Kerensa* -> RE: Kako ugotoviti, kdo je DEJANSKI lastnik? (20.7.2012 18:38:06)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka na podlagi kakšne dokumetnacije skuša gospa, ki se ima za lastnico, vpisati stavbo v ZK? Če sem jo prav razumela (govorili sva 1x po telefonu), pravi, da ima kupoprodajno pogodbo. Laik sem, ampak nekako imam v glavi, da se lastništvo stavbe navezuje na lastništvo parcele. Tako pravijo tudi pravniki na pravniki.info. Drži pa, da so bili ljudje, ki so na črno zidali na občinski zemlji, pa so nekako uspeli urediti lastništvo. Če bi bilo tako, bi ta gospa hišo kupila od fizične osebe - tako pa trdi, da jo je od bivše občine Moste - Polje (ki je sedaj MOL). Hecno se mi zdi, da bi ona od občine kupila samo stavbo, ne pa tudi zemlje in to celo po Jazbinškovemu zakonu. Ali ona ima pogodbo? Pravi, da jo ima, vendar ne ve, kje, niti ne ve, kaj v njej piše. [sm=smiley1.gif] Dobila sem jo ravno ob odhodu na dopust, tako, da se slišiva (in menda vidiva) v 2. polovici avgusta, ko se vrne (če bo držala besedo). Občine so ena taka hecna stvar. Vsaj včasih so bile. Spomnim se, kako sem z eno in isto pogodbo včasih letala iz sobe v sobo in povsod so jo samo arhivirali in naslednjič trdili, da niso ničesar prejeli. Enkrat mi je hotel nek uradnik to dokazati in je odprl predmetni spis, na vrhu pa so bile tri kopije pogodbe, ki jih on ni nikoli prejel. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Pri tebi so vsaj mapo/fascikel našli - pri meni danes niso niti tega. Vsaka taka pogodba ima svojo številko in dam roko v ogenj, da če že ne dokumentacija, pa mora na občini obstajati vsaj nekakšen imenik teh pogodb. Vsaj seznam in zraven splošen opis predmeta. Kako mi je bilo danes povedano (se pa to tudi meni zdi neverjetno), registra kupoprodajnih pogodb ni. Ali so se za to nepremičnino kdaj plačevali kakšni davki? Če so se, na kakšni podlagi? Pojma nimam. Bom na DURSu preverila takoj v ponedeljek. Ampak glede na to, da jim že tekoči podatki delajo težave, se mi zdi, da bom naletela na enako stanje, kakor na občini. Tretji možni kandidat je stanovanjsko podjetje, ki je do prodaje upravljalo s temi nepremičninami. Ta podjetja imajo zdaj v glavnem pravne naslednike in po zakonu bi morali dokumente, če jih niso obdržali, izročiti Arhivu RS. Ker je to hiša, ni nikoli imela upravnika (če to misliš). Razen, če je občina pooblastila koga, da upravlja z njeno nepremičnino (ampak dvomim, da so bili tako neumni). Kje oz. kako ugotovim, če je kaj takšnega slučajno bilo? Ta slednji se mi zdi še najbolj zanimiv. Ker če ji je občina prodala hišo, potem je morala ta hiša biti nekje zavedena. NBa GURSu je še vedno. Celo vrednost je napisana zraven. Ima svojo številko stavbe. Ampak v katastrski občini na parceli pa po podatkih sodišča te stavbe ni. Jaz jo pa gledam. [sm=jezicek.gif] Kaj pa Geodetska uprava, ki dodeljuje hišne številke? (če jo nepremičnina ima). Se da ugotoviti, kdo je zaprosil zanjo? Vsaj seznam odločb bi moral biti. Ima hišno številko ter 3 osnovne priključke (elektrika, voda, kanalizacija), ki pa so odklopljeni oz. niso v uporabi, saj tudi hiša ni. V ponedeljek grem itak še na GURS.
|
|
|
|