RE: Dvojčki 2013 (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju >> Za nosečke dvojčkov, trojčkov, četverčkov

Sporočilo

ancika12 -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 19:14:07)

sem zdaj preverila glede tega ja, in imate prav. Vlogo za denarno pomoč ter starševski dodatek lahko daš 60 dni prej( z kopijo materinske knjižice mi je rekla), ostalo pa urejaš po rojstvu, partner odnese rojstne liste....

Nekaj pa res nisem našla nikjer na internetu in sem prav zaskrbljena, nekaj časa nazaj ko sem bila na centru so mi rekli da v primeru dvojčkov in nezaposlenosti dobiš dvojni starševski dodatek( okoli 500€) in traja 15 mesecev. Danes pa mi je ena izmed socialnih delavk odpisala, da starševski dodatek je 252€ in traja 12 mesecev...... A ve katera kako je z tem??? Kaj so malo nori, isto obravnajo enega otroka kot dva?? [sm=smiley13.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

napalmica -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 19:27:19)

Ancika brez skrbi, denar je x2, porodniske pa je 15 mes, sigurno! Teta danes te je verjetno preslisala ali pa ji nisi omenila, da imas dvojcke. Saj ce si ze kaj gledala vlogo S 1/1 (vloga matere), je tam rubrika, kjer izpolnis, koliko pricakovanih/rojenih otrok je in zakaj si upravicena do podaljsanja porodniske (rojstvo dvojckov, nedonosenost,...). Ce rabis vlogo, ti jo posljem po mejlu.

ancika12 -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 19:31:38)

Joj jaz sem bla res v šoku in sem samo gledla če se heca z mano ali kaj?! sem ji napisala da pričakujem dvojčke, no sem ji zdaj odpisala bom videla kaj bo rekla! Ja prosim mi pošlješ? Maš moj mail? Hvala ti! Vedno pomagaš:D[sm=bravo.gif]

Nuragi -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 19:32:56)

Res je, starševski dodatek je 252 eur, kljub temu, da gre za dvojčka, isto je pri porodniški, ni nič višja zaradi tega...ne vem no, če bi dali vsaj 50 % več...

napalmica -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 19:34:16)

Imam tvoj mail, ti posljem vse vloge ki jih bos rabla kar se tice denarne pomoci, tvoje porodniske in ocetovskega dopusta.

napalmica -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 19:36:49)

Nuragi za starsevski dodatek ne vem, ampak enkratna denarna pomoc (namesto paketa) je sigurno x2.

napalmica -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 19:41:43)

Sem ugotovila, da je starsevski dodatek za brezposelne, studente,...in ta je 1x znesek. Denar namesto paketa pa je x2. Zdej tud jaz stekam [sm=smiley36.gif]

Nuragi -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 19:46:04)

To je res x2, enkratna denarna pomoč...starševsko nadomestilo (za brezposelne in študentke) pa ne.

Nuragi -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 19:49:28)

No evo, vse jasno [sm=smiley36.gif]
Ni pa ravno fer glede slednjega...

napalmica -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 20:30:42)

Nuragi, to se pa strinjam!

Ancika sem ti poslala vse skup na mail.

petea -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 20:48:04)

IZVIRNO SPOROČILO: ancika12

Joj jaz sem bla res v šoku in sem samo gledla če se heca z mano ali kaj?! sem ji napisala da pričakujem dvojčke, no sem ji zdaj odpisala bom videla kaj bo rekla! Ja prosim mi pošlješ? Maš moj mail? Hvala ti! Vedno pomagaš:D[sm=bravo.gif]

ancika12,
če si brezposelna, ti ne pripada starševski dopust in pravice, povezane z njim, ampak lahko prejmeš samo starševski dodatek, ki ti pripada največ 365 dni, brez podaljšanja. In dodatek ti začne pripadati šele z dnem rojstva otroka.

Če je tvoj partner zaposlen, pa lahko drugi del dopusta (za varstvo in nego otroka) delita, tako da del dopusta koristi on, ker potem bosta lahko uveljavljala podaljšanje tako zaradi dvojčkov kot tudi morebitno podaljšanje zaradi nedonošenosti ali razvojnih težav dojenčkov.
Lahko sta del dopusta tudi hkrati doma.

