|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Ja ali ne?
31.8.2010 9:54:37   
urška
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Krstiš se pa lahko v enem dnevu - koliko časa pa rabiš za to? kolikor vem, se to zrihta v 1 dnevu

če odrasli delaj zakramente morajo prej narediti tudi pripravo na to. ponekod traja nekaj mesecev, ponekod tudi celo leto. po tej pripravi pa lahko zakramente opraviš v enem dnevu.

in jaz ne poznam nikogar, ki bi v nedeljo pred mašo prišel k župniku s kuvertu in župnik bi ga tisti dan krstil, mu dal prvo obhajilo in birmal.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 76
31.8.2010 11:20:00   
Teyla
No, moj brat se je želel cerkveno poročiti. ker je bil krščen in ostalih zakramentov ni imel, je seveda moral opravljati in tudi plačati. Pa ne samo birmo, ampak tisti celotni postopek.

Sicer sem pa sama zagovornica naj se otrok ne sili k nečemu. Mene recimo še danes jezi, da so me doma dali krstit. Mene takrat namreč ni nihče nič vprašal. Pa sama tega nikoli ne bi hotela in tudi svojih otrok ne bom dala krstiti. Če jim bo do tega, ko bodo starejši/odrasli, me ne moti, saj bo to njihova odločitev- trezna in premišljena. Da bi jih pa na nek način zaznamovala, tega pa ne.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 77
31.8.2010 12:14:50   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: urška

Krstiš se pa lahko v enem dnevu - koliko časa pa rabiš za to? kolikor vem, se to zrihta v 1 dnevu

če odrasli delaj zakramente morajo prej narediti tudi pripravo na to. ponekod traja nekaj mesecev, ponekod tudi celo leto. po tej pripravi pa lahko zakramente opraviš v enem dnevu.

in jaz ne poznam nikogar, ki bi v nedeljo pred mašo prišel k župniku s kuvertu in župnik bi ga tisti dan krstil, mu dal prvo obhajilo in birmal.

Ce se ti mudi... imas na voljo pravoslavno cerkev - zakramente iz pravoslavne cerkve RKC polno priznava. Potrebujes: 1 brisaco, 1 milo, 1 liter crnega vina, duhovnika (prispevek potem das po zelji, ponavadi je baje ca 50 eur) in dobro voljo oz. vero. Nobenih tecajev kotv RKC, saj glavno je, da verujes. Krst in obhajilo, birma.. to je vse naenkrat v pravoslavni cerkvi.

In potem se gres lahko naslednji dan v katolisko cerkev porocit...

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 78
31.8.2010 14:51:06   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

Ja tudi sama kar dobro poznam zgodovinske dogodke in vem kakšni denarji so se vedno stekal in se verjetno še v cerkev...samo čist resno...v vsej svoji "cerkveni" karieri še nisem spoznala nikogar, ki bi prinesel župniku kuverto in lahko zaradi tega vse zakramente zrihtal v enem dnevu...Verjetno Tudi Julija tega ni doživela , ampak to govori, ker je pač slišala, ker je to za nekatere fino, če razglabljajo kolko denarja cerkev na ilegalen način pohopsa...A ti poznaš kakšnega konkretno? Po moje tudi ne, ampak pač na splošno govoriš, kar slišiš okrog...Če se motim, se oproščam tebi in Juliji...Ne nimam se za preveč naivno, me pa strašno moti to, ko  nekateri kar tako nekaj ven vržejo, pa zato nimajo nobene oprijemljive osnove...

Poznam tako človeka, ki je tako dobil zakramente, kot tudi župnika, ki to naredi brez težav. Prvi je moj stari, drugega pa ne bom poimenoval, ker ga pač nočem zafrknit.

