobveznega otroka , vernica in kritik Rkc ....
Patrino, pridi povedat kaj si mislila user posted image , da ne bomo naklofale 20 strani o tem  " šta je mislio pisac , da kaže "

V mislih sem imela reševanje problemov v vlogi starša na obeh koncih. In hkrati v vlogi odraslega človeka, ki se mu določene nepravilnosti zdijo nedopustne.

zelo "političen" odgovor: govoriš, pa nič konkretnega ne poveš....

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 590
23.5.2014 22:19:16   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*

Rija , kako ti razumeš.

Kdo na temi je kaj povedal user posted image .

Vsi, da obsojajo pedofilijo.
Verniki, da neverniki ne naredijo nič.
Neverniki, da verniki ne naredijo nič.

Skratka nič od nič.

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu RIJA*)
Neposredna povezava do sporočila: 591
23.5.2014 22:23:14   
patrino
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

In zato je v cerkvi velikokrat vsako hrumenje vernikov hitro zatrto tako, da jim je ob pritožbah iz ene župnije, ki jih v imenu vernikov posreduje naprej, odvzet dober človeški župnik, ki ga ponavadi zamenja čisto asocialen far.
Vsak, ki hodi v cerkev, ve za to, da pridnega, dobrega, prijaznega duhovnika zelo radi prestavijo drugam, ker s tem, ko ga nadomestijo z drugim, ki nima posebnega stika z verniki, elegantno zadušijo vse pritožbe. In potem spet preteče nekaj vode, preden se nestrinjanje vernikov spet toliko okrepi, da se apelira na vrh. Tako se pometa v cerkvi. In zato so pripombe o neaktivnosti vseh vernikov grde, boleče in hudo posplošene.

Ja pa kaj je s tabo. V naši okolici so hoteli takega socialnega duhovnika tudi prestaviti, ker je šel v nos parim starim babnicam, ker je imel v sončnih nedeljah ekspresno hitre maše, češ, da morjo otroci ven in da mora bit družina v nedeljo skupaj na izletu, ne pa v zatohli cerkvi. Kaj se je zgodilo, v cerkvi so ble samo prva vrsta starih zategnjenih babnic, ostali so rekli, da ne prestopjo praga. Pa je kler lepo župnika prestavil nazaj in ga majo še zdaj. Pa veš kaj dela ta človek? Pride v vaško gostilno, da za rundo, pol pa vse tiste k podpirajo šank vpraša kako kej otroc pa žena in jih lepo na lep način nagoni domov. Zakaj za hudiča tak človek nebi smel met še družine? Vidiš, tudi tebi gredo enake stvari pri RKC na jetra, kot meni. Ni mi pa jasno zakaj bi tebi narekoval tvojo vero en zategnjen asocialen far. Pošlješ ga v ... ne rabiš dotičnega fara, da si verna, svete maše se pa lahko udeležiš tud na nedeljskem izletu v eni 6. fari.

Ja, Kalbo, po svoje imaš prav. Vendar je skozi oči vernika obiskovanje farne cerkve nekaj drugega kot šoping v enem izmed Sparovih poslovalnic. Bit vernik in hkrati pripadnik neke župnije ni le drgnjenje kolen in žebranje molitev pred enim oltarje. Verniki v župniji se tudi drugače družimo, obredi nam predstavljajo način življenja, v katerega smo radi združeni skupaj. Farna cerkev nam ne predstavljal kopico opeke, temveč neko središče,kjer poteka versko življenje.
Tudi mi jo kot družina večkrat mahnemo drugam k maši, tako mimogrede med izletom, ali iz radovednosti ali zato, ker se pač drugje dogaja kakšna posebna zadevščina. Vendar je farna cerkev le ena. Osebno je to pri nas cerkev, ki so jo pomagali graditi moji predniki, ki je že stoletja nazaj pomagala versko vzgajati- kot mulčke- moje prednike, starše- mene. V tem času se je veliko stvari spremenilo. Na bolje lahko rečem. In niso se same spremenile in niso se čez noč. In niso se zato, ker bi zaradi kakšnega strogega ali asocialnega farja, moji predniki začeli hoditi v drugo faro. Po stopinjah se je spremenila sama cerkvena institucija zaradi različnih pritiskov- tudi zaradi tihih, majhnih pa vendar vztrajnih pritiskov s strani vernikov. Do teh pa ne bi prišlo, če bi razmišljali vsi tako kot ti predlagaš.
Res je da je tako najlažje. Toda, ali se ti ne zdi, da bi bilo to le tisto, kar nam nekateri tule gor očitajo- obračanje stran pred cerkvenimi problemi in kriminalom?
Poleg fanatizma, ki ga po vašem župniki vzbujajo v nas- smo že od nekdaj vzgajani v veri, da je Bog povsod. Po tem takem bi ga lahko našli tudi kar doma v domači dnevni sobi in ne bi rabili hoditi v farno cerkev. Po svoje je res tako- vendar versko življenje pač ne teče tako.

