caramel -> RE: Jedi naših mamic in babic (14.9.2012 10:54:41)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka - luleke (hm... eni, verjetno krompirjevi svaljki, ki se skuhajo, potem pa pražene drobtine gor). Mami je take dobre žilave naredila [sm=bravo.gif] Moja mami je tud delala take, pa so mi še zdej najboljši. Fora je sam v tem, da narediš bolj kompaktno testo za krompirjeve svaljke - dodaš več moke. Jaz ponavadi, ko delam njoke/svaljke del testa pustim, dodam še moko in si zase naredim tažilave svaljke. Mož je le mehke. Pri krompirjevih žgancih pa je po moje fora v tem, da odliješ vso vodo - čeprav se ti zdi, da bodo presuhi. Jaz krompirja in moke ne tehtam, ampak dam volumnsko obeh približno isto (ocenim na "uč"). Krompir narežem na rezine, ko zavre dodam moko, ki jo prelijem s kropom in kuham, da se krompir skuha. Odlijem vodo (navadno v šalčko - za vsak slučaj, če bi jo rabila, pa je nikoli ne) in žgance umesim kar z gnetilkami na ročnem mikserju. Glede vrste krompirja in moke pa ne kompliciram, Navadno delam kar s polnozrnato moko (druge pogosto niti nimam pri roki) in krompirjem, ki ga pač imam. Če vem, da je krompir bolj "moker" dodam malo več moke, pri bolj suhem pa lahko zadevo rešiš z dodajanjem odlite vode.
|
|
|
|