Hope2
|
Ob vsej hrani v šoli težko, da je 10 otrok lačnih, kaj šele 1. Kam smo prišli, kako potem učimo otroke, da z najmanjšim odporom gledajo sošolce, da je kak lačen, kdo ima srce zavrnit katerega otroka, če gre v kuhinjo ali tršico prosit hrano. Se strinjam z eno, ki je rekla, da smo to mi tudi počeli, vsak je vedno dobil magari kos kruha ali obtolčeno jabolko. ampak smo pojedli z veseljem. Danes se večina otrok zmrduje, če mu kruh ponudiš. In ravno zato hvalabogu, da delijo brošure, ker tako lačni in siti, bogati in revni otroci vidijo, da ni nič narobe s kosom kruha in maslom. Po medijih pa filajo reklame, čokolino, neskvik kroglice, nutela.... ki so precej dražje. Pa bog ne daj nutelo iz merkatorja, ampak mora biti obvezno iz mullerja-dražja itd, itd... Moj otrok nima zajtrka v vrtcu, ga nima nihče v vrtcu. Otroka tako navadiš jest doma, ko se vstane se da nekaj v usta, zajtrk je pomemben. Malico si nosijo od doma. Dobi 1 banano, ali 1 jabolko, ali nekaj mini paradajzkov... male količine, katere poje, ne pušča in ker nima nič drugega za jest, bo jedel. Kosilo dobijo, če starši nimajo denarja, spakirajo kosilo od doma. Ampak ob tem vrtčevskem kosilu bi se marsikatera mama zgražala. Dobijo v malih plastičnih posodicah riž/testenine na eno stran in omako, zelenjavo, proteine na drugo stran. Zelo mali jogurt ali le par kockic sadja ali sadni žele v mini količini. nimajo ne solate, ne juhe. Če te boli srce, ker tega nimajo, boš to pripravil doma (jaz npr imam v zmrzovalniku male količine juhe). Vse imajo prilagojeno otrokom, da se hrana ne pušča. Sem imela možnost videt kosilo v slo vrtcih in so preobilna, tudi nekateri zajtrki.... hrana se pušča in meče vstran in potem so lahko lačni otroci??? Redki so tisti, ki so zmožni pojest juho, meso, riž in solato, ap še sladico v enem kosilu. Teh je manj, kot pa tistih lačnih otrok. In veliko je takih, ki pustijo vse na pladnju in pridejo lačni domov, ker imajo polno rit in so razvajeni, pa ne jedo tega in ne tega. Mama ki nima denarja, bo otroku pripravila zajtrk doma ali mu spakirala s sabo... dvomim, da katera pusti svojega otroka, da bo gledal druge kako jejo. Ne, noben otrok ne bi smel bit lačen, ampak tu ni samo država tista, ki bi morala nekaj naredit, ampak na vse nas in tudi na naših otrocih je, da jih podučimo o prehrani o delitvi hrane. Slovenija je lahko zelo hvaležna, ko ima sploh zajtrke in kosila v vrtcih, sveže pripravljene in dokaj kakovostno. Tole je treba negovat in ohranit, ampak da se bo to lahko ohranilo v tej krizi, bo treba marsikaj naredit in preorganizirat, da se ne bo z leti in še večjo krizo izgubil ta zaklad. Mogoče kaka juha manj, manjša porcija.... in bi bilo lažje za vse.
|