nejcko
|
Na temo Ritalin = kokain je preteklo že veliko besed. Naj najprej povem, da sem tudi sama govorila, da zdravil sinu ne bom dajala nikoli. A zdaj jem zarečeni kruh, tako kot so ga in ga jedo vsi starši, ki so dajali oz. dajejo svojemu otroku omenjeno (ali katerokoli drugo podobno) zdravilo, kajti prepričana sem, da je dajanje zdravil zadnja, ampak res zadnja rešilna bilka, ki se jo oprimejo starši v spopdanju s težavami, ki jih celotni družini, še najbolj pa otroku samemu prinaša ADHD. In tisti starš, ki takega otroka nima, je zadnji, ampak res zadnji, ki bi lahko sodil o tem, kaj dajemo svojim otrokom, še zlasti če ni najmanj zdravnik ali dr. farmacije. Pod drugo naj povem, da imam znanko, katere brat je bil pred cca 25 leti eden prvih otrok v Slo, ki so mu predpisali Ritalin. Danes je povsem normalen mladenič, končal je šolo (pričakovano v tehnični stroki) in opravlja (pričakovano) dinamično terensko delo. Ni ne narkoman ne alkoholik ne hazarder ne noben zasvojenec kakšne druge vrste. Pod tretje, če bi res bilo vse to, kar se govori po sistemu baba čula, baba kazala, da omenjena zdravila delajo iz otrok zasvojence, jim kvarijo možgane in uničujejo telo, potem bi, sploh v Ameriki, ki je znana po največjem št. uporabnikov tega zdravila) in hkrati po sodnih procesih za vsak mačji kakec, država že bankrotirala zaradi izplačevanja odškodnin, saj bi tako "zlorabljeni" otroci (sedaj že odrasli) ali njihovi starši dobesedno okupirali sodišča in zahtevali pravico. Brez skrbi. Če ne drugje, v Ameriki bi se to sigurno zgodilo, in izbruhnila bi afera svetovnih razsežnosti. Pa nisem še nikoli zasledila zasledila česa takega. In za konec - tako kot vsako zdravilo kot neko kemično sredstvo ima tudi Ritalin (ali njemu podobna zdravila) nekaj negativnega v sebi in ni tako zelo nedolžna stvar. Zato je njegova uporaba vsaj v Slo pod zelo strogim nadzorom, recepti se pišejo v duplikatu, straši morajo dati ob prevzemu svoje podatke, napiše jih lahko izključno in samo Pedopsihiater in noben drug zdravnik. Zato naj bi se to zdravilo uporabljalo res samo ob pravilno postavljeni diagnozi in ne kar vsepovprek vsakemu malo bolj živahnemu otroku. Odločitev za zdravilo je bila zame osebno ena težjih odločitev v mojem življenju. A dejstvo je, da je moj otrok drugačen in potrebuje pomoč, kakor je dejstvo, da bolnika z rakom tudi zdravijo s kemoterapijo, za katero je znano, da zruši celoten imunski sistem, s čimer je bolnik še dodatno ogrožen. A v sili hudič tudi muhe žre in če obstaja vsaj majhna možnost, da se stanje izboljša, človek pristane tudi na tako stvar, ki je morda malček skregana z vsem logičnim in razumskim. Kakor veliko bolnikov z rakom kljub kemoterapiji umre, jih nek odstotek vendarle preživi. Tako tudi hiperaktivni otroci lahko ob pomoči zdravil odrastejo v povsem normalne ljudi, nek odstotek pa jih seveda zabrede. Kdo lahko sodi, da je kriv ravno Ritalin? Nihče. Kakor nihče ne more soditi o tem, zakaj so nekateri povsem "normalni in pridni" otroci zrastli v luzerje. Mogoče ima pa samo usoda prste vmes P. s. Bolezen rak in kemoterapijo sem vzela zgolj za primer, ki mi je trenutno padel na pamet. Šlo je samo za primerjavo uporabe nekega zdravila, ki naj bi hkrati škodilo in koristilo. Moj namen ni bil primerjati težavnosti in resnosti bolezni ali karkoli podobnega.
< Sporočilo je popravil nejcko -- 22.10.2011 21:44:15 >
|