chezAnA
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana To gledaš ti s svojega vidika, ker slovenščino obvladaš skoraj v nulo, matematika ti pa šepa......in zato si mnenja, da je slovenščina bolj pomembna.... liliana, zato ga biksaš. Dajva še enkrat od začetka. Če boš poleg vsebine prvega posta pogledala uro objave, boš opazila, da je bilo napisano v zgodnjih jutranjih urah. Z delom sem bila nekje na 2/3, končala sem vse skupaj ob pol štirih zjutraj. Okoli mene so vse spali in nisem mogla izraziti začudenja in nejevere nikomur. V meni se je pa že približno 3 ure nabiralo, pa vedela sem, da še nekaj časa ne bom končala z delom. Pa da bo moj najstarejši sine nekaj čez sedem na glas oznanil, da je dan in tako zbudil še ostala dva. Popravljala sem pa takšne neumne napake ... OK, nekaj je bilo neznanja (mi je čisto jasno, da ne znajo vsi postavljati vejic, da ne znajo vsi vseh besed pravilno sklanjati), ki ga čisto toreriram. Veliko je bilo neznanja, ki me je šokiralo. Kar veliko je bilo šlamparije in piš-me-v-rit-nosti (copy-paste iz različnih reči, potem pa niso uskladili oseb, sklona, ničesar. Čisti surovi copy paste). Če bi vsak enkrat prebral napisano, bi imela veliko manj dela. Vem tudi, da so vsi avtorji besedil hodili v gimnazijo in potem na fakulteto. In ni mi bilo jasno (in mi še vedno ni), kako je mogoče zaključiti tako šolanje s tako pomanjkljivim znanjem. Eto. Zato sem se spihala pač tu, na RR. Bilo je dobrodejno videti, da je še kdo buden ob taki uri (mislim, da je bilo okoli 7 ogledov teme tisti čas, ko sem bila gor). In bilo je dobrodejno potožiti in se malo posmiliti sama sebi. Mislim, da v svojih postih zares nisem bila nesramna do nikogar in se nisem norčevala. Če sem se, se opravičujem. V bistvu sploh nisem pričakovala nobenega odgovora, zdaj pa je tu 3 strani dolga debata Kar se tiše splošne razgledanosti in pomebnosti posameznih vidikov le-te pa tole: Tudi meni se zdi katastrofa, da ljudje ne znajo na pamet izračunati nekih osnovnih reči (primeri, ki jih navajaš so dobra ilustracija), da ne poznajo mest (kaj šele večjih zaselkov) Slovenije, da si ne predstavljajo kje je kaj. Da ne vedo, o kateri državi govoriš, če omeniš kakšno glavno mesto, pa še kaj. Popravljala sem pač slovenski tekst in to sem tudi pokomentirala. Bilo je napisano besedilo, ki se ga bo javno objavilo in ga sploh ne bi dali v lekturo, če moj mož ne bi positnaril. Mislim, da je to daleč od govorjene narečne/pogovorne besede. Mimogrede, pri nas doma govorimo pogovorno, narečje pač ni tako zelo izrazito. Narečja so mi pa všeč, zdijo se mi eno tako bogastvo, ki ga premalo cenimo. Na splošno nisem ena taka godrnjava in črnogleda babura, ki bi se ji zdelo pod častjo pogovarjati se z nekom, ki ne obvlada vseh pravil knjižne slovenščine. Pisati sem pač navajena takole, po pravilih. Zdi se mi, da je tudi ostalim lažje brati. Še nikoli pa se nisem obregnila ob koga, ki po forumih piše pogovorno. Vsak pač po svoje. Še vedno pa ne odstopam od trditve, da me bolj žalosti (in skrbi) neznanje slovenščine kot ostala neznanja. Ne, ampak mi slovenci moramo biti oh in sploh v vsem dobri, ker če nisi, si za odpad. Hope2, žal mi je, če si dobila tak vtis. Nisem hotela povedati tega. Mislim, da je materinščina pomembna za vsak narod. Je del njegove identitete, nekaj, kar je skupno vsem in jo je zato potrebno negovati in ceniti. Slovenci pri tem nismo nobene izjeme. Verjetno je tako tudi v državi, kjer živiš. So pa merila (vsaj moja, no) drugačna za nekoga, ki je rojeni govorec jezika, kot za drugega, ki se je jezika naknadno priučil.
|