< Sporočilo je popravil patrino -- 23.5.2014 22:27:39 >

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 592
23.5.2014 22:30:09   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*

Da povzamemo - o pedofiliji v cerkvi se lahko govori kot o pedofiliji v cerkvi brez nujnega nenehnega poudarjanja, da se pedofilija pojavlja tudi drugje.

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu RIJA*)
Neposredna povezava do sporočila: 593
23.5.2014 22:33:49   
Frodo Bisagin

-----
Kako pa lahko en bogi vernik spleza na vrh in zgoraj potrese tako zelo, da se bodo stresli cerkveni temelji pa žal osebno ne vem. Mogoče pa ti veš?

Tako kot v ZDA, na Irskem itn... verniki posamezniki s hrbtenico in odlocenostjo ter podporo ostalih vernikov, da je nekaj nedopustno. Verjamem, da skofije ne banrotirajo prostovoljno in da cerkev ni zelela razotkrivanja in odpiranja te tematike.
Zdaj ves tudi ti kako.

(Ivan Cankar)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 594
23.5.2014 22:37:29   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

-----

Tako kot v ZDA, na Irskem itn... verniki posamezniki s hrbtenico in odlocenostjo ter podporo ostalih vernikov, da je nekaj nedopustno. Verjamem, da skofije ne banrotirajo prostovoljno in da cerkev ni zelela razotkrivanja in odpiranja te tematike.
Zdaj ves tudi ti kako.

Enako kot ti.

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 595
23.5.2014 22:44:26   
Frodo Bisagin

Poleg fanatizma, ki ga po vašem župniki vzbujajo v nas- smo že od nekdaj vzgajani v veri, da je Bog povsod.

Da si fanaticna se ne pomeni, da to zupnik vzbuja v tebi. Spet prelagas odgovornost na drugega.

(Ivan Cankar)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 596
23.5.2014 22:44:33   
patrino
bv

< Sporočilo je popravil patrino -- 23.5.2014 22:54:41 >

Neposredna povezava do sporočila: 597
23.5.2014 22:50:15   
patrino

Sebe in verne ljudi, ki jih poznam okrog mene niti pod razno ne morem označiti za pritlehne in upognjene pasivne ovce. Zakaj pa je v cerkvi tako težko urejati zadeve, sem pa že tudi povedala. In da je v drugih institucijah to lažje, niti pod razno ni kriva Ronja in druga uboga raja, temveč zato ker ima dotična institucija drugačno funkcijo in ureditev.

Ves patrino, oznacila ti ali ne - dejanja so zelo zgovorna. Cerkev vas drzi za "jajca" in vi ste tiho kot riti, pa povrhu se redno naprej godite, da vas stiskajo za "jajca". Za metaforiko se delno opravicujem.

In verniki- pravi verniki, ne verujemo v instistucijo samo, ne verujemo v škofe in vso ostalo duhovniško srenjo. Verujemo v Boga. Vsi farji z veliki in malimi začetnicami le prenašajo to vero in med verniki ne predstavljajo neko božanstvo.

Potem bi jih lahko nehali cas_titi kot vsemogocne s svojim strahom in sklonjeno glavo....

Mimogrede- osebno poznam kar nekaj " bivših" islamskih vernikov in gorečnežev, ki so prestopili v našo vero in zagotovo jih je še dovolj. Tako, da tako analiziranje je bv.

Jap in vsi zivijo v Afriki, a RKC je kar tko za foro malo ukinila limb.... razlago oz. analizo je podala cerkev sama. Pobrskaj malo.

In v strahu predpometanjem se zgodi, da celo starsi stopijo na stran dobrega zupnika, ker je takega tezko dobiti, pa ok, no malo poslata tu pa tam kako dete ampak to je majhna cena za njegovo dobroto in stik z verniki.
Tole je grdo žaljivo in posplošeno napisano in zato kot tako nevredno komentarja.

Ti si napisala, da se verniki bojijo kazni. Glede na dejstvo, da se je navedeno dejansko zgodilo, povvej.., kje se verniki prenehate bati...

Pošteno bom povedala, da imam tega vrtenja v krogu zadosti. Mislim, da sem svoje že zdavnaj povedala. Po vseh sto in enih razlagah je stvar še vedno na isti točki. Žalostno.

