Frodo Bisagin -> RE: a ste za uniforme? (4.9.2013 11:11:47)
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Frodo, malo za šalo, veliko zares: enkrat sem brala intervju oz. nek uvod v neko zgodovinsko knjigo, precej prijazno (poljudno) napisana strokovna reč, kjer je gospod zgodovinar, ki je dešifriral neke stare sumerske zapise, razlagal, kako je bil začuden in se potem pomiril, ko je bral te ultrastare spise, kjer so se stari stari Sumerci zgražali nad vrednotami nove generacije (pa to ni bila generacija, ko je država propadla, enkrat vmes, ko ej bilo vse ok prej in potem)... In je ugotovil, da se "stari" vedno zgražamo nad obnašanjem, oblačenjem, slogom, izrazoslovjem,... mladih. In da ni z mladimi v bistvu nič narobe;). Ce karikiram - ko bo mladenka prisla v solo naga, z rutico okoli beder ne gre za nesposobno in neustrezno opravo lahko ugotovimo, da z njo ni nic narobe ker je mlada in problem je v nas "starih"... BTW: ne zgrazam se nad njihovim stilom oblacenja, "zgrazam" se nad pomanjkanjem meje (kar pri otrocih razumem) in nespsobnostjo "odraslih", da naredijo razliko med mladostnim modernim slogom in nesprejemljivostjo - na splosno. V 50-60ih so bile obleke, kakršne danes nosijo ženske v zelo uradne službe in ustrezajo vsem dress code-om, označene za K****. Časi se spreminjajo, s tem pa tudi to, kaj je vulgarno in razgaljeno. In ko se premakne lestvica višje, takrat postanejo ene stvari normalne in tudi ne motijo več pozornosti sošolcev, ker enostavno ne gledajo več, ker ni to nič strašno posebnega... Pubertetnike (in ne samo njih) bo vedno "motilo" razgaljeno oprsje, vedno ih je in jih bo motila prozorna majca skozi katero moli prozorno cipkasto perilo... in to je normalno. In spolnost bo predvsem za pubertetnike nekaj posebnega. Seksualna revolucija se tudi ni izkazala kot nek visek cloveske slobode. Sama z razgaljanjem nimam problemov, ker sem zmrzljiva in ne dam kaj dosti na modo, vseeno pa se mi zdi prav, da imajo ljudje možnost se odločat sami in imam podobne pomisleke kot lili - težko je klasificirat, kaj je prav in kaj narobe. NI problamticno kaj je prav, kaj narobe. Zadeva je stvar kuture in v nasi kulturi oprava v stilu folk pevke ala cece za solo in sluzbo ni sprejemljiva. Vcasih ni stvar samo kaj nosis obleceno ampak kako - na eni je to lahko legatno, na drugi punci pa vulgarno - to je tisto kar je primerno. http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/325241/Pogledajte-modu-u-susedstvu-Bugarske-maturantkinje-kao-turbofolk-pevacice Se strinjam, da je prav pogledat, kam greš, vendar pa tvoj primer: peskovnik, zdravnik, plaža... Pa ne vem, res ne vidim take hude razlike... Tamale oblečem po moje za vse troje isto - oblekice ali pa trenirke in majce... Ko so bolni jih res ne bom matrala s kakimi fensi oblekami... Sama nosim kavbojke povsod, razen na plažo, ker jo mamo pred nosom in grem v kopalkah (verjetno spet neprimerno[sm=smiley36.gif]). Oblekice, trenirke, majce - tiste poflekane pa verjetno imas za peskovnik in ne najnovejse. Tisto malo premajhno majco tudi in ne za obisk predstave... Namrec tudi primernost med trenerkami je na voljo : umazanih s sledmi sladoleda ne bos oblekla otroku za obisk zdravnika, kot tudi najnovejse bele, ne bos oblekla otroku za telovadbo na travniku. Stvar primernosti. Spomnim se tipa, ki je tovrstni frajlici razlozil, da moski delijo zenske an dve skupini: cure za j*eb*at i cure za zenit. na njej je pa , da se odloci v katero skupino spada. Nikoli se nisem tako oblačila, sploh pa ne kot najstnica, mi je bilo nerodno, vseeno pa se mi taka delitev ne zdi dobra. Zagovarjala si sporocilno svobodo oblek.. kaj sporoca nespodobna obleka? Verjetnon en sposodbnost tistega , ki je v obleki. Zivljenjski nazori, stalisce do okolice, vrednote posameznika.. vse to se zrcali skozi obleko. In verjetno si niso moski sami izmislili "tovrstno delitev", ampak imajo podlago v spodobnem in nespodobnem oblacenju / obnasanju / ravnanju deklet/zensk... Nismo dalec odmaknili od stalisca, da je za zensko pomembno, da se dobro poroci, da ona mora biti okras moza itn.... Taksna vloga sama po sebi razume dolocen slog obnasanja in oblacenja... itn.. Pametna punca si in dobro ves o cem govorim. In ne bi imela fanta, ki tako razmišlja. Vem, da jih veliko tako razmišlja, vendar verjamem, da lahko moji punci dobita bolješga, ki bi znal videt kak cm dlje;). Jasno mi je, da si lahko zbereta največjo budalo, tu pač nimam kaj, razen da ju vzgojim, da sta samozavestni in mislita s svojo glavo (potem računam, da si verjetno ne bi zbrali glih kretena). Samozavest nma nic s spodobnostjo in ustrezno izbiro oblacil. Ima pa s pametjo in preudarnostjo. Verjemi, da najhuje nasemljene kreature imajo najvec samozavesti - pa to ni vedno dobro. Poleg tega, če me bi pri 18ih vprašala, kaj bi rajši: se J* ali ženila... hmmm[sm=smiley36.gif]... Štekaš, kaj mislim? Iz nekih tvojih drugih postov izhaja, da ti vsakodnevno menjavanje spolnih partnerjev in bilo pisano na kozo. Pravzaprav tebi je bilo nerodno se razgaliti po modnih smernicah.... In te tezko primerjam s punco iz osmega razreda, ki je ze v sedmem razredu OS obcevala z vecino njenih sosolcev. Takrat še nobena ne misli na poroko (no, vsaj večina ne). In rada bi, da otroci vejo, da ni zdaj to zapečateno - oblačiš se v minike, torej zgledaš ko k* in te vsi obravnavajo za lahko in zato se noben ne bo hotel poročit s teboj. Kako poenostavljeno [sm=smiley36.gif] Nekdo se bo hotel porociti, vendar kako kvalitetna je ta oseba in kaksne so njene vrednote se uzraza tudi skozi slog oblacenja. Je karikirano, vseeno pa mi ni všeč. všeč mi je svet, kjer ljudje vidijo za fasado - pa če je ta ****iš napravljena ail pa če je druge barve ali pa če je drugega socialnega statusa... nima veze, rada bi male naučila, da je važno, kaj je not. Povsem vseeno je kaj je tebi vsec - realnost je taksna kot je in povprecno mnenje je taksno kot je.
|
|
|
|