Možnosti in načine koriščenja dopustov in roke za uveljavljanje pravic je kar smiselno dobro preštudirati in pretehtati različne verzije.

Prijetno nosečnost vsem!

napalmica -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 20:59:38)

O šit, petea, ko sem tole prebrala, mi je kar bed [sm=smiley19.gif] kot da brezposelne mamice niso ze tako cist na psu z denarjem... Kam gre ta nasa drzava!

Sori Ancika, pol so moje info cist napačne oz veljajo za zaposlene. Ti pa res dobro prestudiraj kaj se vama najbolj splaca.

CheryBlossom -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 21:01:26)

Sem bila danes na pregledu - 32 6/7. V glavnem Amniocheck je negativen, plodovnica mi torej ne odteka! :) Potem mi je G še vaginalno 3x izmeril MV, ki je dolg 3,6cm :) Zakladka sta super, Ajček ima 1950g, Bjček pa 2100g.. Skratka napredujeta super! No, edini minus je, da sta še vedno oba v medenični vstavi, tako da bom skoraj gotovo imela spinalni CR... No, razen glede njune lege, sem super duper vesela, da vse poteka tako kot mora! ;) Naslednji pregled pa imam 18.11., ko se natančneje dogovoriva glede datuma za CR..

petea -> RE: Dvojčki 2013 (6.11.2013 21:06:07)

jap, zadeve so lahko zelo neprijetne

najbolj žalostno pa je, da nekateri uradniki na CSD niso najbolj pripravljeni obrazložiti ljudem variante ter svetovati, kaj je najbolje narediti in kakšne pravice vse lahko uveljavljajo in kako

zaradi te diskriminacije brezposelnih se marsikatera nosečnica fiktivno zaposli nekaj dni pred možnim nastopom porodniškega dopusta, saj s tem pridobi veliko

so pa nekatere zadeve v predvidenem novem zakonu izboljšane, a podrobnosti ne poznam

Nanuk -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 8:19:59)

petea, to kar si napisala glede brezposelnosti velja v primeru, da v zadnjih 36 mesecih nisi bil zaposlen vsaj 12 mesecev... V primeru, da si pa bil, ti pripada starševski dodatek v višini 55% minimalne plače + 2,5% za vsak nadaljni mesec in pri dvojčkih si ravno tako 15 mesecev doma

Sem se pozanimala in mi je ravno tako v prejšnji nosečnosti pripadalo takšno nadomestilo. Ja, pač nimamo vsi redne zaposlitve in zato poštukamo kar se da. Meni se bo upoštevalo od jan 2011 dalje: 3 mesece dela +12m porodniške+3m zavoda+6m dela, se pravi 24m: 55% +12x2.5%, kar znese 85% minimalke... na oko je to 685€ bruto, in okoli 480€ neto

Nanuk -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 9:07:44)

komaj čakam ju3, bom končno vidla bebice pri Pušenjaku

CheryBlossom -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 9:14:43)

Jaz imam vse te zakone preštudirane v nulo, ker sem sama še študentka in se tudi glede zakona za štipendijo non stop nekaj spreminja, tako da redno spremljam kaj se dogaja..

Mamica dvojčkov dobi:
- 2x 280,75 € enkratne pomoči ob rojstvu od države;
- 2x xxx € enkratne pomoči ob rojstvu od občine ---> Koliko oz. kaj dobim od svoje občine?;
- 2x otroški dodatek (se upošteva cenzus - plača/plači : št. otrok oz. vzdrževanih družinskih članov in potem gledaš v kateri razred padeš);
- 1x porodniško (starševski dodatek za 12m je 252 €, starševsko nadomestilo pa tako kot je napisala Nanuk v zadnjem postu).

Danes sem klicala na sb-poceni in naročila voziček (Danny Sport 5) in vam sporočam, da če sedaj naročite je dobava nekje med 6.12. in 13.12. šele, potem naslednja dostava pa šele konec januarja!