Marsikak župnik trza na keš, veliko jih je pa, ki jih keš ne zanima. Eni so zadrgnjeni, drugi starokopitni, spet tretji pa moderni in odprti. Jih kar nekaj poznam, pač poklicno obiščem marsikako cerkev. Predvsem so pa župniki ljudje, tako slabi, kot dobri.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 79
31.8.2010 14:54:34   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: matejchy

Problem je ko bi se otrok, ki nima zakramentov rad poročil, pa ne gre oz. more ko je odrasel opravit vse zakramente, kar je pa meni osebno malo mimo, da bo nekdo pri 30-ih pri krstu in birmi. Ampak tud take primere poznam. Tak da odgovor je da, daj otroke k verouku, ko odrastejo se bodo pa sami odločli kak pa kaj.

Vidiš, kako je zanimivo, ko ljudje, ki se imajo za verne sploh ne poznajo svoje veroizpovedi.

Mogoče veš, od kje krst dojenčka, oziroma od kdaj se ga prakticira?

(odgovor članu matejchy)
Neposredna povezava do sporočila: 80
31.8.2010 14:56:01   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: urška

Ja, direkt pred mašo in potem med mašo se te stvari naredijo.user posted image

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 81
31.8.2010 15:00:20   
sanasan
Poznam tako človeka, ki je tako dobil zakramente, kot tudi župnika, ki to naredi brez težav. Prvi je moj stari, drugega pa ne bom poimenoval, ker ga pač nočem zafrknit.

Enako. Npr. moj bratranec ter ena moja kolegica in njen (sedaj že biviši). In pa župnika, ki je vse to opravil pri mojem bratrancu. Ga je pa na koncu vprašal (bratranca), če sedaj veruje in mu je bratranec odgovoril, da še ne. Se je nasmejal in rekel, ja do prave vere (verovanja) se pa bolj počasi prideuser posted image

CARPE DIEM!

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 82
31.8.2010 15:00:59   
sanasan
Aja, je pa bratrancu vse naredil zastonj, brez kuverteuser posted image

CARPE DIEM!

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 83
31.8.2010 15:15:25   
pelin
Ronja, ne kot je že ena povedala, krst in noben drug zakrament se ne plača...seveda pa jih večina da pač nekaj simboličnega, kolikor vsak sam hoče in zmore...Tudi, če ne bi bil krst plačan, bi bil bodoči krščenec enako svečano in po pravilih krščen, kot vsi ostali...Ko že govorimo o krstu, govorimo o cerkvenem obredu in ne o žurki kasneje...To je stvar vsakega posameznika kako potem proslavi sveti krst... Peka piškotov je čisto postranska zadeva ob vsem tem in ne igra nobene pomembne vloge...

Hecno je, da se ob takšnih in podobnih temah vedno najdemo skupaj eni in istiuser posted image ...Eni cerkveno usmerjeni, drugi malo manj...Osebno spoštujem vsako odločitev in kot sem že večkrat rekla,človeka ne ocenjujem in presojam po njegovi pripadnosti. Me pa motijo in me vedno bodo te marnje in blatenje . Zame to ni drugega, kot pomanjkanje spoštovanja in osnovne kulture. Seveda se zavedam, da so tudi med  tako zvanimi verniki  velikokrat takšni. Pa vse tisto nakladanje o cerkveni požrešnosti na denar...A civilna poroka se pa ne plača? Pa civilna ločitev tudi ne?Seveda se...Samo razlika je v tem, da pri civilnih zadevah so tarife točno določene, pri cerkvenih pa gre za neko simbolično plačilo. Pač vsak da , kot želi in lahko. Potem se pa človek vpraša, kje do strele te bolj molzejo oz. kje se lahko kaj po svoji volji odločiš...
Tudi to se mi ne zdi zgrešeno, da prepuščate otrokom odločitve glede verske usmerjenosti....žalostno pri vsem tem je le to, da jim s takim razmišljanjem kot  se ga da tule prebrati, že vnaprej vcepljate in kažete vero in z njo cerkev v zelo slabi luči. Toliko o tem kako ne želite vplivati na otrokovo odločitev. Otrok bo verjetno rastel ob takem razmišljanju in mu na pamet verjetno ne bo padlo, da bi stopil v kako cerkev. Mogoče pa bo našel nekoga, ki mu bo to vse  razložil na drugačen način od vašega...Lahko se zgodi, da se bo otroku takrat svet obrnil na glavo in vam bo po svoje zameril, da ste mu ta negativna mnenja vcepljali celo otroštvo...Ne..če ste se odločili, da se bo otrok v odrasli dobio sam odločil, ... vse lepo in prav .......torej mu pustite , da si sam ustvari mnenje in zaključke...temu se namreč reče lastna odločitev...vse ostalo je prisila...

