liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: tashq IZVIRNO SPOROČILO: petea A da odgovarjajo starši, pa je bolj prav, ali kako? Sploh, če niso (dovolj) informirani o možnih zapletih, ker se odločujočim zdravnikom npr. ni zdelo potrebno povedati tako nepomembnih zadev, kot so morebitne negativne posledice narkoze? In posebej v primeru, ko obstaja druga, praktično enako uspešna pot za dosego cilja, ki je pač samo manj tipična ali manj uporabljena? tashq, tukaj se res ne strinjam s tabo. to imaš pa res prav.če pacient/njegovi starši niso dovolj informirani, potem odgovornost res ne bi smela ležati na njih. mogoče me boste še premaknile glede odgovornosti zdravnika:zdaj sem na tem, da naj bo včasih odgovoren zdravnik, včasih pacient, včasih pa "višja sila,itd.". To, da mi pri vsakem posegu podpišemo, da smo seznanjeni s tem in s tem.....pomeni verjetno ravno to...."višjo silo"......npr. za 99 % ljudi narkoza ne pusti nobenih posledic, za 1 % ljudi je pa lahko usodna....in na to zdravnik ne more vplivati.....tako jaz razumem namen teh podpisov in "prevzemanja odgovornosti pacienta"...... To, da pa mi podpišemo, da smo se sami odločili za nek poseg, da se zavedamo posledic t.i. "višje sile" pa ne izključuje odgovornost zdravnika zaradi njegove napake, malomarnosti, opustitve določenega dejanja.......in tu v tem delu se zdravniki "skrivajo" oz. prikrivajo svoje napake storjene zaradi malomarnosti.....ker so medicinski postopki pač kompleksni, laični javnosti dokaj nerazumljivi si to lahko privoščijo in se igrajo nemalokrat vzvišene "bogove v belem", ki so praktično nezmotljivi in brez napak...... V zadnjih letih se na srečo to začenja zelo počasi spreminjati.......in so začeli tudi kazensko odgovarjati.....vendar še vedno ostajajo sorazmerno veliki "bogovi v belem".......tudi večji del javnosti jih tako dojema.....kot nezmotljive.......
|