Anonimen
|
jaz mam take izkusnje iz prve nosecnosti in zdaj v drugo malenkost drugacne. V prvi je imel otrok okoli 31 tedna za 2 tedna preveliko glavo in za 2 tedna premali trebuscek. Vse kar je do +/- 2 tedna ni nobene panike, je normalno. Pri meni je bil problem, da je med glavo in trebuhom bila razlika za 4 tedne. Torej ce bi imel le eno stvar do 2 tedna, bi bilo ok, zdaj ko sta 2 stvari sli v razlicni skrajnosti in je med njima razlike 4 tedne, pa je bilo treba spremljat. Ponovni UZ se mi je naredil cez 2 tedna. 5 tednov je prevec, ce gre res za paniko. V cakanju na UZ sem dobila navodila, cim manj stresa, cim vec lezanja na levem boku (nic na desnem), nobenih naporov in sprehodov, pojest cim vec proteinov oz hrane bogate s proteini. Spit cim vec vode, ker na tak nacim baje gre vec presnove do dojencka. Do konca nosecnosti sem imela 3 kontrolne preglede. Rodil se je zdrav otrok. Je pa res, da moja G v leoniscu sprva ni posvecala pozornosti in sem se odlocila za kontrolo rasti pri pusenjaku- seveda samoplacnisko. On mi je potem vse tisto svetoval, svetoval tudi, da moram zahtevat od G se vsaj 1 kontrolni UZ. Hkrati pa me je pomiril, da so mere veckrat napacne, velikokrat pa otrok ze kaze gensko zasnovo starsev. Zame je npr rekel, da ima suh trebuscek po mamici, po ociju pa ima veliko glavo . Samo res, moz ima veliko glavo, jaz sem suhcana. Rodil se je zdrav otrok, sicer mal suhcen, ampak zdrav, nikoli bolan, nobenih tezav. tOKRAT v drugi nosecnosti skoraj ista zgodba. Spet glava skozi celo nosecnost velika, prehitevala do 2 tedna.. Trebuscek pa k sreci tokrat normalen, mogoce 1-4 dni manjsi. V glavnem nobene panike, vse dokler mi v 35 tednu G zmeri maternico. Maternica za 4 tedne manjsa. Potem zacne neki panicarit in izmeri se otroka, ne vem kak ji je uspelo, vse mere otroka izmeri premale, se celo glavo. Ker sem imela ze en UZ 10 dni pred tem, smo primerjali mere in tezo in mere so bile identicne- torej v 10 dneh ni zrasel ali se poredil. Kontrolni UZ mi je odredila cez 2 tedna. Ampak meni ni dalo miru in sem cez 1 teden spet sla samoplacnisko na UZ. tokrat SE JE izkazalo, da je otrok ves cas rasel, je pa moja G naredila napacne meritve. Se dogaja, saj meritve res niso nekaj na kar bi se zanasal 100%. Aja, na mere maternice se pa ne ozirat. Sem tudi to poguglala in ce gres se ti guglat bos videla, da se to dogaja in je nekaj normalnega. Razlike so tudi po vec tednov v plus ali minus. Pa to celo v enem dnevu, ker je odvisno kako se dete obrne, v kaki legi je..... tak da na to se tudi ne prevec ozirat. Ne vem kaj dejansko je nameril tvoj G, kaj pomeni zanj premali otrocek... Razmisli, ce sta oba starsa mala/velika, drobckena/debela, ce so mere znotraj +/- 2 tedna ali izven tega obsega.... potem se odloci ali it po drugo mnenje in ne cakaj na 5 tednov. 5 tednov je prevec, ce je kaj narobe. Ce pa so mere znotraj teh +/- 2 tedna pa ni panike in lahko pocakas.
|