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 84
31.8.2010 15:27:35   
pelin
Marsikak župnik trza na keš, veliko jih je pa, ki jih keš ne zanima. Eni so zadrgnjeni, drugi starokopitni, spet tretji pa moderni in odprti. Jih kar nekaj poznam, pač poklicno obiščem marsikako cerkev. Predvsem so pa župniki ljudje, tako slabi, kot dobri.
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Ja, verjetno imaš prav, vendar vseeno...veš, tudi marsikateri kmet bi za denar prodal svojo ženo, ali pa marsikateri zdravnik bolje in raje zdravi bolnika, če ga greje kuverta, ja pa tudi marsikateri zakon so politiki sprejeli na ta račun,,,pa še natakarica te raje in prijazneje postreže, če ji daš napitnino...Hja, denar je res sveta vladar...se strinjam...samo pravim sveta in ne le cerkve...Nekateri žal vse grde zadeve vidijo le v cerkvi, od pedofilije ( pa so ravno prejšnji mesec zaprli soseda iz naselja, ker je zlorabljal otroka- pa ni cerkve nikoli povohal), do maksi in mini pranja denarja (kolegica mi je povedala, da so njeno sodelavko ravno odpustili, ker je prodajala mleko iz paketa rdečega križa...mimogrede, tudi tej je cerkev čisto tuja), pa še kaj bi se našlo...Joooj, ja pa to vedo tudi vsi povedat, da ima vsak župnik svojo kuharco za vse kaj drugega kot za kuhanje....Oh ja, obrekovan kruh je najslajši...

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 85
31.8.2010 16:14:50   
Vijoličarka

IZVIRNO SPOROČILO: matejchy

Problem je ko bi se otrok, ki nima zakramentov rad poročil, pa ne gre oz. more ko je odrasel opravit vse zakramente, kar je pa meni osebno malo mimo, da bo nekdo pri 30-ih pri krstu in birmi. Ampak tud take primere poznam. Tak da odgovor je da, daj otroke k verouku, ko odrastejo se bodo pa sami odločli kak pa kaj.

Tale je pa malo huda. Ne razumem, v čem je problem, če 'mora' odrasel človek opraviti vse zakramente? Če se v svoji zreli dobi odloči, da bi bil rad pripadnik RKC, bo to pač storil. Še več, to bo storil povsem prostovoljni, pri popolni opravilni sposobnosti , kar je vsekakor bolj legalno in moralno. Tudi Kristus je bil star tam okoli trideset let, ko se je krstil. Sploh je bistvo krsta v tem, da se krsti odrasle ljudi in ima simboličen pomen: staro življenje pustiš za seboj, odpoveš se grehu in odslej naprej boš živel čisto življenje.

V bistvu te razumem. Ti ne govoriš o veri, ampak o politični in socialni pripadnosti neki skupnosti. Krst, ker mora biti, verouk, ker mora biti – predvsem, če bo kdaj prav prišel, da ne bo pred poroko dodatnih sitnosti. Iz čisto administrativnega vidika.

Iz legalnega in moralnega vidika pa jaz ostro protestiram: kako si je kdo drznil nesti me h krstu, komaj nekaj dni staro in se 'v mojem imenu' odpovedati grehu? Pa kaj sem jaz v teh parih dnevih zagrešila? No, domnevam, da sem se parkrat polulala in pokakala. Odločno odklanjam, da sem bila odgovorna za 'greh' ob mojem spočetju – mene ni nihče nič vprašal, če hočem, da me spočnejo in če se hočem roditi. In kaj se to pravi, da me nekam vlečejo, še vso kremežljivo 'očistijo grehov', predvsem pa, da me vpišejo v nek seznam in me za vse večne čase vodijo kot člana RKC. In iz te skupnosti ne morem izstopiti, razen če se ubijem. Seveda lahko podam izjavo o nameri, vendar bodo v seznam ob moje ime samo vpisala opombo, da sem podala izjavo. Kar pomeni, da imam še vedno vse obveznosti kot član RKC, nimam pa več nobenih pravic. In še vedno me vodijo v seznamih, še posebej takih, ki  se predlagajo takrat, ko se tuli, koliko je katolikov v državi in zato RKC pripada toliko in toliko sredstev.

