ronja
|
Zato, da šola kot institucija reagira drugače kot cerkev nisi ti kriva. Ne, nisem, se nisem niti rodila še, ko so spisali pravila, hvalabogu. Vendar bi bila kriva, če bi tolerirala to, da ne reagirajo tako kot je prav, če bi se to dogajalo v "naši" instituciji. Ne jemljem si zaslug za to, da posveta manj skriva. Povej kaj bi storila ti. Ne bi svojih otrok vozila k obsojenemu pedofilu, pa če je bil ta premeščen iz drugega razreda ali pa iz druge fare. Če bi izvedela, da ga ravnateljica ščiti, bi najprej šla do nje. Če to ne bi pomagalo, bi povedala na sestanku staršev in zbrala podpise ostalih staršev, da bomo izstopili ven, če ne bojo nekaj naredili. Ne govori, da še nisi imela problemov z zdravniki , v vrtcu, s centrom za socialo itd. Ker če je to- potem živiš v sanjski deželi in ne pri nas. Dejansko se ne spomnim kakih hudih krivic. V vrtcu smo se do zdaj vse lepo zmenili že z vzgojiteljicami in mi ni bilo trea nikoli hodit višje. Na csdju so bili prijazni in ne vem, da bi me kdaj nalašč ogoljufali, na odločbo sem vedno počakala in se mi zdi, da se trudijo. Zdravniki so se pri meni že veliiiiikokrat zmotili in jim povem, če mislim, da trosijo bučke (ravno zadnjič;), vendar se trudijo delat prav. Včasih se pač zmotijo, tudi ne morejo vsega predvidet. Seveda sem jezna, če se zmotijo, vendar so se do zdaj tudi že kdaj opravičili;). Kaj sem naredila? Povedala, kaj se mi ne zdi v redu. Do zdaj smo uredili. Patrino, narobe si si zapomnila: zaenkrat smo še sposobni plačevat, se mi zdi pa brezveze, da imajo toliko dejavnosti. Vendar oni s tem ne kršijo zakona, ki je napisan tako, ad lahko imajo in da če nočeš, pač ne daš otroka nanje. Kar ni fajn, samo tako pač je. Ima pa recimo ta vrtec tudi sklad za tiste, ki si ne morejo privoščit tadražjih reči, kar se mi zdi zelo lepo. Na sestanku sem rekla, ja, vendar se je izkazalo, da večini staršev to ustreza. In tu potem pač nimaš kaj, vrtec se prilagaja večini, zadeva ni nezakonita. NImam nič proti dobrim vernikom, imam pa precej proti slabim. Tako kot nimam nič proti dobrim ateistom, imam pa precej proti slabim. zame sta bila in Hitler (vernik) in Stalin (ateist) grozoti. Pedofili v cerkvi večinoma do ateističnih otrok res malo težje pridejo, vendar to niti nima veze (razen da so vsaj pred temi moji otroci varni)... Jaz lahko pomagam tam, kjer imam sama moč - konkretno pri puncah, ki se jim je kaj takega zgodilo, da to povejo in da grejo naprej. Če te že ravno ta tema zanima, sem tu reševala bolj družinsko problematiko (torej zlorabe v družini), kolikor sem pač kot laik lahko (da se je kaka punca odprla in povedala naprej tam, kjer ji lahko bolj konkretno pomagajo, eno sem spremljala k psihologinji, itd). Pa pri enem projektu policije sem sodelovala, ki je bil namenjen prav otrokom in preprečevanju zlorab. Lahko ti pošljem na zs več o tem, če želiš podrobnosti. Če bo konec krize in bojo lahko delali spet kaj preventivno, smo zmenjeni za nadaljevanje, trenutno pa so žal kriminalisti zasuti z delom, ker kot veš, jih krčijo. Cerkve sama kot ateistka ne bom spremenila, to moč imate verniki, ker je cerkvi za ateiste vseeno, ker od nas ne dobi toliko. Sama sem imela možnost pomagat par puncam in upam, da vsaj kakemu otroku posredno. Vsega pa ne znam rešit, kar sem že večkrat napisala. Cerkvi je vseeno, kaj jaz mislim, ker ima tako vas, ki boste hodili v farsko župnijo, ker je pač to del vašega življenja. Stana, lopovščina je za moje pojme manjši kriminal kot pedofilija. Mislim, da je uničit eno otroško življenje nekaj čisto drugega kot ukrast denar, čeprav tudi to zelo vpliva na ljudi in tudi otroke. Vendar vseeno drugače. Vendar dokler se ne bo sama zakonska ureditev in še kaj spremenila v cerkvi kot instituciji, je to le vihar v kozarcu. In točno nad tem se zgražamo ateisti na tej temi. smo že od nekdaj vzgajani v veri, da je Bog povsod. Po tem takem bi ga lahko našli tudi kar doma v domači dnevni sobi in ne bi rabili hoditi v farno cerkev. To je res - to nam res ni jasno. Če je bog povsod, zakaj je treba hodit v cerkev, saj se lahko doma zmeniva... Mislim, razumem psihološke momente obredov in ritualov in tradicij, ki imajo gotovo dobre vplive. Vendar ne razumem, zakaj bi mel bog kaj s tem, če je res povsod. Ves čas namreč trdim, da vsa odgovornost ne leži le na vernikih in da je pasivnost vernikom pri tem enostavno očitati, če se o njihovih dejavnostih in ukrepih ne želiš in nočeš prepričati. Nihče ni rekel, da ste samo verniki krivi za to, samo da imate tudi svojo odgovornost, če boste še vedno sledili sistemu, čeprav vam ni čisto nič všeč, kaj delajo (vam zamenjajo dobrega župnika, premeščajo pedofile itd...) In z veseljem bi izvedela, kaj si ti naredila glede tega? Sama sem ti napisala, kaj sem delala v posvetnih krogih proti tisti pedofiliji, ki se ti zdi najbolj grozna. Zdaj si pa ti na vrsti. Patrino, frodo ti je primer iz Afrike dala zato, da bi ponazorila, kako se cerkev ukloni pritiskom odhajanja vernikov - tako v Afriki, tako bi se verjetno tudi tu, če bi se to masovno dogajalo. Ker v Afriki veliko otrok umre, preden jih krstijo in ker starši seveda hočemo, da je otrokom čim boljše, se seveda rajši odločijo za raj zanje kot za neko prehodno čudno stanje - limb. Zato ga je cerkev ukinila, ko je ugotovila, da zato izgublja vernike. In bi verjetno tudi bolj pometla s pedofilijo (nekaj se le premika:), če bi zato izgubljala vernike. Tudi tu.