ronja
|
Ma, evo, mi čisto zares dol visi, zakaj starši otrokom ne plačajo malice ali kosila. Če vse zafučkajo za čike ali pa ker res nimajo niti za osnovne dobrine, to ne spremni dejastva, da so v naši družbi otroci, ki SO lačni. In to bi moralo biti, neglede na vzrok, popolnoma nesprejemljivo. Nična toleranca. En lačen otrok je en lačen otrok preveč. Se strinjam z zadnjim delom , s prvim pa niti ne. Če starši rajši kupujejo čike kot otroku hrano, potem je treba tega otroka rešit takih staršev. Ker živet v takem okolju ni dobro za otroka, to ni nobeno otroštvo, da živiš pri nekom, ki so mu čiki važnejši kot otrok!Dajmo otroku jest, neodgovorno dejanje staršev pa razrešujmo s starši in ne na plečih otroka. Tako nekak ja. Moja hči je zdaj tretje leto v vrtcu....in ta tradicionalni slovenski zajtrk še nobeno leto ni bil financiran s strani katere državne institucije... Pri nas je bilo enako, baje so kmetje donirali jabolka in maslo, med pa so dali čebelarji iz čebelarske zveze. Madona, če je cenzus res 42% povprečne neto plače na člana, potem bi mi prišli precej pod ta cenzus! Pa se mi ne zdi, da bi bili revni, saj še precej prišparamo... In vsekakor bi lahko plačali malico. Res pa je, da vedno obstajajo izjeme, kjer pa verjetno res ni dovolj, tem je vsekakor treba pomagat. Zakaj je do tega prišlo, je že drug razlog. Velikokrat pa se mi zdi, da se ljudje enostavno ne znajo znajt... Velikokrat se da marsikaj zmenit, če pošteno in po pravici poveš, pa nikogar ne goljufaš. Obleke navadno ljudje z velseljem podarijo, če vejo, da si jih vesel, pa potem ni treba tega kupovat (to namreč velikokrat berem, kako nimajo za jest, ker morajo kupit zimsko garderobo...) Se strinjam, da članek zgubi kredibilnost, ker ni podpisa in da je neumno, da učiteljica misli, da nekaj naredi, če se potem razhudi v razredu - ala, zdaj sem jim pa povedala... ja, komu? 8letnim mulčkom? Kaj naj pa oni naredijo? Se spomnim tega iz OŠ, ko so se učitelji zdeli sami sebi ful fajn, ker so povedali, kako se z nečim ne strinjajo - ja, povedali so nam, frocem, ki itak nismo meli kaj naredit. Povej tistim, ki lahko kaj naredijo, uradno, z imenom in priimkom, tako da se lakho kaj dejansko zgane! Se pa strinjam, da bi bilo verjetno bolj smiselno za ta denar kupit hrano, sploh če so otroci lačni. Tu, kjer živim, na srečo ni videt lakote otrok v vrtcu, v šoli pa še niso, tako da ne vem. V vrtcu staršem ni problem niti denar za ekstra dejavnosti, tako da mislim, da ni tako hudo. Se mi je pa že parkrat zgodilo, da mi je vzg. dala recimo kivije, ker jih 3/4 otrok ne mara, moji pa jih imata radi in mi je z veseljem spakirala še kakega za sabo:). Res pa je, da če imaš recimo več otrok, moraš imet pač malo več rezerve, za primer brezposelnosti, recimo. To se pač lahko zgodi in fajn je bit pripravljen, lažje prej prihranit kot pa potem gledat lačnega otroka, ne? To velja za "normalne" družine, seveda, izjemni primeri izvzeti, verjamem, da ena mama, ki je recimo vse spakirala v eni noči, da se je odselila od nasilnega partnerja, ni mogla šparat za ta primer... Vendar vseeno mislim, da večina ni takih, pa da se jih veliko res ne znajde: grozno se jim zdi, da bi morali pečt doma kruh, pa te pride precej ceneje in s tem lakho potem kupiš otroku kako ekstra reč... Ne vem, včasih se mi zdi, da je to tudi velik problem, da enostavno ljudje ne vejo, kako se da prihranit kak evro. Moram priznat, da če bi ne mela za hrano za otroke, ne bi 2x pomišljala in bi vprašala v vrtcu/šoli, če jim ostane kako sadje recimo, šla na koncu dneva na tržnico, če misli kdo kaj vršt stran, itd... Kruha ne bi nikoli kupovala, ampak bi ga izključno doma pekla, itd... Pa se nabere za evro tu, evro tam, pa lahko kupiš otroku nekaj, kar si želi... Za dodatne dejavnosti bi pač izbirala med zastonjskimi ali pa bi se zmenila s kom, ki kaj zna. Ni to isto kot če imaš vse na izbiro, bi bilo pa verjetno vseeno rpecej boljše kot to, kar nekateri opisujejo... Kar se tiče tega, kaj lahko sami naredimo: ali kdo ve, kako je s tem, če želiš recimo vzet s seboj na počitnice kakega tujega otroka? Kako starši reagirajo na to? Ali bi bili za? kako jim to omeniš (če se recimo otroci sami ne družijo)? Zaenkrat namreč ne poznam socialno ogroženih otrok, da bi zanje vedela, ker sta malidve pač v vrtcu in taki verjetno ne hodijo v vrtec, ker bi jim bil predrag? Ali pa je tako okolje tu, ne vem, ker res nihče ne izstopa... Predvidevam, da se bo pa kdo našel v OŠ in bi rada komu pomagala in sem se spomnila na to možnost...