Ronja, ne kot je že ena povedala, krst in noben drug zakrament se ne plača...seveda pa jih večina da pač nekaj simboličnega, kolikor vsak sam hoče in zmore.......Peka piškotov je čisto postranska zadeva ob vsem tem in ne igra nobene pomembne vloge...

………………

Tudi to se mi ne zdi zgrešeno, da prepuščate otrokom odločitve glede verske usmerjenosti....žalostno pri vsem tem je le to, da jim s takim razmišljanjem kot  se ga da tule prebrati, že vnaprej vcepljate in kažete vero in z njo cerkev v zelo slabi luči. Toliko o tem kako ne želite vplivati na otrokovo odločitev. Otrok bo verjetno rastel ob takem razmišljanju in mu na pamet verjetno ne bo padlo, da bi stopil v kako cerkev. Mogoče pa bo našel nekoga, ki mu bo to vse  razložil na drugačen način od vašega...Lahko se zgodi, da se bo otroku takrat svet obrnil na glavo in vam bo po svoje zameril, da ste mu ta negativna mnenja vcepljali celo otroštvo...Ne..če ste se odločili, da se bo otrok v odrasli dobio sam odločil, ... vse lepo in prav .......torej mu pustite , da si sam ustvari mnenje in zaključke...temu se namreč reče lastna odločitev...vse ostalo je prisila...

Glej, pelin, saj si že slišala, da so stvari, ki so zastonj in stvari, katerim ni določena cena, v bistvu najdražje? Mogoče ni cenika (ampak kolikor vem obstaja, vsaj okvirni), je pa zato prisila v obliki 'običaja', pa 'da ne bomo mi izpadli, da smo kaj manj dali'.( V bistvu je avtorica teme odprla temo prav na osnovi pritiska skupnosti – sama ne ve, kako naj se odloči, kaj bo to pomenilo za njen in otrokov položaj v skupnosti. ) Ko je treba dati za cerkev, se je treba izkazati – tak je običaj.

Peka piškotov in pogostitev sta pod ostrim drobnogledom. Ne la na krstih in porokah, ampak celo na pogrebih. Sem bila na vaškem pogrebu, kjer so vsi nergali, da niso ob mrliški vežici stregli nobene kave, nič piškotov, nič peciva – čisto drugače kot ob pogrebu tega in tega, ker so imeli vse dobro organizirano – še sendviče so dajali. Sept običaj in koliko si kdo upa, da se ukloni ali ne.

Kar si povedala o usmerjanju otrok, velja tudi za tiste, ki jih vzgajajo v RKC duhu. Otroku se lahko tudi to zameri in postane potem ateist. Kje je torej ob obveznem krstu in obveznem verouku 'prepuščanje odločitev odtroku'? Se mi  zdi slednje precej bolj sugestivno, kot pa če otroka vzgajaš kot ateista ali se z vero sploh ne ukvarjaš.
p.s. se opravičujem za vse tiskarske napake - pišem na slepo in sploh ne vidim, kaj pišem, ker sem pristopila k testiranju na RR in posledično vidim namesto vrstic, ki jih napišem sme zmazke.

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 86
2.9.2010 13:07:41   
ronja
A civilna poroka se pa ne plača?

je neprimerno cenejša, zdaj baje celo čisto zastonj.

Tudi to se mi ne zdi zgrešeno, da prepuščate otrokom odločitve glede verske usmerjenosti...

