ronja
|
Evo, tole me najbolj zanima, tako v smislu časa (recimo košnja trave user posted image ) kot v smislu stroška. Kaj je treba v novo hišo vložit, poleg gradnje same? Hm, no, da pogledam, kaj so moji sorodniki v tem času naredili v svojih montažnih hišah: svak se je ravnokar (dobesedno) vselil v svojo montažno hišo, vendar jo je dal naredit le do 2. ali 3. stopnje, če se ne motim in je potem imel še 43 različnih obrtnikov in podjetij, ki so mu delale razne stvari, ker pravi, da pride tako ceneje (sicer ne v slo., ampak so bili pa delavci iz slo). Poleg tega sta njegova oče in mama (torej tast in tašča) in tudi ženina oče in mama NON STOP delala tam. Pod non stop pomeni dobesedno: vsaj nekdo od njih je bil vedno tam in delal: polagal ploščice, pulil plevel iz trave, kar češ, ni da ni... Tast in tašča sta totalno zmatrana od tega projekta, mislim, da se svak tega sploh ne zaveda. Teden dni po njihovi selitvi, si še vedno nista odpočila, se jima vidi, da sta čisto iztrošena. NJeni isto. Tako da bajta pobere ogroooomno energije! Tako da: on je še svašta delal potem, ko so montažno hišo zmontirali (res pa je, da komplicirata u iber - samo vrata imata od 5ih različnih proizvajalcev ). Moj oče je v montažni hiši, v kateri smo včasih vsi živeli najprej naredi par dodatnih oken. Potem je naredil ene 7 škarp, pa še en kup drugih stvari. V klet je original voda tekla, zdaj je naredil tako, da ne teče, je pa vseeno svetloba itd... Res pa je, da je moj oče picajzl (zdaj veste, po kom mi to ). Zdaj ima to hišo brat, ki še vedno ni končal z urejanjem te hiše, ker se sproti kvari, predno uspe eno zrihtat, je že kaj drugega... Je pa ogromna (za moje pojme - je bila pač mišljena za 5 člansko družino, pa precej sob je še ekstra...). Ampak brat je v zadnjem času recimo naredil okenske police, kamin na vrtu, senčnike na vrtu, oče je pred tem naredil vrtno pohištvo, brat je uredil ene prehode, vrt, napeljal elektriko do tam, kjer jo hoče imet (elektrika je bila v vsaki sobi, ampak samo 1 ali 2 vtiča, recimo - in tam, kjer bi imel omaro - to ti baš pomaga... POtem se mu je na strehi cegl odkrušil in mora zamenjat, če noče met luknje, ker je bilo lani velik osnega, pa take bedarije... Ma, vsako posebej nič, ampak se nabere! Trava je še najmanj! kosi se res v povprečju 1x na teden, da je "normalno". Midva bi mela se zaraščeno, samo midva sva biologa, nama je tisto lepo . KO vse končaš, lahko greš spet vse prebelit. Čeprav v stanovanju se bolj aktivno migam - ko grem hodit, grem "orng" hodit v naravo..okrog hiše si pa bolj na vrtu, se mi zdi, da manj aktivno. Si pa več na zraku, to je fejst plus. To je zelo res: v stanovanju poleti nisi nič not, pa se bolj zmigaš, v hiši pa si ves čas na vrtu in lenariš. Je pa fajn, da lahko zunaj ješ, to je meni ful plus (samo pri nas lahko jemo na mini balkonu - no, vsaj dokler sva bila sama, sva lahko, zdaj je to malo težje... Čas imam že vgrajen in je največji dejavnik - ker do zdaj se mi je zdelo, da je to najbolj pomembna razlika do stanovanja. To je tudi moj največji protiargument hiši - ker moraš ves čas nekaj delat okoli nje in potem ti ne ostane ne časa ne energije za kake izlete, hobije, ki niso povezani z urejanjem okolice,... Saj je lahko tudi to luškano delat, ampak non stop popravljat in pucat ni pa čist nič luškano. Sama imam zdaj v stanovanju veliko manj dela kot sem ga imela kot najstnica v hiši... V stanovanju imaš tudi 2 teglca rož, ki jih ob daljši odsotnosti pač neseš sorodnikom ali pa daš sosedom ključ, v hiši vse zalit je pa že ornk projekt in ne moreš vsega nikomur odnest... Si bolj zapikan, po mojih izkušnjah. V stanovanjih je veliko boljša razporditev, večja funkcionalnost. Podpis. V hiši je veliko več možnosti za