mismis
|
dobro jutro vse nosečke in mamice... Evo Sonček, moj dolg od včeraj... V MB se naročiš na prvi posvet, ki ga boš imela cca v 4. mesecih odvisno od gužve (jaz sem se naročila decembra, posvet sem imela v aprilu). S seboj prineseš napotnici za oba, vse možne izvide ki jih imaš (hormoni, laparo, histero, spermiogram,...) dobro je tudi, da veš, če se spomniš, kako se reagirala v prejšnjih postopkih (koliko celic, koliko opoljenih, zamrznjenčki), to ti zdravnik vse vpiše v kartoteko. Pri nama je dr. Reljič takoj rekel, da nekaj ne štima z mano (v LJ vedno vse ok), glede na to koliko celic sva vedno imela in vedno zamrznjenčke, zato mi je tudi takoj dal napotnico za laparo in histero. Nama so še isti dan vzeli kri za SPB, hormone, ščitnico, krvno skupino (meni), obema za autoimune bolezni,.. Če je vse ok, te dajo na čakalno listo. Čez en mesec sem imela UZ, kot sem dojela dajo v MB vse na UZ, tudi če so problemi z moškim, po moje hočejo res izključiti ostale dejavnike. Mož bo po vsej verjetnosti moral opraviti spermiogram, mojemu ni bilo potrebno, ker sem imela fotokopije spermiograma z GK LJ in ker je bil res dober, mu je zdravnik rekel, da ni potrebno ponavljati. Uglavnom potem čakaš pošto za začetek, torej ponovni posvet, razlaga postopka, uvrstitev v skupino ( v MB so ženske razvrščene v skupine glede na ciklus in kako so začele jemati KT). Jaz sem imela dolgi postopek z Gonalom, k sreči sem padla na rep skupine, tako da sem jemala KT samo en mesec. Tole s KT se mi sploh ne zdi slaba zamisel, ker zdrmajo hormone, zato ženske ponavadi bolje reagirajo. Uglavnom špikati sem se začela 27.9. s Dipherlinom in sem se špikala do 7.10., ko sem imela prvi UZ (torej 11. dni, v Lj vedno od 15-16. dni), na prvem UZ sem se takoj začela špikati s Gonalom in sem se špikala do 17.10. (torej 11. dni). Potem je padla stopka. Čez dva dni sem je bila punkcija, ker je bilo veliko foliklov (čez 20), mi je zdravnica svetovala narkozo. Okoli 7. ure sva morala biti v MB, vem full zgodnja ura, ene so prišle kasneje. Dali so naju v posebo sobo, kjer sem se preoblekla, nato je še moj tja, kjer so posveti, da je dobil ključ od sobe za oddajo semena. Meni je vmes sestra zmerila pritisk, vročino in vzela kri. Nato smo čakali na punkcijo. ob 7.30 sem bila že na vrsti. V MB so punkcije glede na uro, kdaj si dobila stopko. Lepo sem zlezla na stol, zdravnica me je uspavala, čez 15 minu, ok mogoče je bilo 30 ne vem točno, sem se zbudila v sobi na postelji, kjer nas je sestra čuvala, da nismo prezgodaj vstale in šle domov. Vmes je biologinja prišla in povedala, koliko celic so pridobili in kdaj imamo ET (3. ali 5. dan), pač odvisno od števila celic. Na dan ET-ja, greš najprej v sobo za posvete, kjer ti dežurni zdravnik in biolog povesta, koliko celic se je oplodilo, kakšne kvalitete so, koliko jih bodo vstavili in koliko zamrznili. Na posvet gresta vedno oba, to zelo radi vidijo. Po posvetu greš v pritličje in se pripraviš za ET. Oba s partnerjem čakata v sobi z ostalimi pari, dokler ne pokličejo za ET-je. Nato greš ti tja na ET, partner počaka v sobi. Ko si v ordinaciji, ti preden zlezeš na stol, pokažejo slike pikic na ekranu in prašajo, če je to tvoje ime in priimek, nato dobiš pikice v varstvo, potem poležiš še kakšne pol ure v sobi, potem pa na lignje. Na dan krvnega testa prideš ob 8. uri v MB, vzamejo ti kri, natogreš pohajati po MB do 12. ure. Ob 12. uri greš v 1. nadstropje (tam kjer so delali punkcije in ET) in počakaš v čakalnici, da vaju pokličejo. Zopet gresta oba na posvet k zdravniku. Če je beta pozitivna, dobiš že takoj datum za UZ, recept za utrogestan in napotke kako in kaj. Če pa ni, se dogovorite za naprej. Razlika v MB in LJ ni toliko v kvaliteti same storitve, ampak bolj v tem, da se poglobijo v pacienta. Tudi zdravnike lahko vprašaš karkoli, tudi med samim UZ-jem, v LJ so zaradi gužve vedno neradi odgovarjali. Prijaznosti pa itak, sicer so bile sestre na oddelku SIII zelo prijazne. ekola to je to, cel roman. Mogoče pa še kateri prav pride.