Zakaj bi bilo to zgrešeno?
Lej, jasno, da bosta zvedeli moje mnenje - tu ni kaj - lahko bi jima samo lagala ali pa delala iz vere tabu. Oboje se mi zdi narobe. Torej: seveda bosta vedeli, kaj si jaz mislim o veri. Kot tvoji vejo, kaj si ti misliš (samo da jih ti še k verouku pošlješ). Mojadva sta ateista, pa me je mami čisto lepo vprašala, če bi rada šla k verouku, ko je nekaj sošolk hodilo in sem jo spraševala, kaj je to. Nisem bila neumen otrok in sem se prej pozanimala, kako je tam in ker se nisem našla v tem, sem se potem sama odločila, da jaz tega ne bi. Svoje odločitve nisem nikoli obžalovala. Niti se mi ne zdi, da bi me starša s svojim ateizmom kakorkoli posiljevala (mami ima itak neko svojo vero, oče je pa itak primer zase).

Hja, denar je res sveta vladar...se strinjam...samo pravim sveta in ne le cerkve...

Nihče ne pravi, da le cerkve. Vendar cerkev uči in pridiga drugače, sama se pa svojih naukov ne drži. Ateiste nas navadno moti ta dvojna morala. "Delajte tako, kot govorim, ne tako kot delam." Jaz sem še bolj otrok glede tega - gledam, kaj počneš...

vijoličarka, pod tebe se pa itak vedno podpišemuser posted image .

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 87
2.9.2010 14:23:06   
katarinas
IZVIRNO SPOROČILO: FLASK_A

Meni kot otroku je bilo najhujš ko sem morala sama k maši medtem ko so moji starši s starimi starši pili doma kofe in se zbujaliuser posted image user posted image Ker sem MORALA it! Živeli samo na vasi, češ kaj bojo pa ljudje rekli, k maši je treba... Bljak! Še danes jima to pod nos mečem.

Torej. Vera se mi je obrnila, k maši nikdar več ne grem (tudi zato ker nimajo kaj bolj pametnega za povedat- sem že slišala politična hujskanja in to...), sama sebe ne smatram več za verno osebo. Čeprav sem krščena. Otroke sem sicer dala krstit ampak le na željo partnerja. K verouku ju ne bom vpisovala. Če bosta pa sama hotla it, bosta šla.

Kot bi opisala mojo izkušnjo! S tem, da sem se jaz po obhajilu uprla in še zdaj živo vidim duhovnika in mamo, ki me prepričujete, da moram hodit! Pa nisem več in mi ni nič žal. Otroka smo sicer hoteli dat krstit pa ga nismo, ker se nikomur ni mudilo...morda ga še damo. Za verouk bi pa jaz tudi rekla tako, da naj se sam otrok odloči...

(odgovor članu FLASK_A)
Neposredna povezava do sporočila: 88
2.9.2010 16:20:50   
mladika
Zdej se morem pa še jaz oglasit.Sem katoličanka,oz. sva oba z može in vero tudi prakticirava.Otrok še nimava(delava na tem) in se bi zdi butasto to da bomo začeli otrokom puščati razne odločitve.Kaj so oni nam starši al mi njimuser posted image Kot drugo vam bom pa dala en izrezek za prebrat kot odgovor na vprašanje Zakaj Bog dopušča vojne,lakoto,katasrofe,itd. Citirano je iz knjige Življenje iz milosti od Alana Ames-a.Tisti ki ste katoličani in vero razumete in prakticirate,boste vedeli o čem govori,drugi si pa le preberite in razmislite o prebranem:

