Bojana 29
|
Do 25. leta sem živela v hiši. Sedaj v stanovanju. Žal nama (ko sva se selila na svoje sva bila še sama) finančno ni zneslo, da bi se selila v hišo. Vsekakor pa se bomo (sedaj smo štirje), kakor hitro si bomo finančno malo opomogli selili v hišo. Stanovanje me otesnjuje. Najbolj me moti: - hrup (pa živimo v zelo urejenem manjšem bloku, kjer sosedje upoštevajo hišni red). Vendar mi gre grozno na živce, ko sosed zvečer gleda nogomet in seveda zraven glasno navija, spet drugi se spravi vrtati ravno ko gredo otroci spat, tretji se mora točno pred našimi vhodnimi vrati pogovarjati po telefonu, ... - na vrtu oz. terasi ne morem piti kavice, ne moremo grilati, peči kostanjev, koruze, ... - poleti ne morem bosa (zelo rada namreč hodim bosa - ko sem stanovala v hiši celo poletje nisem obula čevljev - doma seveda ) leteti po zelenjavo na vrt (petršilj, korenček, paradižnik,...), - otroci ne morejo imeti psa (sem namreč mnenja, da pes ne spada v stanovanje - vsaj velik ne, takega pa si mi želimo), - pozimi moram zjutraj čohati avto (če imaš pri hiši nadstrešek tega ne rabiš), - moje veliko veselje je delo zunaj (košnja trave, kopanje po vrtu, kidanje snega - če ga seveda ni preveliko), tega pa v stanovanju ni. - otroci nimajo trampolina, - nimamo kam z "ropotijo" (kolo, skiro, smučke, rolerji ... - pa pomnoži krat 4, sanke, novoletni okraski in še vse drugo kar se nabere - tega pa je pri nas zelo veliko) To so vse slabe lastnosti bivanja v stanovanju, ki se jih trenutno spomnim. Glede hiše pa je tako: Kot so že napisala dekleta košnja trave 1 x tedenska. Stroški, ki so na vrtu in terasi: kosilnica, za kakšnje robove potrebuješ tudi silkarco, škarje za travo, živo mejo, drevje, vrtno pohištvo, senčnik (dežnik), če imaš malo večji vrt kompostnik, gnojila za vrt in rože, razna zunaja igrala za otroke (kot otrok nisem skoraj nikoli šla na javno igišče),... Lesene stvari (ograja, nadstreški, napušči,...) je treba barvati enkrat na deset let. Strehe (tiste najboljše) imajo življenjsko dobo 50 let. Tako da če ima hiša kvalitetno streho ti ni treba skrbeti. Okna, vrata (zunanja), garažna vrata (če jih imaš) pa se menjajo približno na vsakih 20 let (na naši hiši sta jih starša menjala po 25 letih). Pri montažni hiši moraš računati še temelje, osnovno ploščo ali klet kamor postavijo hišo. Veliki strošek pa so še razne malenkosti, ki veliko stanejo, si jih pa v hiši rad privoščiš - npr. vrata ograje ki se sama opirajo, zunaje senzorske luči, ležalniki za na teraso, ... Upam, da sem ti kaj pomagala. LP
|