caelia
|
IZVIRNO SPOROČILO: Arwen_84 papirji CSD Ravno se bom lotla to izpolnjevat. Ker sem sp nevem točno kako je v tem primeru - pomoje morem tiste, ki vse pridno nosite k delodajalcu, izpolnit kar jaz sama ...rada bi si vse pripravila, potem pa popravljala, če bo karkoli narobe...Uredit moreva tudi očetovstvo, ker nisva poročena... Zanima me kako je s priimkom otroka v takem primeru? - lahko se midva med sabo odločiva, da bo imel samo njegov priimek recimo? Kako je potem z dokumenti - recimo potnim listom? Otroka vnesejo v potni list od obeh in tako ni nikoli problemov s tem, da imam jaz kot mama in otrok različna priimka? Stalno/začasno pribivališče: Zanima me tudi, če je katera že v taki situaciji - jaz imam stalno prebivališče v Izoli (starši), od maja živiva skupaj v podnajemniškem stanovanju v Kopru, kjer imava oba prijavljeno začasno prebivališče. Otroka moreva prijavit na moje stalno menda? Papirje tudi vse urejam, kjer imam stalno? Izpolnila bom tudi UDD 04 Enkratna denarna pomoč novorojencem - to nekatere občine imajo za VSE, druge baje amo za socialno ogrožene...V Izoli znaša ca. 250-300€, zakaj pa ne. Torej otrok je prijavljen na mojem stalnem prebivališču v Izoli, ...pri vlogi za vrtec pa je potrebno vnesti tudi začasno, kamor bi dejansko hodil v vrtec - se pravi v Koper. Je to sploh možno? Ali otroku ''pripada'' samo vrtec, kjer ima stalno? Je res, da so komisije za vrtce aprila, tko da bodo naši , tko padli v obravnavo naslednje leto in bili porazdeljeni do septembra 2013? Od aprila - semptembra, pa glede na srečo (če se kje sporsti kakšno mesto) dobili vrtec prej, če ne je v bistvu tisti čas brez. Dobro jutro, punce!!! Evo, tale stvar okrog vrtcev.. jaz delam v vrtcu (sem vzg.) pa ti lahko povem, kako je pri nas.. vsaka občina ma malo drugačne pogoje za sprejem in vse... Pri nas jemljejo prošnje do 31.3., kar pomeni, da so otroci sprejeti z novim šolskim letom. Prošnje lahko oddajaš sicer čez celo leto,če ostane še kaj prostora, otrok dobi mesto kasneje. ker se največkrat oddelki odpirako tudi med letom- sploh jaslični, saj itak ne grejo vsi v vrtec s prvim septembrom, ampak z dopolnjenim 11. mesecem starosti. Če ima otrok stalno in začasno prebivališče navedeš oba, drugače pač samo stalno. prednost za sprejem v vrtec imajo otroci, katerih starši so stalni prebivalci občine, v kateri zaprosiš za vrtec. prav tako imajo prednost zaposleni starši. jst upam, da ti nisem preveč zakomplicirala stvari. vlogo pa oddaj čimprej, ko boš rodila. lahko tudi že par dni po rojstvu... mogoče še padeš v komisijo, je ponavadi sredi aprila. kar se pa tiče potnega lista.. moja sodelavka ima otroka s partnerjem, s katerim nista poročena.. otrok ima njegov priimek, onadva pa sta (bila)prijavljena vsak na svojem naslovu (otrok ima stalnega pri očetu) ker pač zaradi vseh tistih dohodkov in tega, jima je boljše zneslo tako.. no in kaj se je zgodilo.. so šli na morje, on z motorjem, onadva s prtljago in avtom.. na carini pregled dokumentov, zakaj ima otrok drugačen naslov in priimek kot ona? čigav je?... in je moral njen partner nazaj s hrvaške do meje, da je potrdil, da je otrok NJUN in da ga ni ugrabla.. To je čist en ekstremen primer pomoje... ampak se ga nisem zmislila, se je res zgodil moji sodelavki, ki je takrat potem po prihodu domov z dopusta šla na upravno in sebi dodala partnerjev priimek, ker se nista poročila. Ker je rekla, da zaradi takih "bednih" stvari kot je priimek, je ne bo nihče več zaj..... čigav je otrok. Je pa mel otrok svojo osebno. Kako je pa s potnimi listi, pa res nebi vedla... se moraš pa pozanimat. Al pa če rešita tako, da ma otrok priimka obeh, dokler situacije drugače ne rešite.. (poroka mogoče ) nič, grem se jaz malo potepat, me tako boli križ, da joj
|