Ne dopušča jih Bog,temveč mi,ki živimo daleč od Boga. Vedno se moram smejati,ko me ljudje vprašajo,zakaj Bog to dopušča. Bog nam daje svobodno izbiro. Žal pa večina svobodno izbiro razume tako, da se obnaša sebično,pohlepno. Zaradi tega mnogi v tretjem svetu umirajo od lakote. Umirajo zaradi preprostih bolezni,ki bi jih lahko pozdravili s poceni zdravili. Potem pa ljudje govorijo o vojnah in se sprašujejo zakaj jih Bog dopušča. Zelo hitri smo v obdolževanju Boga za naše grehe. Bog nam podarja raj in nas v ljubezni poziva naj živimo tako,kot je treba. V svoji nespameti pa še naprej delamo po starem in ga puščamo v vnemar. Zato pa ljudje trpijo in umirajo. Na svetu je veliko stisk, na Zahodu pa ljudje plačujejo ogromne vsote denarja za nego trate pred hišo,vsote ki bi zadoščale, da bi vsem revežem na svetu priskrbeli malo hrane. V Angliji so poročali da 157 najbogatejših ljudi na svetu razpolaga s tolikšnem bogastvom,kot ga premore 2.7 milijarde najrevnejših na svetu. Mi pa še kar naprej dolžimo Boga. Če bi vero živeli tako kot smo poklicani- krščansko bi vsak od nas delil z brati in sestrami tretjega sveta. Če jih vidimo trpeti jim ne bi smeli darovati le nekaj kovancev. Naše krščansko srce bi nam govorilo: daj toliko kolikor moreš!! Mnoge kristjane skrbi konec sveta in si delajo zaloge živil. Razmišljajo kaj bi se lahko zgodilo v prihodnosti. Za mnoge reveže pa je konec že zdaj. Kaj sploh storimo da bi jim pomagali? Večina ljudi naredi zelo malo,če odmislimo da se udobno namestijo in krivijo Boga, govoreč: Zakaj dopušča to? Bog nam daje svobodno voljo. Vse nas kliče, naj lepo živimo v svojih zapovedih pa nas uči kako naj lepo živimo ter drug drugemu ne prizadevamo hudega. V svoji neumnosti Boga nenehno zavračamo,potem pa ga krivimo ker sami ne delamo,kar ni prav. Mnogi se sprašujejo: Zakaj Bog hudobije enostavno ne odpravi? On hoče da se hudobija ustavi,hoče pa tudi da se jo sami naučimo ustaviti in da bodo tako naše duše rasle. Če bi vsi tako živeli ne bi bilo nobene bolečine, nobenega trpljenja. Nenehno odklanjamo kar hoče Bog,zato pa trpimo. Bog ni kriv,krivi smo sami!!!!

< Sporočilo je popravil mladika -- 2.9.2010 16:22:12 >

(odgovor članu zvezdica_1)
Neposredna povezava do sporočila: 89
2.9.2010 18:22:56   
pelin
Tudi to se mi ne zdi zgrešeno, da prepuščate otrokom odločitve glede verske usmerjenosti....žalostno pri vsem tem je le to, da jim s takim razmišljanjem kot se ga da tule prebrati, že vnaprej vcepljate in kažete vero in z njo cerkev v zelo slabi luči.
Ker si že ravno citirala pol stavka, bom še jaz naprej, ker si bistvo spustila...Ja, pravim, da se mi ne zdi napačno, če daš otroku možnost, da se sam odloči, vendar to, kar ti počneš, se mi ne zdi dajanje možnosti samoodločitve, ker jima lahko s svojim negativnim pogledom in komentarji, zagabiš vse, predenj bosta sposobni sami razsodti.Razumeš? Tudi jaz ne bi želela hoditi v cerkev, če bi od svojih staršev slišala o tem le negativne zadeve. Ali obratno... Ob takem ravnanju in načinu, se ne da hvaliti, da imajo otroci prosto odločitev, to ni to. Kljub temu, da poudarjaš, da jima boš, če se bosta odločili za krst, že spekla piškote...user posted image
Nihče ne pravi , da bi morala biti cerkev za otroke ateistov tabu, prav je, da otrokom razložiš, da nekdo vrjame v boga, druge ne...Nikakor, pa ni pametno o vernikih ali ateistih  govoriti negativno zaradi njihovega prepričanja. Sploh pa ne otrokuuser posted image . Iz tvojega pisanja, pa dosti ven bode takšno razmišljanje...Vse tisto o dvojni morali in obnašanju...Prav  presenečena sem, od kod tebi vse te negativne izkušnje, pa nisi hodila k verouku, niti k maši, ....Veš, vse kar okrog slišiš in prebereš, tudi ni res...Povabila bi te k maši in na kakšno srečanje, pogovore , drženja mladih...verjetno bi bila nad marsičem presenečena...

