ronja
|
V najboljšem primeru si deležen postrani pogledov ali pa opravičevanja mesojedcev, da oni pa ne jejo velikokrat mesa, morda 1x ali 2x na teden. Po pravici povedano, mene čisto nič ne zanima kolikox na teden jedo ljudje meso. Vidiš, v tem je keč naših vegijev. V tujini je veliko vegijem bilo nekakšno poslanstvo, da bi zmanjšali proizvodnjo mesa - in se jim je zdelo fajn, če ljudje ne jejo mesa vsak dan, ampak samo 1x na teden - je bil to zanje uspeh. In če pogledaš s stališča, kakršna baje zagovarjaš: dejansko na ta način umre veliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiko manj živali - natančno vsaj 7x manj. Ampak to nima veze? Če bi res zagovarjal to, kar trdiš, da zagovarjaš, potem bi to imelo še kako vezo! Ampak ne: pri veliko slovenskih vegijih (NE vseh, kar jih osebno poznam, večinoma ne sodijo v to kategorijo, ampak kar jih pa javno deluje in se na forumu razburja, pa večinoma sodijo v to kategorijo) imam občutek, da jim sploh ne gre za tiste boge živali, ker če bi jim šlo, bi jim veliko pomenilo, če bi s svojim prijaznim pristopom uspeli pritegnit še koga k bolj (a ne čisto) rastlinojedemu načinu, saj bi na ta način naredili največ za te boge živali. Po vsem zmerjanju in jezenju dobim vedno občutek, da gre bolj za to da so nad ostalimi: bolj etični, boljši, itd... Ampak v bistvu s tem pristopom pomagate ubit veliko živali, ker imate v rokah moč, da bi spremenili miselnost tudi drugače mislečih - pa jo samo še bolj zabetonirate, če se grete kregat na nož. In potem jaz, vsejedec zagovarjam vegije, da nisto tako hudo mislili, pa rečejo mesojedci: zdaj grem pa nalašč na en šnicl. Kaj ste s tem naredili? Samo škodo! Lahko bi pa se lotili stvari iz druge strani: ne da se imate za neko posebno etično vrsto ljudi, ne da negirate kakršnokoli ubijanje, ker tudi sami ubjate zelenjavo in ne, tudi zelenjavi to ni všeč, ampak da rajši pokažete, da manjmesen način življenja ne pomeni manjših užitkov: da ponudite dobre recepte, date ideje za taka kosila, odgovarjate na skrbi staršev, ali bojo dobili otroci dovolj beljakovin - ampak ne posmehlivo, ampak z argumenti - ker jih je veliko! bloempje, lej, sama spadam med tiste, ki so meli otroka brez plenic. Verjemi mi, ad je teh v sloveniji in po svetu še veliiiiiiiiiiiko manj kot vegijev. Pa se mi zato ni bilo treba nič zagovarjat. povedala sem, zakaj sem se tako odločila, po pravici odgovorila na pomisleke in ljudje so itak sami videli, ali zadeva dela ali ne. Ok, kdo gleda skeptično, kdo tudi reče kaj - ampak to ne pomeni, da me napadajo! Večini se je pa fajn zdelo! Vsaj tistih, ki so videli vse skup v živo. ker so nekateri na tem forumu (ne vem točno kdo) pisali o negativni nastrojenosti oz. netolerantnosti vegetarijancev do tistih, ki se prehranjujejo klasično. Kar se mi zdi, glede na situacijo prav smešno. Če ena vegetarijanka ozmerja vse vsejede, da smo grob trupel, ti pa napišeš, da smo strašno agresivni in vas, reveže, na vsakem koraku napadamo... potem to resnično ni pozitivno nastrojeno, niti ni tolerantno. Žal. še ko sem napisala, da bo moj sin mesar (rekel sam od sebe), sem bila brisana s strani moderatorja. Tudi to, da so mizantrop brisali po tej izjavi, JE netolerantno. Ker če bi rekel, da bo pek, bi bio pa ok. meni se pa vedno zdi, da se najde neka skupina militantno nastrojenih vegetarijancev, ki mislijo, da so s spremembo jedilnika požrli tudi vso modrost tega sveta in da imajo potem pravico kritizirati jedilnike vseh ostalih, jih prepričevati v neko zdravo sceno, jim zbujati sočutje z nekimi grozljivimi podatki, filmi, statistikami... ljudje na ta način, ko se jih obravnava kot umsko zaostale, inferiorne, krvoločne mesojedce, ne spreminjajo in verjetno tudi ne bodo spremenili miselnosti, taka nastrojenost prej povzroči kontra učinek. No, to sem hotela povedat, samo nisem prej vsega prebrala, zdaj ej pa že napisano... nevertheless, vegeotrok, fajn, da si se zavzela za hčerkico. ampak jaz v tvojem primeru ne bi toliko "komplicirala". jaz bi jo odjavila od kosila in ji dajala nekaj za s seboj, doma pa ji potem kakšno juho naredila, da kaj toplega poje, če te to skrbi. upam, da bo kosilo vsaj kolikor toliko v redu, ker običajno so vege obroki ena packarija. sojini polpeti, žitni polpeti, ocvrt sir, zelenjavni zrezki, ocvrta cvetača, ocvrte bučke, vse ostalo možno cvrtje... skratka, vse nenormalno mastno, niti najmanj podobno polnovrednemu obroku. tko da bi ji jaz raje kak sendvič s tofujem, sejtanom ipd. dajala za s seboj. Podpis, čeprav je tisti "tudi jaz" verjetno itak letel name . Vegetarijanci zato, ker je pač pri uveljavljanju novih, še ne vsidranih navad, potreben boj. Vsaka novost se `rodi´ s silo (žal je tako). Ok, tu pa mora prit biologija na pomoč! Ne osvajaš novih teritorijev vedno tako, da vse stare gor pobiješ! Lahko se z njimi križaš - razmnožujete se skup, vsak da en del in produkt je nekaj boljšega od obeh starih. Zagovarjanje na vsakem koraku je bolj stvar osebne kulture in osebnega prepričanja, in ne stvar pripadnosti določeni skupini, v konkretnem primeru skupini, ki je določeno vrsto živil. Mislim, da hoče mili rečt, da je to, ali se boš non stop zagovarjal bolj stvar osebnega značaja kot pa situacije v kateri si. Da te drugi mogoče niti ne terajo v zagovarjanje, ampak da ga sama sprovociraš. Poznam namreč tudi sama precej vegijev, ki se jim ni treba čisto nič pred nikomer zagovarjat - sami tako pravijo. In jih mi ne motimo in oni nas ne. Kaj pa mene briga, kaj nekdo je - če ne škodi s tem drugim (če bi hotel pojest mojega psa, bi se seveda vtaknila). Aja, miš, molja ubijem brez vsake slabe vesti: ona (kri pijejo samo komarke, samčki so rastlinojedi) se pač pase po mojih malih in meni in ne, tega ne dovolim. Tudi korenje izruvam, pojem zarodke sončnic in bučnic in vse to brez slabe vesti. Kadar si pa lahko privoščim, pa rajši kupim tisto, kjer vem, da je okolje manj trpelo - ampak krompirja po 3 €/kg si pa recimo ne moremo.