Na isti tocki zgolj zato, ker ti nikakor noces dojeti, da je odgovornost za dejanja cerkve tudi na vernikih, ki jo podpirajo in se s tem posredno strinjajo z njenimi dejanji. Kako torej niste "pasivne ovce", kje se prazaprav kaze aktivnost vernikov pri resevanju tezav in problemov kot je na pr. pedofilija.

To, da smo tiho kot riti je tisto, kar ti kljub mojim sto in enim dokazom razlagi in trudu brez veze in namensko vlečeš skozi celo temo.

Ne, prehodi iz drugih ver v krščansko se dogajajo tudi pri nas. Ni treba iti iskat primere tja daleč v Afriko- dovolj je, da malo realno pogledaš tule- pri nas. Mogoče ne bi bilo slabo, če bi se malo na domač teritorij ozrla tudi ti, ne da iščeš primere vedno nekje čez planke pri sosedu. V končni fazi govorimo trenutno o domači problematiki, čeprav se vsi zavedamo, da je pedofilija pač prisotna po celem svetu.

To, da nočem verjeti da je odgovornost pri pregonu cerkvenih pedofilov tudi na vernikih je laž in nikjer tega nisem napisala. Ves čas namreč trdim, da vsa odgovornost ne leži le na vernikih in da je pasivnost vernikom pri tem enostavno očitati, če se o njihovih dejavnostih in ukrepih ne želiš in nočeš prepričati. Še lažje pa jo je naprtiti drugemu in s tem prekriti svojo pasivnost in neaktivnost.

In kot sem ponovila tudi že velikokrat- to da verniki kot pasivne ovce častijo župnika je izjava nekoga, ki žal k maši očitno ne hodi. Ker če bi to počela- ne bi pisala določenih istih neumnosti in neresnic ( čeprav sem te ob tem že parkrat popravila)skozi celo temo.

Da se verniki bojijo kazni in pustijo svoje otroke pedofilskim župnikom, da jih otipavajo si izjavila izključno ti. V svojem celem življenju do sedaj se nikoli nisem bala župnika in kot tako tudi pri drugih nikoli ne opazim odnosa do njega, kot bi se šlo za neko božanstvo oz. absolutno avtoriteto. Kje ti živiš , da imaš v glavi tak odnos: na eni strani absolutna avtoriteta in strah zbijajoča oseba- vsemogočni far...na drugi strani ovcam podobni bebasti verniki? V srednjem veku?

< Sporočilo je popravil patrino -- 23.5.2014 22:52:07 >

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 598
23.5.2014 23:02:24   
patrino

-----

Zdaj ves tudi ti kako.

Frodo preseli se nazaj domov in pokukaj kdaj tako iz firbca tudi v domačo cerkev in ne le v svetovno literaturo. In ne , ker tudi sama nisem čisto za luno, ti lahko tudi povem, da se za vse pozitivne spremembe, ki so jih deležni ne morejo " kriviti" le verniki tam v obljubljeni deželi, temveč so tudi višje institucije bolj naklonjene spremembam in razkrivanju grdih stvari kot pri nas. Še vseeno pa te vprašam, ker se že toliko zanimaš in poudarjaš obljubljeni deželi kot sta ZDA in Irska. A tega pa nisi zasledila , da nas dajo v cerkveni kriminaliteti iz strani cerkvenih uslužbencev tile božji odposlanci tam v obljubljeni deželi še vedno krepko v koš? Pa ne zato, ker so pri nas te zadeve še rade pod preprogo, temveč, ker je tega tam še resnično več kot tule. Pa še ti malo prebrskaj v tej smeri.

Neposredna povezava do sporočila: 599
23.5.2014 23:05:09   
patrino

Poleg fanatizma, ki ga po vašem župniki vzbujajo v nas- smo že od nekdaj vzgajani v veri, da je Bog povsod.

Da si fanaticna se ne pomeni, da to zupnik vzbuja v tebi. Spet prelagas odgovornost na drugega.

Ne , s tem, da Kalbo in Ronja trdita ( in mogoče še kdo) da sem fanatična nimava naš župnik in jaz nič zraven.Zato je tvoj komentar čisto izvenkonteksten in zopet polagaš besede , ki jih nisem napisala pod moje prste.

Neposredna povezava do sporočila: 600
Stran:   <<   < Prejšnja stran  22 23 [24] 25 26   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  22 23 [24] 25 26   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
7 idej za izvirne božično-novoletne voščil...
Za te voščilnice ne boste potrebovali ne veliko ročnih spretnosti, ne veliko pripomočkov. Pa vendar boste nad rezultatom...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?