< Sporočilo je popravil pelin -- 2.9.2010 18:31:58 >

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 90
2.9.2010 18:43:48   
pelin
Kje je torej ob obveznem krstu in obveznem verouku 'prepuščanje odločitev odtroku'? Se mi zdi slednje precej bolj sugestivno, kot pa če otroka vzgajaš kot ateista ali se z vero sploh ne ukvarjaš.
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Poglej, za moje pojme, tisti, ki je krščen še ni sam po sebi vernik...ne?Vera seveda ni neko pehanje za zakramenti ampak je to človekovo prepričanje...Človek lahko veruje tudi brez krsta...Saj pravim, da se mi ne zdi nič narobe, če otroka vzgajaš kot ateista, napak je, če mu grdo govoriš o veri oz. dopustiš sebi, da s svojimi prepričanji ( ki so nemalokrat nepreverjena), vplivaš na otrokovo mišljenje. Tudi tako se da razložiti.....eni  so prepričani da je Bog....drugi verjamejo, da ga ni..ko boš večji in boš sposoben to bolje razumeti, se poskušaj sam prepričati kako je s tem...
Nikakor pa ne tako: ...ja eni verujejo v Boga, jaz pa ne...Eni hodijo v cerkev, jaz tja ne hodim, ker se mi zdi brez veze, ker cerkev le grabi denar, pa župniki tako govorijo nekaj, delajo pa čisto drugo...Hja, ti pa lahko greš, če hočeš...jaz nimam nič proti...Jaka mi je to svobodna otrokova odločitev...

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 91
2.9.2010 19:33:20   
zvezdica_1
mladika

sicer sv. pisma ne poznam v detajle, ampak ali ni mojzes bil poslan v neko deželo, da bi rešil trpeče ljudstvo? ko je "razmaknil roke" in se je morje umaknilo?
vsaj tak se jaz spominjam iz časov, ko sem morala hoditi k maši---- seveda sm kasneje zvedela, da se v primeru potresa lahko morje umaken iz predelov obale, ker nastanejo valovi(cunami), ki pred sabo porušijo vse....

ker očitno je bog že prej dopuščal trpljenje ljudi.....

raj, ki bi nam ga naj podarjal-kje je ta raj?pri nas, ko je podnebje zmerno mogoče ta teorija drži, ampak kaj pa osrednja afrika, kjer ni vode, polarni krogi ?

ne razumi me narobe, moj post ni mišljen kot napad ne nate ne na tvojo vero, ampak če nam bog daje svobodno izbiro-meni se ravno ne zdi, da jo ima otrok v afriki, ki strada od rojstva do smrti. praviš, da smo krivi sami, da ni kriv bog. se strinjam s tabo, za svoja dejanja odgovarjamo popolnoma sami, in vsaka ženska bi se morala zavedati, kako pridobivajo kamne za naš nakit, kako se pridobivajo barvne kovine za žice, ki jih imamo lepo zvite za tv-ji in računalniki, češ, mogoče jih bomo pa kdaj rabili toliko metrov več, če bomo pohištvo prestavili. te žice financirajo oržje, s katerim se bojujejo otroci v državljanskih vojnah.

glede na to, da je človeštvo staro kar nekaj tisočletij, ali je kdaj na tej zemlji, v tem (ne onostranskem) življenju obstajal svet, kjer so vsi imeli dovolj hrane, obleke, pravic? kjer so vsi bili enakovredni, enakopravni? kjer nihče ni komu ukazoval, kaj mora narediti, se nikomur ni omejevalo želj po znanju, poklicu, dejanjih ki so zanj, njegov družbeni položaj ali spol morda neobičajna?

(odgovor članu mladika)
Neposredna povezava do sporočila: 92
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Ime za punčko
bušyka

Ime za fantka že imava, za punčko se pa kar ne moreva odločiti,...Prosim za pomoč :) Hvala!

Viktorija (13%)

Sofija (23%)

Izabela (30%)

Mila (22%)

Megi (12%)

Število vseh glasov: 627

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!