zaspancek1
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka jaz bi tkole rekla - kolikor je to razdelano s stališča pedagoike (in mislim da se vzorec v osnovi prenese na vse aspekte), je fenotip in genotip prepleten do te mere, da OBA oblikujeta osebo/osebnost. kaj je kaj zaradi katerega, je zelo težko točno rečt. sem enkrat brala ene študije o enojajčnih in dvojajčnih dvojčkih (tukaj lahko bolj podrobno primerjaš) in kolikor je razvidno, geni majo določen vpliv. samo je pa tudi tako, da je možno da se določen faktor ne razvije (čeprav genetsko ima potencial), če ni fenotip naravnan, da genotip pride do izraza. podobno kot pri raku, če imaš izražen gen za raka na dojki - z ustreznim življenjem se mu lahko izogneš, z neustreznim razviješ. jaz osebno mislim, da so možgani in čustva še bolj kompleksni kot sam genom, da nam ta interakcija s fentipom (ali okoljem) omogoča in da sposobnost preiti negativne genske potenciale in TO je zame ubermensch o katerem imajo vsi vizijo (preroki, scientologi, filozofi in vsa klapa). ^^ sm mal naložila.. Se opravičujem, ker malo smetim, ampak tole o genotipu in fenotipu mi nekako ne štima. Genotip je celota vse genov v organizmu, fenotip pa so samo lastnosti organizma, torej tisto izraženo - videz, zgradba,.., na kar pa vplivata genotip in okolje. Fenotip je odvisen od genotipa in okolja. Torej lahko rečeš, da geni (genotip oz. vsi tisti geni, ki so neka osnova oz. material na razpolago) in okolje vpivajo na človeka oz. na njegov fenotip (ki je samo tisti končni, vidni "produkt"). Ok, koliko procentov je sedaj vredno okolje in koliko geni, pa še vedno ni čisto jasno. Nekaj na to temo, zanimivega je tudi tu Da preidem približno nazaj na temo - zanimiva teorija glede teh plemen P.N.G. in agresivnosti, samo kaj pa če ima kakšen vpliv tudi kolostrum, ki si ga ženske še danes v goratih predelih zelo pogosto črpajo in zlivajo stran? V nižjih predelih tega skorada ni Pa mogoče bolj kot tuljenje, ima veze meso? Če gledam svoja dva, ki sem ju pridno zalivala (pa sem mislila, da vrtnarjenje ni zame ) - prvi je veliko tulil in bil konstantno lačen, drugi je tulil zelo malo (se mu najbrž niti ni dalo ). Rezultat - prvi je zelo miren, neagresiven, pravzaprav, po moje, premalo, ker se nekako ne postavi dovolj zase. Drugi - jah, ta pa je sedaj precej glasen, bojevit in tudi bolj agresiven. Res pa prvi skoraj ne je mesa, drugi pa ga ima zelo rad (pa zato sadja še povoha ne več, zelenjavo pa mu še nekako podturimo med meso).
|