khurde
|
IZVIRNO SPOROČILO: Jancci O Khurde... kak ste? In kako se ti spopadaš s tečnobo? oj :) kar v redu smo :) zgagi spita :) a veš, I je imela en ultra tečen obdobje. pa sem vse živo sprobala. preusmerjanje gre samo ob določenih stvareh, včasih si kaj zapiči in no way, da ji pozornost preusmerim, potem je samo slabše. včasih pa ji tudi nočem preusmerjati, naj se nauči lepo komunicirati in pomiriti. jaz ji običajno rečem, da naj lepo pove, ker zna lepo govorit. ker ko je tečna, ona vpije, sitnari, joka (izsiljuje z jokom, ni jok zaradi kakšne stiske al kaj podobnega), pa včasih kaj na tla vrže, da ropota itd. ... in večinoma to, da ji rečem, naj lepo pove, ne pali. večinoma tudi jaz vem, kaj bi ona rada, ampak se delam neumno, ker ji odrekam pravico do takega komuniciranja in je kao ne zastopim, dokler ne neha vreščat. ja. žleht mama ;) in potem, če ne neha, imava kao ohlajanje. če je v kuhinji, jo pošljem ven. mi imamo en tak odprt prostor, vse je združeno v eno, ampak je "meja" tam, kjer se neha parket in začnejo ploščice. to pomeni, da se za pol metra premakne, ampak njej je to ogromno. običajno to kolikor toliko že pali, ker ve, da če bo še naprej sitna, bom pa jaz šla iz prostora. to je bilo parkrat, da sem ji rekla, da meni ni treba njenega sitnarjenja poslušat, da me bo od vreščanja glava bolela in da vidim, da ne misli nehat, jaz je ne mislim poslušat in da grem ven, ko se bo pomirila, naj pa pride za mano. potem grem pa v kakšno spalnico al kaj podobnega, pospravljam, itak vzamem A s samo. ene 2x je za mano prišla, vpila od jeze, pa sem vrata zaprla (nič zaklenila in tudi nisem nje zaprla nekam, ampak sebe). pol nikol nisem dočakala, da bi sama nehala vpit, ker po parih minutah vedno jaz odprem vrata (do tega, da zaprem je tko samo ene 3x prišlo, na začetku tega obnašanja, zdaj pa že prej neha) in jo vprašam, če bi šla pomagat in če jo je treba kaj objet vedno je odgovor, da ja in to je to. če bi to prej naredila, ne bi bilo efekta, ker takrat noče NIČ. samo sitna hoče bit pol zdej je tko, da če začne sitnarit in vpit v brezveze, običajno še A začne jokat, ker očitno misli, da se nekaj groznega dogaja. in zdaj ji večkrat bolj strogo rečem, naj neha, naj normalno govori, ker se tamal boji. in itak vidi, da se ustraši in da zajoka, tko da res neha. večkrat je sitna in česa noče. zanalašč kontrira. in vse bi, ampak nič ne bi naredila za to. bi šla ven, ampak nogavic noče dat gor. noče čevljev. noče puloverja, sitnari pa, da bi šla. tko da sem jo 1x doma pustila, ker se nisem hotla pregovarjat, 1x pa sem šla v avto A nest, je ful jokala (od jeze, prej sva se že ene 10 minut pogajali in se je celo slekla, če sem jo oblekla). pol je bila sumljivo tiho, sem se naredila kao, da sem neki v stanovanju pozabila in prišla slučajno nazaj, ona pa obuta in pred vrati čakala, da gre zraven. v bistvu je pri meni tko, da če nekaj rečem, to uresničim. in to je zdaj končno dojela ne "grozim" velikokrat, ampak preden zagrozim, dobro premislim, če sem (v skranji sili) sposobna to tudi izpeljat. pa pri enih stvareh se ne pogajam z njo, ne parlamentiram v nedogled, ji raje rečem, da je škoda mojega časa za pregovarjanje in naj čepi doma al dela karkoli že hoče, jaz bom pa počela svoje. in tudi če vpije, ji kdaj (odvisno od vpitja, če vpije zaradi vpitja samega in niti nobene jeze) rečem, da naj kar tuli, če ji paše, samo naj ne bo užaljena, ker je nočem poslušat. in jo pustim, da se sprosti z vpitjem al kakorkoli ji to že pomaga, pol jo pa mal povprašam, zakaj je vpila, kaj jo je motilo itd. jo pa probam tko usmerjat, da ob vsaki frustraciji ne začne cmerat. ker ja, to je ta beseda, k jo že cel sestavek iščem prav cmera je, zraven pa še zarjove občasno. in moja ušesa trpijo. včasih jo pa ignoriram. pa naučila sem jo, da ji besedna zveza "za kazen" ni všeč in včer ni hotla spat, meni se ni dalo pregovarjat, sem bila zmatrana. pa je hotla risanke, pa pesmice pa sve i svašta. in sem ji rekla, da okej, ji ni treba spat, midva z A greva, ker sva zaspana, ona pa gre lahko v dnevno, pa bo ZA KAZEN MORALA risanke gledala. matr, je letela v spalnico in še pižamo prinesla moj je samo gledal, še dons mi je skor čestital za to taktiko pol pa uporabljam te različne načine spopadanja, odvisno od njenega cmeranja, njenega vpitja, razlogov za vpitje, mojega razpoloženja, mojega časa in njenega razpoloženja je pa "fajn" ta nikalna faza al karkol bi jo lahko poimenoval. jaz samo ne in nočem poslušam, zdej se je še besedo nič naučila. in besedo ja komaj spravi iz sebe.