vlom, veliko več oken, balkonskih vrat, garaže... Še en podpis: v soseski hiš, kjer sem živela, so že večkrat vlomili (ne nam, ampak sosedom), vsako poletje komu. V soseki blokov, v kateri živim, še nisem slišala za vlom - edino eni sosedi so torbico ukradli (iz rok). Pa to klicanje mojstrov, ja... MOja nočna mora! In okna: v bajti sem rabila 1 dan, da sem vsa okna pomila, tu rabim pol ure, če sem res pedantna (imamo točno 3 okna ). Smem vprašat - glavni razlog? Pri meni je bilo sicer obratno. najprej blok, potem hiša, zdaj spet blok, pa ti bom vseeno odgovorila: glavni razlog je svoboda! Drži. To bi znalo biti tudi smotano, ker sem večkrat sama, zna bit, da bi me bilo strah v hiši. Res. V veliki hiši je včasih res nelagoden občutek - pa nimam problemov hodit sama po temi po gozdu, neobljudenih poteh, ipd... Ampak tak osamljen občutek je, da prav veš, da si sam. Tega v bloku nimaš. Aja, pa ogrevanje - brat ma zelo mrzlo v hiši, pa pozimi plača plina 300 E, včasih še več (ogreva se na plin, ima po hiši centralno, enako kot mi, ki imamo tudi vsako stanovanje svojo pečko in plačamo po porabi), čeprav pozimi kuri tudi peč na drva, midva dava max. 70, če cel mesec ne gre nad nulo, pa imava lepo toplo, pa smo v zelo starem zelo slabo (beri NIČ) izoliranem bloku... Sicer so pa stroški za plin tu mali, ker plačujemo po porabi. Ko ne rabiš, izklopiš. mili, poleg tega finančnega računanja, ki ti ne bo kaj dosti novega prineslo (hiša JE dražja, kakorkoli računaš), premisli predvsem, kak človek si ti, tvoj mož in tvoj otrok: mene recimo "hrup" od sosedov prav nič ne moti, niti lubija ne, niti tamalih ne. Tamalidve komot zaspita, tudi če se sosedova punčka dere, mene ne moti, če slišim, kaj se druga soseda kregata, dokler je samo kreganje, je ok, lubija ne moti, če sliši koga potegnit vodo v wcju, itd... nisem tako na intimo usekana. Verjetno zato, ker ko si enkrat v bloku, veš, da ljudje ne poslušajo tebe in ti ne poslušaš njih. To je zvok, ki ga sploh ne spustiš v možgane, se ne sekiraš zanj. V hiši slišiš ljudi kosit, slišiš sosede se pogovarjat za tvojo ograjo, ravno tako te vidijo iz okna, če se naga sončiš, itd... Samo "občutek" imajo nekateri drugačen. Verjetno zato, ker v hišah ljudje bolj gledajo, kako imajo drugi, več primerjajo, več je tega "tipično slovenskega", skratka. Vsaj po mojih izkušnjah. bojana, zakaj pa v stanovanju ne moreš bit bosa? tega pa res ne razumem? Mi smo vsi celo poletje bosi v stanovanju... Pa na mini balkončku pečemo kostanj in koruzo, hehe. In tudi psa smo imeli, dokler ni boščika umrla (je bila 17,5 let stara...). iN ne boš verjela, celo psička je bila vidno bolj srečna v bloku! ker sva imela več časa, več sva se z njo ukvarjala, več je bila z nama! Prav pomladila se je, ko smo se preselili! (to so nama vsi rekli, ni da bi bilo samo najino opažanje!) Pri nas imam za ropotijo (kolo, voziček, rolerji...) kolesarnico in klet - za vozičke je celo en poseben prostorček. kot otrok nisem skoraj nikoli šla na javno igišče jooooj, ne veš, kaj si zamudila! meni je pa to glavni razlog, da bi rada živela v urbanem okolju - da se otroci lahko družijo! ne da visijo na svojih krasnih igralih cele dneve zunaj... sami... aja, mili, moj brat je že menjal nekatera okna - pa hiša še ni 15 let stara... Pa lak na opažih odstopi, pa je treba pobrusit in prelakirat, pa to pa ono... če ogrevaš 80 kvadratov v bloku ali hiš Ej, zmajaz, je kar konkretna razlika - ker je razlika, ali se ogrevajo še vsi okoli tebe, ali pa ti mejiš z vsemi stenami na okolico, ki je na minus ... celzija pozimi. Pa elektrike in vode več porabiš, ko pucaš vse to in ko zalivaš vrt. to ziher. delo je tut takrt ko se ti najmanj da met to delo To si pa tako dobro povedala, felicita!
|