Hope2 -> RE: malček-33 mesecev (12.2.2013 6:27:22)
|
IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i Zdaj pa ne vem-meni res kaj ni jasno, al je cel svet znorel[sm=smiley29.gif]. Skratka, ze od nosecnosti dalje sem narocena na Niveine baby novicke in je noter ena rubrika casovnica. In danes meni emajlirajo[sm=smiley36.gif] za starost 33 mesecev(jep, cas bezi) in notri pise tole(priprave na vstop v vrtec)-copy paste: --- Vašemu otroku pomaga: da pozna črke abecede (velike tiskane) in glas, ki jih ponazarja. da zna držati svinčnik in škarje. da zna napisati svoje ime ali vsaj prvo črko svojega imena. da zna prepoznati osnovne oblike. da zna šteti od ena do deset__ in prepoznati te številke. da zna pravilno prešteti predmete (kocke, barvice ipd.) in ve, da s številkami merimo stvari (na primer štiri centimetre visok, ena skodelica sladkorja). da pozna večino barv. da razume in prepozna podobnosti in razlike (na primer pri primerjanju črk ali predmetov). da razume, da imajo zgodbe začetek, sredino in konec. --- TO NAJ BI ZNAL 33-MESEČNI OTROK?! JAZ SEM ZA NA SOCIALNO PRIJAVIT[sm=smiley34.gif] Mogoče so kopirali iz naš sistem[sm=smiley36.gif] Ravno to se nam dogaja (ameriški, angleški, mednarodni šolski sistem) in tukaj je to čisto nekaj normalnega. Ko je vstopil v vrtec pri 2,5 letih je začel že s številkami (najprej štetje, nato količinski pomen, nato zapis številk- nekje do 3 let "mora" obvladat), pri 3 (odvisno od otroka, pri nekaterih kasnj, 3,5 pa začnejo s črkami (male črke, velikih se ne učijo). Zdaj je bil 4 leta star in je imel ocenjevanje za vstop v šolo septembra tega leta. Na ocenjevanju je dobil 6 listov A4 formata, kjer je moral čisto vse to našteto obdelat, like (tudi oval, peterokotnik), številke, črke, barve, razlike, podobnosti, povedat s katero črko se začne katera beseda, štetje do 10 je pri 4 letih že premalo. Pri 4 se tudi že začnejo učit zlagat kratke besede- 3 črke. Pišejo besede. Poznat mora tudi fonetično izgovorjavo črke. Do vstopa v šolo (3 leta ali 4 leta, odvisno od šolskega sistema) mora bit otrok popolnoma samostojen, sam na wc, sam obrisat rit, sam obleči, sam si prinesti hrano in sam jesti). Nekatere stvari so čisto samoumevne, nekatere pa vsaj zame absurd, celo ko mi v vrtcu rečejo, naj doma vadimo številke in črke. Na koncu polletja (2x na leto) dobi vsak otrok v vrtcu tudi spričevalo. Ocenjen je vsaj iz 50-60 stvari. Ocene so sicer: ne obvlada, začel osvajat, napredoval, osvojil. Na koncu spričevala pa je še grobi opis otroka, njegovega obnašanja. Je pa zanimivo kake komentarje tu preberem, ker ko komu v sloveniji to omenim, mi skoraj vsi rečejo, da je to nekaj normalnega in da oni tudi to počenjo pri teh letih.
|
|
|
|