Luni -> RE: Jedi naših mamic in babic (14.9.2012 8:42:14)
|
IZVIRNO SPOROČILO: pelin mmm krompirjevi žganci...ooo najboljši...samo škoda, da se mi skoraj vedno kaj poferderbajo [sm=smiley13.gif] oz. niti pod razno niso taki kot jih je delala babi... Hja, tudi jaz sem imela enake probleme, dokler nisem našla recepta v stari taščini knjigi. Poanta vsega je, da je, po teži, krompirja dvakrat več kot moke, se pravi, jaz naredim moje enkratne krompirjeve žgance takole: dam kuhat 80 dag narezanega krompirja, solim. Ko krompir ene 10 minut vre, dodam 40 dag moke (najboljša je domača: bela, polbela ali pa mešam, tudi ajdovo dodam). Pustim, da krompir skupaj z moko vre (rahlo) cca 10-15, ko se naredi kepa, jo dvakrat prerežem s kuhalnico, katero pustim v moki, po 10-15-ih minutah vodo odlijem v posodo (vso, jo po potrebi dodajam) in žgance zmiksam z vilicami na mikserju. Mmmmm, se mi sline cedijo. Je pa res, da je pri žgancih in pri tem receptu vsa finta v kvaliteti krompirja in moke (jaz imam krompir sorto Arinda, če pa nimam slučajno domače moke, je pa ok tudi mercatorjeva bela). Poskusi in poročaj!
|
|
|
|