elevitka
|
IZVIRNO SPOROČILO: marta82 IZVIRNO SPOROČILO: elevitka Full hvala za nasvete marta!! Če me enostavno spravi iz tira...iz minute v minuto stopnjuje nagajanje.. saj ga skregam da tega ne sme (in tud povem zakaj ne... da se lahko poškoduje- celo ponovi za mano zakaj ne sme) za sekundo neha potem pa 10 x ponovi dokler ne popyzdim in se zaderem kot žival (ga kr strese in neha) pa spet nadaljuje naprej ... vmes ga opozarjam da če ne bo nehal bo dobil kazen- zaprem ga v spalnico na ohlajanje (ma ne šljivi me 5 %) nato ga res odnesem in bo tulil kot slon dokler ne pridem ponj-pride ven ... nadaljuje isto je tud že padel na glavo... ker ni ubogal, pa ga nič ne izuči kaj delam narobe? Ko je v ipiki nima smisla razlagat zakaj nečesa ne sme...enostavno jasno in glasno rečeš ne, če ponovi rečeš ne, če takoj ne nehaš greš na ohlajanje in če takoj ne neha ga neseš na ohlajanje in vstrajaš tako dolgo, da neha ipičari, verjemi da bo slej ko prej nehal...nekateri celo bruhajo od tuljenja, ampak tudi če se grozno sliši je treba vstrajat, ker je to naložba za naprej. Torej ne it po njega dokler tuli, ker tako "zmaga" in ve, da si to lahko privošči. Je pa treba res naredit selekcijo da ne "gnjaviš" za brez vezne stvari, samo iz principa. Meje postaviš tam, kjer so potrebne (da se ne poškoduje, da ne dela nekih nesprejemljivih stvari ipd.) in pri teh zahtevah res striktno vstrajaš. Enkrat opozoriš, drugič poveš kaj sledi, če ne neha in tretjič to narediš. Starši delamo napako, ker 10 krat prosimo potem nam pa živci spustijo in tulimo. Prej je treba zaključit. Pogovarjat se je pa treba potem, ko je mimo in povedat, da ga imaš rada ampak takšnega vedenja ne dovoliš in bo zanj vedno kaznovan. Če je možno (torej če lahko ukrepaš preden postane ipičen) je še boljša varianta, da obljubiš nagrado, če bo priden, nekaj kar ima rad kar ne sme biti samoumevno (kot to radi delamo: gledanje risank ipd)...torej: če boš naredil tako kot sem ti rekla boš zvečer lahko gledal risanke, drugače boš šel spat brez, izbira je tvoja...ali če boš šel zdaj jest bo ostal še čas za igrico, če boš nagajal boš ta čas porabil in boš ostal brez te igrice, izbira je tvoja ipd. Upam, da sem razumljivo napisala. Ko ipičari pa se tega seveda ne moreš it. Če npr. meče igračke ga opozoriš, da mu jo boš vzela in to potem tudi narediš (pri nekaterih pali, pri drugih ne...to je čisto odvisno od otroka, je treba probat). Ni ravno nekaga recepta, razen res doslednost. ja ponavadi je če kaj ne doseže oz. ko prvič odločno rečem NE - TEGA NE SMEŠ (plane vjok, cvili in ipičari) za vsak ne p... je pa res da ne kompliciram za malenkosti. Pač ne dovolim recimo da hrano razmetava okoli, da dela stvari z katerimi bi poškodoval sebe ali inventar v stanovanju recimo (ok wc školjke tud ne pustim lizat- čeprav to vztrajno poskuša) če pa bi ga mogla pustit na ohlajanju dokler ne neha tulit bi lahk bil tam ceu dan (ko ga dam namreč na ohlajanje zaprem vrata-sicer je takoj za mano, in ko je zaprt je posledično ločen vstran ob mene in zato tuli-drugač je skoz zalepljen name... tud lulat ne morem sama ali pod tuš it)...