Nanuk -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 9:36:18)

Jaz bom pa voziček vzela kar rabljen in to bo easywalker duo. Za novega bi s košarami dala preko 1000€, za rabljene se pa cene gibljejo okrog 500€... Najprej je bil plan, da ga bom kupila po rojstvu otrok, sem si pa sedaj premislila in ga bom vzela v kratkem

Meni so ostali vozički za dvojčke tako težki.... 23kg voziček + 2x10kg otrok (recimo, ko bojo stari kakih 8 mescev)... 43kg porivat ni prav malo...

CheryBlossom -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 9:42:42)

IZVIRNO SPOROČILO: Nanuk

Meni so ostali vozički za dvojčke tako težki.... 23kg voziček + 2x10kg otrok (recimo, ko bojo stari kakih 8 mescev)... 43kg porivat ni prav malo...

Kg pa se lepo topijo... [sm=smajl.gif][sm=jezicek.gif]

Nanuk -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 9:51:42)

ja, ampak problem se zna pojavit, ko je treba voziček dajat v in iz avta... takrat pa hrbet najeba [sm=smiley19.gif]

latka -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 10:01:39)

Hej, hej[sm=nosecka.gif], kako smo danes?

chery,[sm=bravo.gif]za pregled! Malčka pa sta tudi že lepo razvita, super.

nanuk, srečno jutri pri Pušenjaku![sm=smiley1.gif]

Meni ni žal, da smo voziček toliko prej nabavili, saj če bo še dolgo tako milo vreme, bomo lahko zelo hitro šli na sprehode.[sm=bravo.gif]

napalmica -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 10:31:40)

Chery super za pregled [sm=bravo.gif] tvoja malcka mata ze po 2 kg, bravo! Ti si tocno 3 tedne pred mano.
Jaz bom vzela isti vozicek, pa bom vseeno pocakala do rojstva, itak ne bomo vozickali pred koncem januarja, ce rodim 1x decembra. A si vzela standard ali unega prenovljenega?

Nanuk, srecno jutri! Jaz ga imam spet cez 14 dni pri Pusenjaku.

Latka ti si pa res ze skoraj na ciljni ravnini in ce bo tako vreme, bos res lahko ze letos vozickala. Ceprav pravijo, da bo drug teden ful ohladitev. Pa luna je v sredo 13.

Jaz sem pa danes 30ka, ufff... vesela ful, po vseh kolobocijah [sm=smiley4.gif]

CheryBlossom -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 10:37:03)

Mogoče hrbet res za tistih par sekund trpi, pri nas bo itak moj večinoma zlagal voziček v avto, ko bomo kam šli...

Napalmica
vzela sem tistega standard - barva 04.. Je rekla, da ta barva je res zelo lepa.. Sem pa tako razmišljala - res, da prve 2 tedna recimo ne greš ven, tako da za ta čas bom imela voziček kar v dnevni sobi za dnevno spanje, da jih ne rabim vedno nosit v posteljico...

napalmica -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 10:52:05)

Chery, 04 je tud meni lepa, ampak vzela bova pa 09, ceprav sva mela 04 tudi v paci. Jaz sem v 1.stuku, tako da vozicek po stopnicah, no go [sm=smiley36.gif] se sploh ne mislim matrat. Itak bom imela eno posteljico v dnevni za cez dan in drugo v spalnici za ponoci, ker v startu bosta skup spala. Ko bosta pa malo vecja (3-4 mes) bosta sli pa obe posteljici v otrosko sobo, da bosta vsak v svoji.

Glede zlaganja v avto, imam karavana, tako da to ni problem, sem mogla ze kaj tezjega v zivljenju dvignit, sploh pa ne mislim vsak dan nekam vozicka pokat, ker imam vse kar rabim blizu za pes it. Za obcasno bom pa ze zmogla, sploh so pa moski za to [sm=jezicek.gif]

latka -> RE: Dvojčki 2013 (7.11.2013 10:53:53)

napalmica, vse najboljše za 30![sm=torta.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Drug teden je že spet polna luna? No potem meni porod več ne uide.[sm=smiley36.gif]

Stran: <<   < Prejšnja stran  33 34 [35] 36 37   Naslednja stran >   >>